自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

子爵府

你番通宵?我收工都要煮飯,c6會幫手做下家務

禁止訪問

公爵府

叻叻勳章

8點先收...出去食喇.

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:辛苦,工作量又多,時間又長,返到家已8點

原帖由 mattsarah 於 13-10-24 發表
辛苦,工作量又多,時間又長,返到家已8點幾,一入門口就要開爐煮晚餐,跟著食飯洗碗,有時抹地或洗衫,唉 ...
不如買外賣或出街食

琥珀宮

畀面勳章

回覆:又工作又返屋企煮飯嘅你,會唔會覺得好……

我會盡量整簡單d,又或者早一日整定d餸,咁就放工唔駛咁辛苦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我收6

接埋個女買埋送返到屋企7點2.煮飯1個鐘,到個女訓左先可以做屋企野,除左洗衫掃地係必需,其他既只會睇心情做
依家自己仲陀住一個,係辛苦架,不過過多幾年佢地大左我會好好多,到時會訓練佢地做小幫手
打死我都唔會俾99湊囉依家個個月都會問一次,叫我返去坐月同埋俾個佢湊,佢話最多唔做野幫我湊喎,唔好搞,我俾唔起咁高人工佢

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

前一晚奄定d肉餅排骨蒸雞之類,收工一放落飯煲按個制攪掂,瓜瓜菜菜可以前一晚處理好滾個菜湯,甘就有菜有肉

如果真係做唔尼好辛苦就索性買飯盒或者食埋先返屋企

子爵府

mattsarah 發表於 13-10-24 09:49
辛苦,工作量又多,時間又長,返到家已8點幾,一入門口就要開爐煮晚餐,跟著食飯洗碗,有時抹地或洗衫,唉 ...

未有bb之前我都係咁
六點收工,返去煮飯(有時仲要趕係街市收之前買送)
又要趕係老公放工返到黎有得食,通常8點幾食
之後仲要洗碗,但唔使做家務(通常c6做,但佢都係一星期做一次)

而家生左bb,冇工人 (之後有工人,而家冇)
煮少左好多飯
煮果日通常都係我放假,我c6仲要收早佢幫我睇住個仔先煮到
但都係想死架
下午要做家務
煮完要洗碗,洗完又要暗亞仔瞓 (果時我c6通常都係sofa瞓著左)
亞仔瞓左我先可以沖涼
之後又要叫醒c6起身沖涼,但好難叫,叫好耐佢先捨得起身
每次都成十二點幾先有得瞓

子爵府

係,每次放工諗起又要買餸煮飯,煮得黎都8點半先有得食,我就好想買外賣但外賣又唔健康,加上第2日又要帶飯,都要焗住,鬼叫我無錢

大宅

我同你差唔多,我返到屋企仲要開會tim真係想死!

子爵府

我5月開始CUT左工人, 都係放工即回家'開工'煮飯, 但無樓主咁夜. 如果太夜, 我會放棄, 或買D現成野(超市即食), 或燒味加菜算數. 星期一因可於星期日準備會好D, 有老火湯飲. 而且我仔大D, 可叫他先煮飯, 有時洗下菜, 待我回來煮仗. 之後輪流洗碗, 我就洗衫浪衫, 地及廁所就要WEEKEND才大洗. 2個星期請鐘點大洗, 尤其廚房及換床單等. 不要太勉強自己每日做, 否則好辛苦. 但香港女人不嬲好慘, 三頭六臂.

jc2009  很好的安排  發表於 13-10-25 11:47

大宅

回覆 mattsarah 的帖子

放工8點幾仲要煮, 真係好辛苦喎.
我都係放工買野自己煮飯的, 因為老公放得晏過我, 我搞掂晒佢啱啱好返到來食. 不過我就唔駛點OT, 6點就可以閃人.

子爵府

回覆:mattsarah 的帖子

你地真係好叻!!真心佩服!!

公爵府

畀面勳章

放工湊女放學~返到屋企七點三~八點三有飯食~食飽檢查功課~跟住九點半個女訓覺我就吸塵拖地沖涼

大宅

我一放工去買野煮飯, 我準時六點即走, 8點有得食
星期五唔煮出街食, 亞仔會超開心....

禁止訪問

禁止訪問

引用:你番通宵?我收工都要煮飯,c6會幫手做下家

水晶宮

我!𣎴過我唔使八點幾咁晏,大約六點煮啦。係攰,但頂硬上!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

減齡達人勳章 BK Milk勳章

我屋企差唔多晚晚都9黠半先開飯

jc2009  咁夜?  發表於 13-10-25 11:47

首頁
12345...6

尾頁

跳至