自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問以下哪種自然現象曾經在香港出現 ?

a. 地震
b. 火山爆發
c. 海嘯

請問答案是否 : a

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆:常識題 : 哪種自然現象曾經在香港出現 ?

A

珍珠宮

大廚勳章

A

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

thanks all ~~~

大宅

A

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

a

公爵府

畀面勳章

回覆:常識題 : 哪種自然現象曾經在香港出現

B都好似出現過,唔知幾多百年前

男爵府

YURICKY 發表於 13-10-18 20:46

我記得都係,不過我諗果時應該未叫香港

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

A

大宅

A同C都有

珍珠宮

A只係震級低冇實質損害!

侯爵府

引用:請問以下哪種自然現象曾經在香港出現+?+a.+

原帖由 twins214wy 於 13-10-18 發表

a. 地震
a

翡翠宮

A

子爵府

引用:請問以下哪種自然現象曾經在香港出現+?+a.+

原帖由 twins214wy 於 13-10-18 發表

a. 地震
約一億萬年前,香港曾發生過火山爆發,你去科學館對面個博物館有展示

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

A

珊瑚宮

twins214wy 發表於 13-10-18 20:35

a. 地震
A. 其實不時出現, 但香港唔係震源, 係受影響(感震)地區。

禁止訪問

珊瑚宮

YURICKY 發表於 13-10-18 20:46
唔係百計, 係億計。

節錄:

中國香港世界地質公園-香港環境歷史 - 香港地質公園
http://www.geopark.gov.hk/b5_s3a.htm
.....
在1億6500萬至1億4000萬年前,猛烈的火山爆發令今日中國東南沿岸整個區域地動山搖。由於岩漿庫僅位於活火山下1至2公里位置,爆發威力非常驚人,一團團的火山灰和熔岩直衝雲霄,然後墜落到地表,密密的鋪蓋小海彎和湖泊底部,使地貌改頭換面。今日西貢﹑大嶼山及大帽山的火山岩,正是這些火山物質冷卻而成。有時候,火山會因為噴發過多而崩塌,這類圓形的巨大凹地稱為破火山口。火山較沉寂時,破火山口可能會積水成湖。
.....

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

A
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至