跳至

首頁

尾頁

大宅

亞b呢排又勁忟憎, 勁發脾氣!

唔知係咪terrible two真正來臨, 呢排勁易發脾氣, 小小事都好忟憎...

例子1: 亞b一向聽開音樂瞓覺, 但呢排一聽到歌與歌之間既空檔時間就大喊, 以為冇得聽! (之前從未試過咁)

例子2: 明明話唔玩"煮飯仔"啦, 我正想收拾之際, 突然又話要玩, 仲發晒脾氣, 大大力掟d"碗碗碟碟"落地!

例子3: 以前睇完一次vcd如仲想睇佢會叫我"睇多一次", 我通常都俾佢再睇, 但最近佢睇到做完時就又大喊, 以為冇得睇, 又唔會同我講"睇多一次"!

你地d bb有冇咁呀?

大宅

Re: 亞b呢排又勁忟憎, 勁發脾氣!

我個仔都會架, 應該無乜野既

大宅

Chingching is a gentle little girl before 2yrs old. Starting from the 24th month, we also facing the same problem for this 2 months. Not only daytime, she was our nightmare & woke us up every night by crying for mama for at least an hour.

It seems a bit settle down with less temper(hopefully!!!) this week. Cannot worry too much as this is one of their way to grow up.

大宅

唔知係唔係阿仔2歲前比較百厭, 成日發脾氣, 所以我覺得佢2歲之後乖咗, 因為佢肯講道理 (或者以前唔識聽), 比細個的時候定咗,至於脾氣.....當然仲有啦!

複式洋房

阿B扔枕頭落地, 但又喊住要番, 給他又耍手不要,來來回回數次, 很多時都是這樣, 都不知他正在想什麼.

大宅

Hi,

多謝各位既分享, 知道亞b咁都係正常...
但係成日見到佢咁忟, 又幫唔到佢, 個心覺得唔舒服 :cry:

首頁

尾頁

跳至