自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人用過呢隻用水既吸塵機呢?

想問下有無媽咪用過呢隻用水既吸塵機呢?

Ranbow System

因為囝囝同老公都有鼻敏感,所以老公叫我係度問下有無
其他用家既意見。

架機係我囝囝個同學既媽咪買咗 (佢只係買左幾日,未有咁
快知成效,而且佢成家都無鼻敏感,淨係話佢屋企 d 地氈
而家白哂喎。) 然後介紹俾我既,佢地無門市,有興趣既就
會帶埋個吸塵機上去你屋企示範同講解。於是乎前日個
sales 就上咗我屋企。

其實部機主要有以下功能:

(1) 吸塵 – 同其他吸塵機既分別係用水唔係用袋,好處係
每次吸完之後就張 d 水倒哂,沖下個裝水器,同埋條喉係
可以用水沖 (因為架機有吸水功能),正如個 sales 所講,
普通吸塵機個袋唔會次次換,條喉又唔洗得,根本 d 塵仲
積聚哂係架機度,而因為架機係用水既,所以 d 塵一黏到
水就唔會週圍飛。

(2) 吸水 – 呢樣我覺得無咩用,佢話可以用來洗窗抹窗
(有個附件係好似汽車水撥咁既),不過要開機抹窗咁麻煩,
我情願叫賓賓用布同報紙。仲有佢話倒潟水可以用來吸喎,
我同佢講我用塊布仲快過佢開機啦,痴痴地既。

(3) 空氣淨化、消毒 – 係個裝水器加入清水後可以再加少
少清毒液,然後開機,因為佢係有兩個口位,一面吸氣,將
空氣入面 d 塵及微粒吸入水入面,另一個口位就將 d 消毒後
既空氣噴番出來,如果唔鍾意清毒藥水既氣味,就可以加入
少少無酒精成份既香薰油,佢話 100 呎左右既房十分鐘就
可以完成淨化。

(4) 清潔床褥、坐墊 – 呢樣我係最有興趣既,正如佢講床
褥唔會成日換又無得洗 (淨係可以洗床單係唔夠既),一個人
每日係張床到訓咁多個鐘,所以乾淨最緊要。架機有件 "拍
打器” 既附件,一面拍打床褥,張床褥入面既死皮 (係我地
每晚由身上掉落既)及蟎蟲拍出及吸走,佢示範時用塊黑布
塊封住個喉口 (以免掉入水內),係我張床褥到來回吸咗兩
下,然後俾塊黑布我睇,嘩,兩下都己經白哂,好恐怖,
佢話如果只係訓一面既就吸一面便可,可以係每星期吸一
次,大概十分鐘就 ok。

(5) 窗簾布 – 呢樣又係唔會成日洗,但又好積塵既。

(6) cushion、公仔 – 佢有個大膠袋,示範時將 cushion
同公仔放哂入膠袋到,然後放條喉入去,手用封實個袋口,
好似吸塵咁,用真空既原理將 cushion 及公仔內部積聚既
塵吸走,然後將喉插入另一個口位,將乾淨既空氣注入,
重複做幾次就完成。

(7) 佢仲包埋其他附件,可以清潔 d 空隙位,皮具、布製
品等。

部機其實都唔算細,但價錢就一 d 都唔平,好似係 HK$18,9600,
但部 “拍打機” 就要 HK$4,500,如果而家買機就會送
埋,另外仲可以做免息分期,大概 HK$790 x 24 個月。

呢兩日個 sales 會 call 我地問買唔買,所以老公叫我係度
問下有無其他用家,我覺得俾萬幾蚊買部吸塵貴就好鬼貴,
但係每個月俾 $790 就好似都 ok,因為我覺得最有用係
for 床褥、cushion、窗簾布同吸塵。

好似 OSIM 都有類似既,唔知邊隻好 d 呢?

別墅

Re: 有無人用過呢隻用水既吸塵機呢?

哎吔,原來 baby-kingdom 都有介紹另一隻叫 Delphin
「5合1」水濾式吸塵機,有無人知幾錢呀? 究竟邊隻好
d 呀?

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

我個老友用左Rainbow 7-8 年,
佢就讚到不得了!
但我覺得佢太貴了,我只係用Osim,
加埋Sharp 既離子空氣淨化機,
我都覺得好夠了,
尤其是Sharp 既離子空氣淨化機,
真係very good,
我老公有氣管敏感,要用放鬆氣管吸劑,
我長開Sharp 空氣淨化機之後,
佢已經成3 星期無用吸劑,
我覺得好好呀!仲瀘到唔少貓毛,
因為我屋企有兩隻貓少。

大宅

我以前用hyla的...($ 18xxx)
但現在用osim 蒸氣吸塵機..($6xxx)

當然..hyla好用好多...(原理同你哥部差唔多)
吸完地下係完全唔駛拖地的,另外跟部空氣清新機(但原來街賣緊都係$99..佢sell俾我$790-單買)
同埋跟機哥個拍打器一流~吸哂床單d'滿'出來!! very good!!

osim就麻煩d~
因為每次吸塵都要坎過..用完再拆..屋企冇位放成部裝左既機嘛...不過好彩都係鐘點姐姐做

如果唔係我一定唔會用囉..
至於吸應滿方面係勁麻煩囉~先用蒸氣蒸哂張床...先再用吸塵機來吸....勁麻煩,又整到張床肉濕濕地喎..仲惹菌!

大宅

del

別墅

麟媽媽,

唔該哂,你老友用咗咁多少都讚到不得了? 有無 d 唔好
既地方呢? 另外想問下你部 osim 係咪都係用水o架?
好唔好用同埋幾錢呢? 功能上有咩唔同 (除咗淨化空氣
外) 呀?

麟媽媽 寫道:
我個老友用左Rainbow 7-8 年,
佢就讚到不得了!
但我覺得佢太貴了,我只係用Osim,
加埋Sharp 既離子空氣淨化機,
我都覺得好夠了,
尤其是Sharp 既離子空氣淨化機,
真係very good,
我老公有氣管敏感,要用放鬆氣管吸劑,
我長開Sharp 空氣淨化機之後,
佢已經成3 星期無用吸劑,
我覺得好好呀!仲瀘到唔少貓毛,
因為我屋企有兩隻貓少。

別墅

jessiewang,

唔該哂,點解你話 hyla 好用好多但又轉 osim 呢?
另外有無 hyla 既資料呀?

jessiewang 寫道:

吸完地下係完全唔駛拖地的,另外跟部空氣清新機(但原來街賣緊都係$99..佢sell俾我$790-單買)
同埋跟機哥個拍打器一流~吸哂床單d'滿'出來!! very good!!

osim就麻煩d~
因為每次吸塵都要坎過..用完再拆..屋企冇位放成部裝左既機嘛...不過好彩都係鐘點姐姐做

至於吸應滿方面係勁麻煩囉~先用蒸氣蒸哂張床...先再用吸塵機來吸....勁麻煩,又整到張床肉濕濕地喎..仲惹菌!

大宅

因為一d問題(sales 人格問題)
所以我就退返部機俾hyla 啦...

yahoo好多hyla資料的...不妨search下

ryan-mame 寫道:

jessiewang,

[quote]

osim就麻煩d~

[/quote]

王國長老

我老友買得梗係覺得好用啦!
但rainbow 好大舊的,
最主要我覺得佢太貴了!
我本來都心郁郁想比分期,
但我老公係個計數佬,
佢話床褥都係6-7千,
靠佢吸床褥佢可以買過3 張新床褥!
我唔夠佢講,最終只用Osim。
我用第一代Osim Mermaid,
好多年了,當時好似4 千幾蚊,
用水既,我覺得都OK。
如果你有工人日日用,
我覺得Osim 都足夠,用得密吖嘛。
我朋友用Rainbow 一星期先吸一次,
到第4-5 日咪一樣會有塵。
其實而家有防塵蟎床套賣架!
我細妹極敏感塵蟎,佢嚴重到去做test 的,
但個醫生都叫佢買美國製防塵蟎床套,
佢話好過買Rainbow,一套都係大約千幾二千蚊,
如果買過張愛皇健床褥,仲係防塵蟎布料,
咁連吸都唔使吸添,原來我老公講得有道理架。

侯爵府

畀面勳章

樓主,買之前請三思...

>><<

別墅

jessiewang,

哦,原來如此。
咁即是架機本身都 ok 既,係o麻?

因為一d問題(sales 人格問題)
所以我就退返部機俾hyla 啦...

yahoo好多hyla資料的...不妨search下

[quote]
ryan-mame 寫道:

jessiewang,

[quote]

osim就麻煩d~

[/quote] [/quote]

別墅

麟媽媽,

我想問防塵蟎床套係邊度有得賣呀? 係咪好似床單咁
定時清洗及更換o架?有無小朋友床既 size 呢? 因為
最主要都係為囝囝。

另外用防塵蟎床套前,點樣處理張床褥呀?因為唔係
新床褥,咁一定有塵蟎係張床褥度架?

麟媽媽 寫道:
我老友買得梗係覺得好用啦!
但rainbow 好大舊的,
最主要我覺得佢太貴了!
我本來都心郁郁想比分期,
但我老公係個計數佬,
佢話床褥都係6-7千,
用水既,我覺得都OK。
如果你有工人日日用,

別墅

ChunChun_Daddy,

我都知,所以想係度問下其他人既意見。

ChunChun_Daddy 寫道:

>><<

男爵府

我用左rainbow差唔多4年, 姐姐日日用來吸地, 一星期吸一次床. 好好用, 好用過用塵袋d吸塵機好多.

王國長老

ryan-mame,

我細妹既床套係醫生度買架,
個醫生係專同人做敏感測試的,
好似係中環,我幫你問吓。
我見我細妹只係套住張舊床褥,
連枕頭同埋張被都一樣要套架,
套左只係床褥既塵蟎出唔到黎接觸唔到,
唔代表可以清除塵蟎的。
敏感塵蟎可能只係其中一個致敏源,
你仔仔有無去醫生度做過測試?
如期投資咁多買個吸塵機,
不如先做測試,咁先對正下藥嘛。

大宅

我都係用第一代Osim Mermaid﹐但我地懶吸床褥。
好贊成麟媽媽既老公所講

麟媽媽 寫道:
佢話床褥都係6-7千,
用水既,我覺得都OK。
如果你有工人日日用,

公爵府

2021勳章 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ryan-mame,

裏面有個(對3 個牌子)既水瀘式吸塵機做左個 report, 你不妨入去睇睇...... 比著我, 就 say "NO" 喇.

ChunChun_Daddy 寫道:

>><<

別墅

唔該哂咁多位,我都有睇到個 report,等我返去同
老公傾下先,不過我可能會試下防塵蟎床套先,因
為囝囝既鼻敏感又唔係咁嚴重,只係轉天氣同埋有
傷風感冒時瞓覺時會打鼻鼾。

所以我想知邊度會有門市有得賣防塵蟎床套,因為我
怕去醫生度買佢要囝囝做完 test 至賣俾我地,我老
公實唔贊成的。

男爵府

我睇左個report, 好似 RAINXX 係最好喎.

首頁

尾頁

跳至