自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家有冇朋友成日不停讚自己個小朋友醒架??

我有朋友, 成日不停讚自己個囡囡醒o 原本都冇咩所謂既, 不過佢愈來愈誇張, 一有機會就讚, 又暗示人地小朋友唔多醒, 我地一班friend都費事出聲之嘛

話說佢話個女o係學校好醒, 做細女都超晒班喎, 咁佢去年考唔到DGJS, 今年原來都報左, 不過冇去到interview喎(佢話) 佢話做the best咪夠囉, 唔駛best of the best
http://image155.poco.cn/mypoco/myphoto/20090825/00/51675785200908250043013987997108794_000.gif

男爵府

Re: 大家有冇朋友成日不停讚自己個小朋友醒架??

我都有朋友係咁架, 佢個女既唔好野佢唔覺有問題喎, 一有少少叻野就不停講, 人地有品唔潤咋, 佢又唔知
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

大宅

我又無遇著呢d咁誇張的朋友喎!

反而我遇著一d成日話自己小朋友咩唔叻,
咩咁差,係我叫佢唔好咁話自己仔女...

男爵府

大把人係咁,明讚又有,暗讚又有,其實仔女

子爵府

四個字可以形容佢地'井底之蛙'!
哈哈!!

禁止訪問

男爵府

其實我身邊都有一個, 就係我亞媽, 佢幫我湊b, 佢成日覺得亞b好叻, 好醒. 日日係飲茶間餐廳讚佢, 我每晚放工返到屋企, 佢第1句實係話: "妳估妳個仔今日幾醒, 佢.......". 日日晚晚如是, 我做亞媽的都聽到 , 何況人地. 我試過有一次話夠啦亞媽, o個個係妳個孫, 妳梗係覺得天下無敵, 人地未必係咁諗, 唔好四圍講d妳認為好勁的威水史. 佢即時反面話妳話唔叻就唔叻啦. 不果唔信妳問印姐, 佢覺唔覺得bb好叻. 吹漲

子爵府

係呀!D老人家覺得佢地D孫叻,係因為同佢既仔女細個相比,成日都話自己仔女細個成夠飯咁.而家d人陀 BB 夠晒營養,出世 d 奶粉又阿晒營養,梗係唔同D啦!

大宅

agree!適當的鼓勵已足夠

[quote]
Japenese 寫道:
大把人係咁,明讚又有,暗讚又有,其實仔女

男爵府

ha8mo 寫道:
大把啦

[img align=left]http://i98.photobucket.com/albums/l250/ha8mo/better_than_MsHK.jpg[/img]
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我身邊都有好多呢類人....每次我講開囡囡有咩活動 (唔係炫耀, 純粹分享喜悅), 我朋友就會即刻答佢囡囡有咩活動, 又表演左幾多次等等......我又唔係想比較, 佢駛唔駛咁大反應呢, 又??

又成日問我囡囡考試考成點, 話佢囡囡有幾個A.....咁我囡囡全部都A, 講事實又好似寸佢咁, 但又無理由講大話話自己個囡渣....真係煩, 有咩好比較, 每個人都有唔同talent嘛!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我 好好好好好好好好.... 鍾意 仔仔 呀....

我同朋友傾偈 都經常提起仔仔,
所以我都好驚朋友以為 我讚自己個小朋友....

大宅

有, 我62 & 99都係成日讚佢個外孫仔
又話佢點叻點叻, 我心諗好多小朋友都識架啦

依家讚到天上有地下無都無用
係龍係蟲大個左就知

大宅

我有個鄰居都係,佢個囡今年去考K1,其中一間(St. Cat.)interview時,佢話個囡有個姓,識答d問題都唔答,最後都收左個囡喎! 幾串
人人常歡笑 不要眼淚掉

別墅

其實每對父母都覺得自已仔女係最叻,,好似我老公都成日讚囡囡醒目,我又唔覺得出奇(因為看見囡囡每個階段成長,每天進步真好開心,呢d開心真係有錢都買唔到

只不過最好盡量不要在囡囡面前讚,''今,我覺得比較好,朋友面前盡量低調d,(不過我知呢d好難控制)

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

大宅

人人都想在人前讚自己仔女叻既.........
不過唔好咁誇囉,
我有個朋友就誇到當人唔識野咁........
果陣佢個仔讀緊一間屋村入面既普通幼稚園,
佢話佢因為成績超好, 所以被編入A班精英班喎,
又話佢個仔科科成績都係A, 又考第一..........
講真, 我真係未聽過一間普通幼稚園會咁分咩精英唔精英,
又分咩名次咁喇, 真係唔好吹得就吹丫~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

有時我都會忍不住讚自己的小朋友, 但真的不會太誇張 ~~

上次她考試全級都頗前名次, 我真的好開心, 但很怕人問她考第幾,因為我怕我又讚壞她

我都覺得, 自己總覺得自己的小朋友是最好的, 但不必要做井底之蛙, 否則自招笑話
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

angellaw 寫道:
人人都想在人前讚自己仔女叻既.........
不過唔好咁誇囉,
我有個朋友就誇到當人唔識野咁........
果陣佢個仔讀緊一間屋村入面既普通幼稚園,
佢話佢因為成績超好, 所以被編入A班精英班喎,
又話佢個仔科科成績都係A, 又考第一..........
講真, 我真係未聽過一間普通幼稚園會咁分咩精英唔精英,
又分咩名次咁喇, 真係唔好吹得就吹丫~

下?咩幼稚園有分精英班?仲有成積?
咁我仔個間就好淺啦,咩都無分,
只係上下學期見下家長,同我地講下小朋友的情況咋!

咁快就要爭成績,真係好慘呀!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bk 大把.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我好怕遇到呢d人,好頂佢地唔順,好好彩我身邊好少出現呢d人~~~
不過,好耐以前我表姐啱啱生左個女時,次次見親佢,佢都係開口埋口都講自己個女,又成日播佢個女d生活片段比我地睇,初初都唔覺有乜問題,但次次都係咁,睇睇下我地都覺得好悶,仲要我地睇好耐,其實來來去去佢個女都係做緊同一樣野,連我媽咪都話
我仲好怕d人成日講佢自己d野,來來去去開口埋口都講自己d野,令我覺得佢生活圈子好狹窄,接觸的野好少,所以除左佢自己d野,佢根本就無乜話題,所以同呢d人傾偈好悶~~~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題