自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

D 藥水放係雪櫃 7 個月, 仲可以比小朋友食嗎?

Hi

Is it ok to take?

子爵府

Re: D 藥水放係雪櫃 7 個月, 仲可以比小朋友食嗎?

通常都係放3-6個月架咋喎
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

no la, my doctor said for 3 months only.

大宅

點解要放在雪櫃呢?

咪.......咪.......咪.......

複式洋房

Well, in room temperature, it can last for 1 month....
if in the refrigerator, it can last for 3 months only.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我醫生同醫院醫生就話可放一年.
唔知邊個至啱呢

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗開左可以放半年, 未開可放一年......

私家醫生既藥我唔清楚, 等我下次都問下醫生先~~~ 但政府既藥好多時有expiry date架, 你地下次望下d藥袋藥水樽有label貼住架!!

男爵府

好媽媽勳章

joebaby 寫道:
no la, my doctor said for 3 months only.

me too

男爵府

me 3.

angelmama 寫道:
[quote]
joebaby 寫道:

me too[/quote]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

藥水放左成7個月,即係小朋友都大左7個月啦, 可能食既份量已經唔同lu, 不如睇醫生唔好食果d藥啦.

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔好食啦, 我醫生話一個月最好, over一個月藥力都冇咁好.

複式洋房

大人都唔好食啦!

大宅

7 months too long la, no pls!!!~~

大宅

d藥最多放6個月!
人人常歡笑 不要眼淚掉

禁止訪問

男爵府

christylamlam 寫道:
唔得嫁, e生說最多放3個月就無用

I also keep for 3 months only, except for those with specific expiry date printed on the bottles/packages...

別墅

緊係唔好啦
就算係大人都唔好食啊

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個護士朋友話6個月wor

大宅

我又係問過護士朋友佢話六個月都無問題
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我有張 list 係講存放藥物期限, 係 e 務所 print, 我記得好似 for 藥水, 退燒水可以放 6 個月, 其餘都好似係 3 個月.

通常真係話食存放 d 藥, 通常都係食退燒水 for 退燒, 但係之後都係要睇 e 生睇吓咩事, 因為發燒係一個警號, 唔係話退咗燒就冇事, 發燒原因先最重要.

都係去睇吓 e 生穩陣 d, 安心 d.

首頁

尾頁

跳至