跳至

首頁

尾頁

別墅

唔該各位大埔媽咪,我過兩個月會搬到大埔住,有邊間小學好呀?

如題.
我住太和火車站個面, 有邊間學校好架. 而家個女讀緊一年班,入到大埔要插 二年班.
^_^

子爵府

Re: 唔該各位大埔媽咪,我過兩個月會搬到大埔住,有邊間小學好呀?

你想囡囡入邊類型既小學呀?? 咁佢之前係邊間讀緊架?

別墅

Re: 唔該各位大埔媽咪,我過兩個月會搬到大埔住,有邊間小學好呀?

mama1210 寫道:
你想囡囡入邊類型既小學呀?? 咁佢之前係邊間讀緊架?

mama1210
我個女之前係馬鞍山讀緊循道衛理, 大埔都好似有一間, 不過唔知好唔好呢, 同埋好似好遠個喎, 唔知你點睇呢 ?
^_^

複式洋房

我知而家舊墟公立小學(近八號花園)係區內好出名, 不過可能好難入。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大埔區最勁幾間小學分別有: 大埔舊墟, 保良局田家炳, 阮鄭夢勤 & 孫方中 (排名不分先後).

大宅

mama1210
我個女之前係馬鞍山讀緊循道衛理, 大埔都好似有一間, 不過唔知好唔好呢, 同埋好似好遠個喎, 唔知你點睇呢 ? [/quote]

yoballma,

其實大埔小學得一個校網,太和去富亨(大埔循道衛理)
唔係好遠咋!

係馬鞍山讀緊循道衛理,轉去大埔循道衛理會唔會有優待
~ 例如唔駛考試,或者依家嘅校長會唔會寫轉介信?
我覺得大埔循道衛理都唔錯!

大埔好口碑嘅小學 ~ 好似 YuYu mother 講個d,
都要考入學試,多數只收係之前小學全級數一數二個d,
另外一d肯收你嘅,你未必想讀。

不過你都要開始打電話去學校問定啦 ~
我諗差唔多招生啦

別墅

咁多位媽咪, 真係唔該哂你地嘅意見, 我現在唸住幫個女入"阮鄭夢芹" 因我家姐個仔係度讀緊, 我家姐可以幫我湊埋佢返學&放學, 但因要考試才可以入, 我驚到時入唔到, 所以問定各位媽咪仲有邊幾間. mud 如果係"馬鞍山循道衛理"讀緊, 轉去"大埔循道衛理"唔駛考試架, 係咪實收架, 其實我個女d成績都唔錯架, 之前個考試科科都 九 十 幾分, 而家讀緊呢間係馬鞍山都算好架, 耐何冇校車去大埔, 唯有轉校,
唔知大埔呢間循道衛理 好唔好呢 ?
^_^

水晶宮

hi yoballma,我大女係大埔循道衛理就讀小一,該小學校風很好而學生又乖,老師都很細心我很喜歡這間小學,阿女讀得好開心,至於功課方面平均每天4-5樣,程度都唔淺.希望幫到你.

已刪除用户

別墅

tiktikbb 寫道:
大埔小學平均都是好的,大埔循道衛理都是一所熱心於教育的小學。家長要注意小朋友接受什麼類形的教學方式,家長自己要留意要方便照顧小朋友返學放學,二年級好多時侯都有好多課外活動要參加不準時放學。願主祝褔你一家!

tiktikbb
多謝你的祝福.
唔好意思, 唔知你知唔知"大埔循道衛理"課外活動後有沒有校車送學生回家呢 ?
^_^

已刪除用户

男爵府

阮鄭夢芹重係半日制,聽說近2、3年下午校成績比上午好dd,聽說咋~(小女上年係讀a.m.現已畢業)~

不過 上一屆阮鄭P.6 報MST,全部都有得in,結果面試有近百個YCMC學生

不過YCMC學生報CPU就.....?-( ?-( .,聽說因為某校長比較鐘愛聖母、舊墟 ge學生,所以阮鄭生?-( ?-(

別墅

各位媽咪
你地知唔知太和村個間"大埔官立小學" 好唔好架 ?
^_^

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好唔好就見人見智啦...不過大埔官小好多都住係太和村...我自己就唔太鍾意...

我大埔心水小學有:運頭塘田家炳 / 黃建常 / 寶湖舊墟 / 阮鄭夢芹

已刪除用户

大宅

yoballma 寫道:
各位媽咪
你地知唔知太和村個間"大埔官立小學" 好唔好架 ?

yobama,

你係咪講呢間 ??

轉貼今日星島日報 :

13 小 學 停 辦 小 一 瀕 殺 校

大 角 嘴 鮮 魚 行 小 學 被 飭 令 下 學 年 停 止 開 辦 小 一 班 , 一 眾 小 學 生 一 臉 無 奈 。

(星島日報報道)小學縮班殺校潮有止跌回升之勢。教統局昨宣布,九月新學年升讀小一學童較上學年銳減約五千人,全港小學共縮減八十班小一。因此將有十三所小學因收生不足,被當局飭令新學年停辦小一,最快於三年後全面停辦,數目較去年九月增加四所。九月停辦小一的學校當中,油尖旺及大埔區各佔兩所,而過去的縮班重災區沙田及北區,今次則沒有學校上榜。

去年由於「龍年效應」,全港小一須增加六十六班,但今年好景不再﹔教統局發言人昨透露,今年約有四萬六千人參加小一派位,全港小學新學年將開辦約一千五百班小一,較本學年減少八十班﹔因此,今年有十三所小學因收生不足廿三人,被教統局飭令新學年停辦小一。本報確認其中九所

小學,包括油尖旺的鮮魚行學校、聖公會諸聖小學﹔九龍城的紅磡官立小學﹔黃大仙的聖公會基心小學﹔東區的柴灣天主教海星小學及大埔浸信會公立學校等。

教統局發言人指出,被飭令停辦小一的學校可於本月底前,向當局申請進行特別視學、轉為直資、轉為私立小一或與其他小學合併等方法,以繼續辦學。

大埔浸信會去年十二月接辦大埔公立學校,易名為大埔浸信會公立學校,更力邀前津貼小學議會主席柳志強擔任發展總監﹔可惜未及半年,卻已接獲殺校令。柳志強昨表示,學校暫取錄二十一人,貼近二十三人的殺校「死

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Marco-ma 寫道:

yobama,

你係咪講呢間 ??

Marco-ma,

我估yoballma唔係講呢間. 文中提及既學校係 "大埔公立學校", 現已改名為 "大埔浸信會公立學校", 係廣福邨附近.

而yoballma講既係 "大埔官立學校", 呢間學校係太和邨, 係兩間唔同既學校.

男爵府

大埔除了這所"大埔浸信會公立學校"外,還有非一所學生要殺校??

水晶宮

昨日睇報紙大埔有兩間要殺校,<大埔浸信會公立學校><基正小學>

大宅

[/quote]
Marco-ma,

我估yoballma唔係講呢間. 文中提及既學校係 "大埔公立學校", 現已改名為 "大埔浸信會公立學校", 係廣福邨附近.

而yoballma講既係 "大埔官立學校", 呢間學校係太和邨, 係兩間唔同既學校. [/quote]

YuYu mother,

啊,原來攪錯咗 !

不過,真係唔想睇住呢間小學甘樣"接"埋,
柳校長可以攪到一間舊墟,就有能力做好其他學校,
比d時間去改革,應該會掂 ~ 希望可以推翻啦!

首頁

尾頁

跳至