論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好warm>又買年花,又派利是

仔仔病左,無乜心機去買年花,點知工人今日放假返來,買左d火百合、萬壽菊回來,蠻漂亮的,間屋即刻多d新年氣氛

好Warm

珍珠宮

Re: 好warm

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

醒目開學勳章

又o黎啦、又唔抵得啦!
好哂呀

男爵府

好媽媽勳章

珍珠宮

剛才姐姐派利是俾BB,嘩,一百大元

男爵府

Re: 好warm>又買年花,又派利是

希望你仔仔快d好返.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

WAH!!
HIMMAMA3  男爵府

禁止訪問

珍珠宮

samwin,
謝您的祝福。仔仔仲有兩聲咳,但無發燒la
samwin 寫道:
你好幸運呀,有個咁好的姐姐 希望你仔身體健康快d好返

別墅

你個maid真係好有心呀!

複式洋房

一直都知妳個工人好, 我以為香港的工人會好差, 除了有運之外, 好難找到好工人, 我要好感恩, 因為第一次請工人, 佢好好, 是菲律賓來, 在新加坡做過, 好醒目, 煮飯好好味, 呀仔同老公吃得好飽, 做野好有條理, 個櫃檯內的衣服放得好企理, 仲好過時裝店 , 佢好有愛心同呀仔玩, 看故事書
我反而覺得委屈左佢, 因為佢好似住慣大屋, 我間屋好細(得480sq), 佢要同呀仔同房睡, 我同老公都想換屋, 剛好請左工人, 間屋真係唔夠住, 但現在的樓市好貴, 唔知點好?

珍珠宮

Lion_King,
唔好講話屈就唔屈就。
人比人,比死人
我工人有一份工,係跟杜拜公主做私人助理,公主個廚房大過我間屋……但工人話o個處的其他工人(因為間屋大,請左好多工人)既人事好複雜,唔同既工,唔同老闆,唔同環境,都有唔同的優點缺點,你工人咁有心機做,證明你都係一個好既僱主,係咪?況且,間屋細d,講真,都無咁多野抹,可能個工人諗,屋大,仲抺得辛苦
如果工人係你屋企做得開心,又點會介意間屋大定係細呢!
我都有問過工人,以前咁多其他人同佢協作做工,依家工人自己一個一腳踢,會唔會覺得好辛苦?佢話唔怕辛苦,最重要係做得開心law
仲有,雖然我依家工人可以自己一間房一個廁所,但工人成日問我個BB,想唔想同佢一齊瞓,又成日同我講,話佢湊我姪仔既時候,同佢一間房瞓既趣事(例如姪仔半夜要去廁所,驚驚∼∼),其實工人恨不得同我個仔一間房,無咁悶tim~

大宅

FROGGY_JOE,

真係好羨慕你!!!!!!!!!!!!!

男爵府

哈囉 ! Froggy_joe .身体健康,心想事成. 你囝囝好番未呀?我地湊住小朋友0既,邊度都唔去得.我出咗兩日街,囡囡冇乜午睡,我就驚佢捱唔住.今日留係屋企啦.等小朋友好好休息.

話時話,你賓姐真係好好.超級識do.過年你點獎勵佢呀?
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

甜芋:
Hello, 我都祝你心想事成!萬事勝意!龍馬精神!出入平安!

我個仔喉嚨發炎+鼻水+咳+發燒>>即係感冒
好返好多,但仲係咳,有「談」,藥都差不多食完,醫生話食完d野應該好得晒,唔使再見佢架啦,但依家仲有咳,都唔知明天返唔返去見醫生好
呢幾日囝囝食藥食到謝晒,雖然d藥無抗生素,但仔仔的燦爛笑容就唔見左,好耐唔耐先見佢微笑,唉,真係心都痛埋。
姐姐真係好識do架,好彩我封左封大的開工利是,當係new year bonus,話係獎勵佢呢大半年出心出力的照顧我地一家,以及佢一向以來既好表現。
其實我地平時都對佢好好架啦,我地食乜,佢食乜,我地飲星巴克,佢都係飲星巴克。
總之,我地呢家人+工人,相處融洽,夫復何求?

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

sweetcouple: 多謝你贊佢呀. 0固張肥相係囝囝4個月時影,依家17個月,大0固女嘍.話時話,0固時囡囡有0固名叫"小肥". 佢3個月時返健康院,開始睇"肥",因為3個月時7.5公斤.差d要食減肥餐.

祝我地今年工人乖乖,小朋友身體健康,萬事如意!
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

sweetcouple,
見到你仔仔張相,好想咀佢一啖
好誘人

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

好少囡囡咁熱情奔放架喎
攪到我個囝囝見到都想咀一啖
sweetcouple 寫道:
[quote]
Froggy_joe 寫道:
sweetcouple,
見到你仔仔張相,好想咀佢一啖
好誘人

ohhhh...... :-( .......囡囡o黎架............

你係第n個以為佢係bb囝o既人~~~ [/quote]

首頁

尾頁

跳至