想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

help!我會唔會無排卵呢?

去年開始我的周期由30多天延到40多天,50天都試過!上次周期雖然只係36天,但我check到由排卵到月經只有8-9日!今日已經係day39,仲未check到有排卵.體温只係間中上到36.7度.好擔心自己唔排卵呀!我同老公都好想要bb,我今年已經33歲啦!

12月我睇過婦科,個醫生話50日周期都係正常,話我無事,自己杞人憂天,唔肯同我check,又駡了我一大餐...
我應唔應該再去睇其他醫生呢?
各位姊妹有無價錢合理的好醫生介紹?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: help!我會唔會無排卵呢?

你點知自己係幾時排卵?>>>check到由排卵到月經只有8-9日

你係咪每朝一醒唔郁就量體溫, 量足5分鐘架?

複式洋房

我之前都有過呢個憂慮怕自己無排卵, 去過睇醫生, 醫生話就算係正常人都未必個個月會有排卵, 有次我都成40幾日至黎, 醫生話好可能係無排卵所以就會耐左至黎m, 我當時就照醫生建議o係day21 抽血驗check 下有冇排卵, 如果係無既就要食排卵丸架喇, 我上次係睇王宗傑醫生(銅鑼灣東角中心2112室tel:25735200), consultant fee $500 乜都無做只係同我傾左15分鐘同開左一個月葉酸+$400驗血費, 價錢我覺得都唔平架淨係傾計都收$500喎不過佢都算幾有心機~

男爵府

點解要day21驗?抽血驗咩嘢?我都想驗,但你的e生好似貴左d.

有無人有平d的e生,但又好人有心機嫁?

miffymiffy,

我用排卵測試儀check,用口水check,用顯微鏡睇口水的狀態,如果排卵口水就會有別於平常的狀態.我上個周期有數天有別於常日,當中有一天很明顯,所以就知排咗卵.
但我只用了一個周期,今次第二個周期,今日day40都無反應...所以好擔心囉!

另外,我每早一起床都在床上量體温,但我用電子温度計,一聽到佢響就停.用電子温度計都要量足5分鐘咩?

係呢,你係咪可以代買d仔?我想試埋呢個方法呀.如果3個方法都check唔到有排卵,就真係有問題啦!希望我係杞人憂天吧!

大宅

通常在cycle第21天(or下一次M來7天前), 抽血查黃體酮
含量, if >18nmol/L=有排卵.

另外在cycle第2-天抽血檢查基礎激素水準如FSH, PRL, E2等等...

littlecook 寫道:
點解要day21驗?抽血驗咩嘢?我都想驗,但你的e生好似貴左d.

有無人有平d的e生,但又好人有心機嫁?

miffymiffy,

我用排卵測試儀check,用口水check,用顯微鏡睇口水的狀態,如果排卵口水就會有別於平常的狀態.我上個周期有數天有別於常日,當中有一天很明顯,所以就知排咗卵.
但我只用了一個周期,今次第二個周期,今日day40都無反應...所以好擔心囉!

另外,我每早一起床都在床上量體温,但我用電子温度計,一聽到佢響就停.用電子温度計都要量足5分鐘咩?

係呢,你係咪可以代買d仔?我想試埋呢個方法呀.如果3個方法都check唔到有排卵,就真係有問題啦!希望我係杞人憂天吧!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

littlecook,

hehe~~ 我無用過口水測儀器, 所以評論唔到. 係咪要係等定時間量? 定係你今次量之前飲左水所以有影響?

你係咪用婦女用果隻電子體溫計? 如果係, 佢有2次響, 第一次 90秒左右. 第二次 5分鐘. 一定要睇 5分鐘果次, 因為係基礎體溫; 同埋記得係每朝一醒就量, 要足 4小時或以上熟睡.

複式洋房

你係咪用婦女用果隻電子體溫計? 如果係, 佢有2次響, 第一次 90秒左右. 第二次 5分鐘. 一定要睇 5分鐘果次, 因為係基礎體溫;

噢. 我淨係買左普通個隻電子體溫計咋喎. 得一聲"do"
咁點呀.. 駛唔駛買過?
祝大家 順利生產 :party: :wave:

瑪瑙宮

婦用果隻係專係俾女性用黎測排卵用, 有2個小數位. 比較易見到溫度輕微變化. 不過電子果隻較貴, 約 $140-180 ; 都有隻水銀既, 藥房有得賣, 好似約 $40-70

男爵府

我用果隻排卵測試儀都係要一早起身,未刷牙未飲水就check.

如果我用普通電子温度計,係咪只要唔理佢果下do一聲,繼續量足5分鐘就得嫁?

婦用果隻電子温度計邊度有得賣呀?

我都想下次m嚟第二日去驗血,但今日問過几個婦科e生都要預早好多日book,我又唔知下次m小姐几時到,如果等佢到咗再book第二日睇,實book唔到個喎.咁有咩方法可以响m第二天驗血呢?自己去化驗所驗得唔得嫁?要唔要醫生轉介信嫁?

男爵府

babyling,

如果我day21去驗一定check唔到有排egg,因為我一個cycle都成40至50日,day21一定未排啦.我cycle又唔準,我都唔知邊日check過喎!

咁如果我day2去抽血驗,驗完後可以得到咩資料?會唔會知道我有無排卵?FSH,PRL,E2又係咩?我係咪可以自己去化驗所驗,然後先去睇婦科e生?事關我唔可能等day1發現m嚟,然後book到day2去見婦科e生.

唔該晒!

首頁

尾頁

跳至