嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15 個月得 2 隻牙 ?

阿仔 15 個月得 2 隻牙, 佢 11 個月先出 first 1, then 12 個月出埋隔離果隻, now 都係下面 2 隻 , 駛唔駛真係 see 下 doctor, 有人話佢唔夠 calcuim, 但我 每日 cheese & 堅持 3 餐 milk , 咁仲唔夠 ?

點呢..... 我又開始担心啦

別墅

Re: 15 個月得 2 隻牙 ?

我個仔都係15個月先出第一隻牙,當時都好擔心,不過兩歲時都差不多出晒剩番四隻大牙。依家兩歲半,好似仲有兩隻大牙未出。
出世時 20/7/04:3.4kg 27/8/04:5.3kg 16/9/04:6.5kg 20/10/04:7.35kg 1/12/04:8.2kg 3/1/05:8.73kg 17/6/05:10.3kg

大宅

cubixluk 寫道:
想問下, 囝囝而家 15 個月, 但先得下面 2 隻牙仔 ( 11 個月出第一隻, 12 個月出第 2 隻 )
Ans.: 好正常!
到而家成 3 個月後, 一隻都未再出, 有人話佢唔夠 "蓋",
Ans.:傻啦~
但我每日 一粒 cheese then 3 餐 milk ( 8 oz / 餐 ) ...... 咁駛唔駛睇醫生呀.
Ans.: 不需要~
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

cubixluk,
我想你不用擔心, 因為我仔都係15個月大, 下面只得2隻牙仔, 附近又無白點, 相反, 上面1出就出緊4隻牙, 相信你仔好快就同我仔一樣了.

禁止發言

侯爵府

hinsmom,

見到你咁講, 我都定d. 因為我個女15個月大 (我同cubixluk個bb都係11月bb), 佢都係上個wk, 情人節果日先出第一隻牙咋...

Hinsmom 寫道:
我個仔都係15個月先出第一隻牙,當時都好擔心,不過兩歲時都差不多出晒剩番四隻大牙。依家兩歲半,好似仲有兩隻大牙未出。

侯爵府

cubixluk,

永遠都係得我同你最驚佢地唔出牙 :mrgreen: :mrgreen:

民房

我個仔仔都係11個月先出牙,現家17個月啦都係得4隻牙(上下向2 隻牙 ,但我覺得佢門牙好似未出晒,:-() 但上面近門牙旁有d白點,我有同佢睇doctor,但doctor話無問題,我都想佢快d出牙仔,但又唔急得

子爵府

PEG + 長老CINN~~

真係唔洗驚 ~~ 出左牙仔就放心啦
問過健康院~ 佢話有D 18個月先出第一隻牙~~都正常

E家GG 有4隻牙仔 出緊2隻 即共6隻
都係算出得慢

只要有出就唔明啦
RELAX

子爵府

長老CIN~

你女真係靚到DOM 一聲 WAH WAH WAH

GG 見到你女一定咁講 WAH WAH WAH

侯爵府

addfish,

我而家唔驚啦, 因為佢出左第一隻, 就已經定d啦. 其餘果d, 尤佢自然發展. 加上, 我都見到第二同第三隻牙既白點

Addfish 寫道:
PEG + 長老CINN~~

真係唔洗驚 ~~ 出左牙仔就放心啦
問過健康院~ 佢話有D 18個月先出第一隻牙~~都正常

E家GG 有4隻牙仔 出緊2隻 即共6隻
都係算出得慢

只要有出就唔明啦
RELAX

侯爵府

咪傻啦!!

Addfish 寫道:
長老CIN~

你女真係靚到DOM 一聲 WAH WAH WAH

GG 見到你女一定咁講 WAH WAH WAH

首頁

尾頁

跳至
熱門主題