烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人知道邊度有非反式脂肪的牛油賣 ?

全球都禁反式脂肪食物,點解香港仲不斷入口.
有朋友說製造食物的廠商因應外國口味,新出一條line For 佢地非反式脂肪的食品.
而我朋友問佢有冇推銷到香港時,你地估下佢會點答.
佢話”冇”,而家冇未來都唔會.
朋友覺得好奇怪有錢都唔搵咩,再問佢.
佢話香港係一個最好接收垃圾的地方,佢話唔通我做緊個d全部唔要咩.

子爵府

Re: 請問有冇人知道邊度有非反式脂肪的牛油賣 ?

我昨日睇新聞透視都有留意開麵包舖位人兄四圍搵非反式脂肪既牛油,我諗佢係citysuper買的,我今日都會去買,返黎再報告...不過唔知會唔會無得賣,比人買晒呢

子爵府

.

男爵府

Great

蚊蚊媽

子爵府

醒目開學勳章

"Olive Grove"- 大間或者賣多d鬼佬嘢o既百x同惠x都有.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

廢柴政府無能,市民只好靠自己,以後選購食物,最好細心留意,睇清楚成份一欄,我一向都有咁做,漸漸已成習慣,唔清楚就寧願唔買

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

EuniceMaMa 寫道:
我昨日睇新聞透視都有留意開麵包舖位人兄四圍搵非反式脂肪既牛油,我諗佢係citysuper買的,我今日都會去買,返黎再報告...不過唔知會唔會無得賣,比人買晒呢

0下?! 乜牛油都有反式脂肪(非植物牛油)? 唔計天然GE少量反式脂肪,乜仲會添加落去? 如大'工'司牛油都有? 我睇成份都好正常,麵包舖要四圍搵係唔係搵唔到平野先至要四圍撲?
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

雞、豬、魚有問題, 家陣又有反式脂肪, 究竟乜野先食得?
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

伯爵府

無辦法啦,要等政府,成日都後知後覺,真係要靠自己,睇營養標籤揀啦。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

禁止訪問

大宅

因為自己都有整下野食咁,牛油係好重要家,如果整蛋糕唔落牛油,可以用咩黎代替呢 ?

大宅

Hi suki^^,

其實反式脂肪多來自人造牛油(Margarine)及植物起酥油(Vegetable Shortening),正常

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

[quote]
HH 寫道:
Hi suki^^,

其實反式脂肪多來自人造牛油(Margarine)及植物起酥油(Vegetable Shortening),正常

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我睇完都好驚呀, 我成日焗野用既銀寶無鹽奶油同anchor既牛油唔知有冇呢? 我今日都去citysuper睇下先, 不過如果有得賣麵包店宅闆果隻都可能俾人搶購晒喇.
Latte, 又名臭TE或臭喵

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

亞仔平時都好鍾意bear bear餅架. 我自己有時都會食小小............. :-( :-(
Latte, 又名臭TE或臭喵

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

咁可以用液態菜油取代牛油嗎?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

超級版主

我覺得唔係唔得,不過味道差好遠,同埋如果太高溫時液態菜油都會有部份轉化左做反式脂肪,真係頭痛,唔通要食冇油法國麵包?

男爵府

召藥師 寫道:

唉~以後都唔敢再買麥芽so、bear bear餅同嘉x方包,真係要全自家制先得喇......

老公一睇完新聞透視就話"不如自己整包喇, 老婆..."

首頁

尾頁

跳至