跳至

首頁

尾頁

民房

急:請問去瑪嘉烈生好唔好?

我啱啱有咗1個月,未揾e院,又未做產前檢查.
聽講話e家住荃灣唔可以book廣华,唔知係咪真?咁伊利沙伯可唔可以book?
咁住荃灣係咪淨可以book瑪嘉烈?
呢3間e院邊間好d? thx! ?-(

複式洋房

Re: 急:請問去瑪嘉烈生好唔好?

三間都ok, 公立醫院間間都差不多. 反而屯門d口碑麻麻.
我三年前本來在廣華生(我識人所以住天水圍都可以), 但因突發高血壓要28週開刀, 廣華轉我去瑪嘉烈, 因為那裡照顧早產bb經驗好d, 所以廣華的e生建議我去瑪嘉烈.
我生完都覺得不錯, 七星囡囡現在一切都很好, 多謝嬰兒科那裡的e生和姑娘悉心照顧. 而產後房大部分的姑娘都很好, 有d仲對我特別friendly, 教我很多育嬰知識. 但記住唔好趁她們好忙的時候問她們問題, 否則.......

民房

thx 小飛飛syc !
另外請問你知唔知大概第幾個weeks應該可以驗d乜嘅時間表?(e.g. week 6 可以聽心跳...)
And 有冇好的婦產科e生介紹?(最好在荃灣,旺角)
thx a lot!

複式洋房

My BB is borned in 瑪嘉烈, doctor and nurse are nice. I always have regular check up there and I went to private doctor as well. The doctor I went is Dr. Kun in Luk Yeung, charged me $450 each time with ultra sound. He is OK but doesn't talk much, always had to ask him question. But the nurse in health center is very nice, they will always give me a lot of information. I think the public hospital and health center are better. And now my BB is 4 months.

[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/63514/ticker2.png[/img]

別墅

我都係剛有左9weeks,我住荃灣,但都可以book廣華呀!已經book左3月22日去check 啦!如果你鍾意,都可以book架,不過要快啦,位有限嘛!你有無去健康院上course?因為我老公會陪我入產房,聽講要兩公婆一齊上course先可以老公陪生架?唔知係咪真呢?

大宅

我囡囡都係瑪嘉烈出世架!我覺得醫院啲設備、醫生、護士、嬸嬸都好好!!

複式洋房

芽菜拉麵:

由於我原本在廣華掛號, 我一切產前檢查都在那裡做.我原本不打算要bb的, 至近35歲才下決心做媽咪.高齡產婦的檢查會多d, 如抽陽水等. 廣華有"驗血和頸皮膜厚度"綜合測試唐氏綜合症, 可代替抽陽水, 80-90%準. 約12週做超聲波度頸皮膜厚度.

另我媽媽有糖尿病, 醫生又要我做ogtt "口服葡萄糖耐力測試", 約20-22週照超聲波驗bb主要器官, 那次非常重要, 如果有大問題的話, 準父母要作出抉擇.(我遇上好人醫生, 不單告訴我是囡囡, 還送我照片留念!) 除了第一次檢查照超聲波, 我懷孕七個月前後共照了三次超聲波. 因為早產, 之後要怎樣, 相信其他媽咪可告訴你.

至於私家醫生, 我看個尤漢維(旺角)一次, 但恰巧他臨時走去接生, 我等足2個鐘. 加上廣華成日要檢查, 所以我之後都無再去看了. 我老友做護士, 她老公是醫生, 她介紹她老公的同學--陳帆(tst 及沙田), 她生兩個都很好, 在沙田仁安掛單. 我有d同事在荃灣看, 港安都有, 如你想知, 都可幫你問問.

希望資料對你有用.

複式洋房

I think is better for you and your husband to attend the course from hospital, that is very good for both of you to learn how to take care of BB and get more well preparation. He need to attend class before he goes to delivery room with you. My husband didn't the same thing, so that he can come to delivery room when BB born, but at the end I am C-section delivery, so my husband can't come to the operation room.
[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/63514/ticker2.png[/img]

男爵府

我岩岩21號係瑪嘉烈生完,產房姑娘,病房姑娘,嬸嬸都好好,

複式洋房

上年11尾,當我知道有

民房

多謝各位意見,我巳經book左係廣華生lu~
預產期係10月尾,有冇其他mami係差唔多timing?
其實? weeks 可以聽bb心跳正唔正常?
有冇人知Dr.胡廣森 好唔好(pro 唔 pro and 好唔好人)?照u/s收幾$/time?(包唔包药,如有需要)
And 有冇人聽過 Dr.陳柳娟?係咪好好架?(佢喺tst district)
Also,你地生完揾邊個凑?有冇識人住tsuen wan 而日頭可以放喺佢自己屋企,到放工凑番?
Sorry,問題太多......
Anyway,thx everybody!

民房

多謝各位意見,我已經book咗廣華生lu~
請問第幾weeks 可以聽bb心跳正唔正常?
路德圍 Dr.胡廣森 pro 唔 pro and 好唔好人? 每次照u/s 收幾$?(包唔包药,如有需要)
D 葉酸同 vitamin 應該 e 生開定自己藥房買?邊樣好D?
有冇人聽過 Dr.陳柳娟?聽人講幾好?(喺tst district)
And 各位生完揾邊個凑?有冇識人住tsuen wan可以放bb係佢自己屋企,放工凑番?(幫我放料吖,唔該...... )
哎呀,太多問題添...
Anyway,thx!

複式洋房

我都係剛check到bingo!預產期11月頭呀....但我到依家咩都未做 :-( 因為重考慮緊廣華定瑪嘉烈,我家姐話瑪嘉烈d人ok!!
同埋我想問你e生比咗封証明信我,我應該點做(程序係點架,可否詳細話比我知,thanks)

民房

meme2:
似乎綜合各位意見,廣華同瑪嘉烈都幾好.
但你住大埔,我唔知邊區e院會收,個人認為廣華極可能唔收,因為而家開始分區收人,你最好打去e院問問先,又或者沙田威爾斯會唔會機會大D?
你拎住封e生証明信去book e 院就ok la,記得帶地址証明,husband's ID copy.

複式洋房

thanks

複式洋房

我岩岩2月8號係瑪嘉烈生完,產房姑娘,病房姑娘,嬸嬸都好好,

首頁

尾頁

跳至