婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有無Jm聽過呢個病?

如果有應該點調理?醫生叫我媽咪切去子宮。

因我剛才知我媽有這病,很亂,我又不能陪她看醫生了解。

希望jm們能為我解答。謝謝!

伯爵府

回覆:子宮內膜癌

有無人能解答下。
Thanks!

大宅

引用:有無Jm聽過呢個病?如果有應該點調理?醫生

原帖由 pinkylee 於 13-10-21 發表
有無Jm聽過呢個病?

如果有應該點調理?醫生叫我媽咪切去子宮。
我媽媽09年証實有呢個病3期b,先喺政府做切除手術,之後喺私家醫院做左電療,再返政府補電2次,由於之前照左有擴散到淋巴,手術有將部份淋巴切除,但佢case唔使化療,到而家已經有4年半,見佢無咩事

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pinkylee+於+13-10-21+發表有

原帖由 manman_1030 於 13-11-05 發表
我媽媽09年証實有呢個病3期b,先喺政府做切除手術,之後喺私家醫院做左電療,再返政府補電2次,由於之前照 ...
Manman,
那手術後能工作嗎?因我媽說不想不做工,在等手術時,她不用上班,也心卦卦工作

同如何調理好?該食什麼?不能食什麼?

我要睇住個b,所以真不能跟她一起看病,了解她的情況。

明天她要做手術了,我都感到很驚,希望手術會成功!

大宅

回覆 pinkylee 的帖子

你應抽時間陪媽媽去看醫生,聽醫生的講解,了解病情,不要單靠這裏的姊妹意見!生癌不同生肌瘤,盡快處理不要讓癌細胞擴散.手術後能否工作就要看病情而定了,要跟進你媽的病情才知道,若果要電療或化療,身體弱又怎去工作呢?你這樣隔空問症,好難作準.還是那一句,應抽空在關鍵時候去聽醫生的建議.

大宅

你應抽時間陪媽媽去看醫生,聽醫生的講解,了解病情,不要單靠這裏的姊妹意見 X 2

大宅

pinkylee 發表於 13-11-5 11:35
Manman,
那手術後能工作嗎?因我媽說不想不做工,在等手術時,她不用上班,也心卦卦工作
我媽咪本身唔使返工, 佢手術後, 無食過1啖雞,鴨,鵝。。。另外, 佢o地一般都表現到唔驚, 其實佢o地好驚, 覆診時多數左耳入右耳出, 我建議你都係多d陪你媽媽, 最緊要, 要抽時間同佢覆診問多d現在情況

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:子宮內膜癌

家人支持係重要過保品,加油

首頁

尾頁

跳至