嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿b隻眼好多分秘, 好擔心

我阿b出院時隻右眼好多分秘, 已經滴眼水, 有時好d, 有時又多番, 到今日23日大, 雙眼都好多, 去睇醫生抽左d分秘物去化驗, 我奶奶話阿b熱氣, 要用菊花水洗眼, 又話用唔知乜野水開奶(我唔記得), 你地阿b有冇咁既情況?
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

禁止訪問

Re: 我阿b隻眼好多分秘, 好擔心

大宅

我有兩個小朋友,大仔4歲,細仔1個月,我兩個小朋友都有呢個問題,都係隻右眼經常有眼屎,有時黃色有時六綠色,嚴重時會粢住隻眼開唔到添,其實係BABY既淚腺未發育得好,眼既分泌走唔到,所以有好多眼屎。

媽咪只要用凍滾水,用綿花或紗巾,清潔D眼屎就得勒,我會係每餐餵奶時清潔,另外媽咪要用隻無名指,輕力打圈按摩眼角近鼻骨位置,若果媽咪做得好,個邊鼻孔會經常有鼻屎,因為D眼既分泌物會經淚腺走落鼻,只要BABY大個D,情況就會好轉。重有媽咪要留意BABY既眼睛,若果出現紅根,眼睛紅腫,生眼挑針就要去睇醫生喇。

我個大仔要到個半月情況先好轉,細仔就滿月情況就好轉了。所以媽咪都唔洗擔心

大宅

睇醫生好d,起碼知咩事吖

子爵府

睇醫生啦,佢會比d眼藥水bb滴,好好多架!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

各位媽媽:

我個囡呢幾日都有呢個問題呀!(已經兩歲幾)
佢最初只係一隻眼有眼屎(黃綠色),跟住另外嗰隻眼都有事。
睇左e生,佢話我個囡眼發炎;比左d眼膏同眼藥水,但係佢根本都唔比我滴眼水。
加上佢感冒,伴有發燒,鼻水長流,用隻手去抹,跟住又抹眼,佢對眼好紅,真係唔知點算好! :cry: :cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至
熱門主題