嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

AVENT 奶樽 - 好擔心

大家有冇擔心?????

名牌奶樽含可致癌物港有售 「雙酚A」對幼兒潛伏危險 (明報) 03月 03日 星期六 05:05AM

【明報專訊】美國環保組織化驗當地5款暢銷的名牌膠奶樽,發現全部含有可能致癌化學物「雙酚A」,動物實驗顯示此物質可影響生殖系統和荷爾蒙分泌,對幼兒存有潛伏危險,其中Avent、Dr Brown's、Playtex奶樽在本港有代理出售,Gerber奶樽的本港代理只在去年才停售,全部均暫未有回收決定。海關正跟進事件並於市面購買樣本進行化驗。

上述奶樽的本港代理均強調產品通過安全測試,之前亦未獲有關英美廠方知會事件,現正積極聯絡了解,暫未有任何退貨、回收安排。其餘一款Evenflo問題奶樽,其美國母公司網頁顯示產品在本港有售,但本報則未能找到有關本港代理資料。

港代理﹕未有回收安排

美國加州環境研究政策中心及一所獨立實驗室,抽驗當地5款暢銷膠奶樽,結果發現全部含可能致癌物「雙酚A」(Bisphenol A,簡稱BPA),含量水平由4.58至10.07ppb不等。研究報告指,老鼠實驗顯示BPA可影響生殖系統,屬可能致癌物質,甚至可致肥胖、過度活躍症、免疫系統失調、兒童性早熟,但國際間仍未有就產品中的BPA含量訂立共識標準。

中大生化系教授何永成指出,其實BPA在很多塑膠物料、樹脂也有少量,用以殺真菌的藥物也是以BPA製造,故關鍵是若含量濃度高才可能對身體有害,但因幼兒更屬「敏感」一族,故值得關注(見另稿)。由於此物質可透過高溫,如煮沸消毒奶樽和以奶樽盛熱水時從塑膠中釋出,故何永成建議家長,若真的很擔心膠奶樽對子女健康有影響,可改用玻璃奶樽,因玻璃的化學物質穩定性較高。

消費者委員會對毒奶樽問題極表關注,將仔細了解有關研究報告,並會和海關聯絡與之配合,就本港市面膠奶樽進行測試。兒科專科醫生則指,由於單是清洗奶樽並不能清除BPA,故家長選擇奶樽應加倍注意用料。

洋房

Re: AVENT 奶樽 - 好擔心

都用到依家 (兩歲幾), 唔擔心得咁多...
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

大宅

我都係用緊AVENT 奶樽, 初頭都打算轉個另外一D牌子, 但我老公佢係做塑膠物料有關的事, 所以好孰識, 佢話其實隻隻都係會用到這些塑膠物料, 只不過係多定少. 我諗諗下又係,現在登出來係美國生產個D, 咁唔係美國做個d可能就無做測示啦.所以我都係唔轉啦. 等啊b六個月大時才轉nuk, 因為佢個樽細長d, BB可能自己拿住飲.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

民房

唔好轉nuk呀, 因為個奶咀款唔同, 同avent差好遠, 我個bb就係因呢個原因唔肯食, 我仲買咗6個新樽tim...激氣呀...要轉奶樽最緊要轉番d奶咀差唔多款嘅, (即圓頭) 咁就穩陣d :lol:

大宅

醒目開學勳章

sandypin 寫道:
唔好轉nuk呀, 因為個奶咀款唔同, 同avent差好遠, 我個bb就係因呢個原因唔肯食, 我仲買咗6個新樽tim...激氣呀...要轉奶樽最緊要轉番d奶咀差唔多款嘅, (即圓頭) 咁就穩陣d :lol:

我都有同樣問題,有什麼牌子介紹。

民房

近日最hit就係chu chu嘅ppsu奶樽, 好多地方都斷貨, 要訂, 我買咗樽細size比佢, 佢肯飲...

首頁

尾頁

跳至