母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我99o向我阿媽"樹"投訢我.....好難受

我同99一起住, 今日我99打電話o向我阿媽"樹"投訢我.....話我飲得多果汁令d人奶"涼", 攪到bb肚痾......

其實bb只不過轉o左痾屎pattern, 由一日2次change to 一日4-5次, d屎 texture 無改變, 又無特別多水, 重食得玩得......

攪到我阿媽即刻打電話比我, 叫我"醒定"d.....最慘係我老公都buy我99, 叫我飲少d果汁.....好想喊 :-( :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 我99o向我阿媽"樹"投訢我.....好難受

算啦!她老人家都係錫妳的BB。不過人奶BB一日痾幾次唔出奇哦!
之前我坐月都係我奶奶幫我兩個月。雖然有她幫我是好事,但係面對她卻令我有好大壓力,始終都唔係自己媽媽,點都係欠點!由其BB哭時,她就緊張過頭,一定要抱,搞到BB到現在都要抱著睡覺。最難頂是當我餵人奶時(半人奶)我不夠奶都已經係夠煩了,她還時常在我餵人奶時問我要不要開奶粉?有時BB吃完人奶不夠一陣就哭,她就說“不是吃了媽咪的奶奶嗎?為何哭啊?”明知故問!令我沒晒自尊心加傷心... :-(

子爵府

畀面勳章

Dear HoongHoong,

嘩, 身同感受, 有好多時我同佢d價值觀一d都唔同, 佢有次仲話阿b熱氣要bow涼茶比佢飲

依家就成日話阿b口乾要比水佢飲 ( 佢係全人奶b ), 其實只要唔影響佢食奶胃口, 我唔介意比佢飲完奶飲水long 口, 但佢每每鍾意食奶之前飲, 激c 我

男爵府

畀面勳章

你99還好呀~
我99成日都係我(人奶後)走開左去開奶,阿B又0係度扭計0個陣~走入黎抱起阿B~大大聲咁話『哎唷.做乜扭計呀?媽咪唔夠奶俾你食呀~人地咪開緊奶俾你lo~』『媽咪d奶食唔飽呀~』 :-( :-( :-(
HoongHoong 寫道:
算啦!她老人家都係錫妳的BB。不過人奶BB一日痾幾次唔出奇哦!
之前我坐月都係我奶奶幫我兩個月。雖然有她幫我是好事,但係面對她卻令我有好大壓力,始終都唔係自己媽媽,點都係欠點!由其BB哭時,她就緊張過頭,一定要抱,搞到BB到現在都要抱著睡覺。最難頂是當我餵人奶時(半人奶)我不夠奶都已經係夠煩了,她還時常在我餵人奶時問我要不要開奶粉?有時BB吃完人奶不夠一陣就哭,她就說“不是吃了媽咪的奶奶嗎?為何哭啊?”明知故問!令我沒晒自尊心加傷心... :-(

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我奶奶又係,每次上黎都話要俾水小b飲(全人奶b),好煩。
有時小b打c egg又對住小b話飲d水就無事架喇
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

HoongHoong 寫道:

我99都係甘樣,成日話食完奶仲mud唔瞓,真係俾佢吹脹,又唔見得佢餵完奶樽bb一定瞓(日頭我返工佢幫我用奶樽餵)。今日叫佢餵bb一餐粥仔,佢幫我餵三餐(八個分鐘頭餵三餐粥一餐奶),得閒無事見bb唔瞓又餵一餐,真係想

最慘c6完全唔幫我,起初都有同佢呻,後來搞到差d要離婚,宜家唯有收埋收埋,有苦自己知。

因為餵人奶,,同6299關係差左(以前真的很好),同c6...唉!

只有望住個仔先開心。

子爵府

畀面勳章

我99都係甘樣,成日話食完奶仲mud唔瞓,真係俾佢吹脹,又唔見得佢餵完奶樽bb一定瞓(日頭我返工佢幫我用奶樽餵)。今日叫佢餵bb一餐粥仔,佢幫我餵三餐(八個分鐘頭餵三餐粥一餐奶),得閒無事見bb唔瞓又餵一餐,真係想

最慘c6完全唔幫我,起初都有同佢呻,後來搞到差d要離婚,宜家唯有收埋收埋,有苦自己知。

因為餵人奶,,同6299關係差左(以前真的很好),同c6...唉!

只有望住個仔先開心。

Dear htidemama,

好一句"宜家唯有收埋收埋,有苦自己知。"
Yes, 宜家唯有一切以bb為先.....其他的, 也都忍過去了

複式洋房

係啊!係啊!她仲講 “有奶就話“借”,沒奶就啜風囉!” 真激氣!所以有時我pump左奶都唔敢卑她睇到(太少奶),哎!沒壓力就假!

男爵府

各位奶媽, 你地要

人地咁辛苦, 仲嘈嘈貢, 我最鬼憎呢d人

洋房

Agree, agree.

My 99 also gave me a lot of pressure during those days with breatfeeding.
Somehow our relationship is not as good as before.
I still think that my mom is the best.
So I really want to have a baby girl....

子爵府

唔止99, 基本上所有屋企人都俾壓力我, 每次呀女喊就會話"緊係d奶唔夠飽啦, 成四個月唔可以淨係飲人奶架" 或"嘩, 泵左咁耐都係得咁多多咋, 唔怪得知佢成日喊啦"
所以我好怕出席家庭聚會, 每次出席親呢d聚會我都會帶奶粉去, 佢地鐘意餵奶粉, 就俾佢地餵餐飽, 唔想再同佢地講咁多, 亦都唔想次次為左餵奶而影響大家聚會既心情, 等一離開左個聚會就立即狂餵番人奶.
唔知係咪呀女都感受到媽咪既壓力, 佢每次出席親呢d聚會都會寧舍扭計, 即使飲完奶粉都扭計, 屋企人都無佢乎.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聽完你地講我先知原來我幾幸福,我成家人都好支持我餵人奶。媽咪響我生左後即刻整上奶湯水俾我,奶奶仲吩咐我最少頭六個月都要俾BB食媽媽奶(佢係日本人,好支持BF,老公細個都食奶奶的奶到兩歲),出街時其他親戚知我要餵奶就幫我搵位搵房。

不過我婆婆就好似你地的6299咁,對人奶有D抗拒。有次阿B食完奶奶都喊得好勁,婆婆剛在我家,就話我唔夠奶,叫我俾奶粉,唔好餓親佢個「室」,我當然即場黑面,因為阿B果幾日係三星期果次猛長期,痴左線咁食。我老媽子見我黑面,就同婆婆講見過我滴出黎的奶都有成安(有次無聊邊餵邊用個樽裝住另一面的滴奶俾阿媽睇),我抱返BB入房再餵時聽到阿媽「教訓」婆婆叫佢唔好話我唔夠奶!到宜家阿婆都無再講我餵人奶唔好了! :mrgreen:

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

水晶宮

Harubi,
妳好幸運呀,屋企人支持真係又緊要、又貼心。如果個個奶媽媽既家人都係咁就好lu。

大宅

我個女快到兩個月(全人奶),由我出院至今我奶奶都不停叫我俾水佢飲,成日都話亞b口喝,又話熱氣........雖然我唔係同奶奶住,但每次見面都講幾次,超煩!!

大宅

你地就好呢!!!! :lol: :lol:
我奶奶幫唔到手,只得把口。

我在34weeks就開刀生了亞b出來,所以所有嘢到未準備好,工人又未到,自己亞媽又住得遠加上又老了。這兩個月都是肯自己,加上老公又要出外公幹10天,身邊一個人都無,只得我和bb,好彩有個陪月下午來幫我看守著bb,讓我睡覺,待晚上有精神餵bb。
我奶奶還非常計較,向我老公投訢,”bb的滿月利是,我們就袋袋平安,薑醋錢又唔出”。
利是-bb架,不是落我兩公婆的袋,佢都那麼計較和喝醋ranting:
現在她只得把口,我玩bb,連換片都無幫過,bb洗澡時,她只在旁望,一邊笑。氣死人

洋房

唉.......................喂人奶媽媽系咁委屈咖啦.你辛苦委屈心煩果陣冇人知,B一有少少唔好就咩都系你唔好.緊張都不得了.好似個BB你冇份,你唔緊咁.唉................你地都好啲只系奶奶系咁.我奶奶,我自己媽媽,連我老公都系咁.個個走來話你.真系委屈到想死.我都已經麻木曬了.同老公講,老公就話我哋都系關心B啫,阿B唔一定系因為你吃左呢個野先咁,但系亦可能有呢個機會系唔系.所以................激死我激死我. :-( :-( :-( 搞到我好多次都想戒人奶,但系見B喊就心痛死,唉....冇辦法.忍忍忍

大宅

等我又分享下

我個仔宜家1歲,我又係同62,99住。我一心唸住bf個BB. 但我99唔太支持(佢覺餵3個月已經好夠).但我宜家重bf緊
我99有2個仔, 一個食淡奶, 一個食鷹嘜 大既
我亦係o係佢既聲音下
"食成個鐘架, 究景有冇食架"
"乜呵咁多次ng 架, 你要bf就唔好亂食野啦"
"唔飲水,好陰功o者"
" bf 好痴身架"
我亦都試過餵奶餵到喊
.............
初初我都好介意佢咁講...而我c6亦愛理不理
c6佢覺得唯一可以幫到手就係要BB食奶粉..因佢冇奶餵BB....
我真係唯有慢慢同99解釋,....同佢去見醫生(當然搵過support bf 既).帶佢去健康院....
始終大家住埋一齊, 佢又要take care BB...
到宜家....佢開始接受bf 可以到2歲. 亦開始冇咁多野講..
而我c6亦會同其他人講..我個仔唔食奶粉 :lol:
當然, 我覺得要自己盡力, 放鬆心情, 唔好覺得自己餵得好辛苦(有時間就上黎bk呻, ), ..有時讚下99...多D同99傾下湊仔經...會有幫助

祝大家bf 成功, 全家support

複式洋房

各位奶媽, 加油呀! 係會面對這些問題, 不過一諗到阿B食佐對佢會好時, 就咩都唔好理! 我奶奶有時都會問阿b 點解唔飲得水, 我咪解釋俾佢聽會影響奶量.開頭又會成日問係咪唔夠奶, 我咪話開頭係唔夠ka la, 所以要俾阿B啜囉. 佢越啜, 要會有奶奶ka ma.好彩佢都冇乜嘢..

大宅

我都試過咁既情況, 初頭真係好大壓力架, bb一喊就俾人問係咪唔夠奶, 叫我補奶粉, 我都好sad, 但我寧願密密餵, 唔想放棄, 係坐月嗰時攰到頂唔住, 先開奶粉叫媽咪幫我餵bb, 等我夜晚可以再餵. bb滿月後我媽咪都叫我戒bf, 我話想餵到半歲, 到而家5個幾月嘞, 我就想餵到一歲 好彩老公同家人都support 我bf, 而家有時見到d親友, 佢地都會好奇咁話乜仲有奶咩? 我老公會即刻答:一路餵一路有, 哈哈

水晶宮

一模一樣(除咗我個係蝕本貨 - 囝囝 同細個零禮拜),次次上黎都講飲水,講到我老爺都嫌佢煩,話咗佢一句
之前仲想自己攞個奶樽去餵bb飲水

bb又無乜眼屎,d屎又稀,點會係熱氣呢﹗我無同bb戒夜奶,4/5個鐘飲一次奶,又唔會口乾,洗乜飲水﹗﹗

qk347 寫道:
我個女快到兩個月(全人奶),由我出院至今我奶奶都不停叫我俾水佢飲,成日都話亞b口喝,又話熱氣........雖然我唔係同奶奶住,但每次見面都講幾次,超煩!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊