產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有2004年7月的準媽媽?

剛剛由醫生證實有?6個星期,預產期7月3日。沒有太大唔舒服,你地呢?入?分享嚇!

大宅

Re: 有沒有2004年7月的準媽媽?

咦!咁快就有七月準媽媽topic,我上次mc是15/10,而且一向28日peroid,禽日好唔舒服,今早用驗孕棒驗咗,bingo咗!真係好開心!!因我一路都有量體温及排卵棒及檢查分泌物,知道29/10是排卵日,所以預產期是22/07/2004,希望大家可以多d上bk交流吓!

民房

hello! 我都係04年7月中呀! 好啦! 終於有人可以傾傾啦! 今次係第2個, 都比起上次很辛苦, 暈到七彩! 約5星期咋. 還瘦了3磅. 你哋點呀?
:-( :-( :-( :-( :-(

洋房

今次係第一胎,雖然已有7週,上次照超聲波只有0.2cm,兩星期後再覆診。之前個胸有脹痛,沒有其他唔舒服,你地呢?

今次呢個等了一年幾,之前一直都唔成功,後來發現卵巢有瘤,做完腹腔鏡手術,第二個月就有啦,真係得來不易。初頭唔相信,依家好開心,但都好擔心,更加要小心!

大家保重身體!!

男爵府

patsm 寫道:
咦!咁快就有七月準媽媽topic,我上次mc是15/10,而且一向28日peroid,禽日好唔舒服,今早用驗孕棒驗咗,bingo咗!真係好開心!!因我一路都有量體温及排卵棒及檢查分泌物,知道29/10是排卵日,所以預產期是22/07/2004,希望大家可以多d上bk交流吓!

patsm 我同你一樣, 用驗孕棒驗咗,bingo咗!一路都有 period record,上次mc是17/10,peroid 是26-27日, 估計都係29/10是排卵日,所以照計預產期是22/07/2004, 但最終要到醫生證實 :-P , 多d 交流
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥 Elisha 係細妹

男爵府

Me too !! I just found I'm pregnant, this is my 1st baby, and he/she will born 1st July 2004.

大宅

tabima,咁啱!真係開心吖!有人陪我一齊生,這是我的1st baby,好緊張呀!我今早返工,到中午去厠所發現有些啡色分泌,而且有些頭暈,同事叫我去see dr,dr話行得多所以咁,之後俾sick leave我叫我休息1 week,点知返到屋企到依傢都無再流啡色嘢,但我份工係要outdoor,都唔知点好?係呀!今日照ultrasound巳見bb著床左,有0.33cm and 4週5日,医生話預產期是22/07/2004,叫我2週後再去照,希望到時可以聽到bb心跳啦!

男爵府

好媽媽勳章

睇到你地topic,我覺得好開心,回想起上年十一月,我都同你地一樣開心,現在我bb有四個半月啦!你地要加油呀!現在你地要小心d,多d休息會對bb好do家!加油

大宅

好闷呀!今個星期sick leave喺屋企休息,下星期先返工,好彩呢兩日都冇啡色嘢流,不過就有dロ淡淡,食d嘢味道怪怪哋咁,我仲未嘔呀,但有很多胃氣(不過只是5week)係咪無咁快會嘔呢?我昨天去了010孕婦裝睇衫,依傢有d有discount,d西衭好平,100至200元都有,所以買定了,因為是全年可穿的,如果到下年summer先買就貴好多!因當新貨價,唔知你地呢幾日点呢?多d上bk倾吓偈啦!

民房

你地好嗎? 我第一胎時都有啡色嘢, 休息多d就冇事, 千祁吾好跑步 (趕車或急步行), 樣樣要小心. 不過依家就辛苦好多, 以前咩事都冇, 依家樣樣有齊 (想嘔, 頭暈, 冇胃口, 有時會腳軟....), 希望快些停止啦! 還有我個樣吾知會吾會好醜? 邊度有大肚既牛仔褲買呀? 有冇元朗或Tuen Mun 婦產科醫生介紹呀?

男爵府

我都報到先......
我上個月做錯事後第二朝計一計日子就發現--弊! 點知真係中咗!醫生話多數七月中,不過用番tabima的日子計的話,我應該預產期在七月十四左右.

大宅

hoosc30,屯門有張敏芳医生,在景峰的,收費$350,元朗有廖嘉丽,但好貴及好串,在元朗大馬路豐澤楼上有個楊立和医生,很nice及好好傾,不過要收$500,如有需要我可給电話你。

男爵府

My last mc was on Oct 3, 預產期 July 10
not feel sick but very sleepy, a lot of 胃氣 and 口淡淡

Did anyone of you inform your company that you are pregnant? I did not. I only inform my dad and my husband....cause afraid the baby 'little air'

民房

Hi! 好開心呀! 有好多媽媽有咗呀! he........e!
我冇事啦! 依家可以自己控制度d吾舒服 (盡量分散注意力, 不要想著會嘔, 頭暈可以食小甜既糖,.... ).
我暫時都未通知公司, 太約過了3 個月左右啦, 才會申請放產假. 依家只有你哋及媽咪, 老公, 公司2個同事知咋! 佢哋早D知可以整嘢比你食, 同可以交流心得&傾心事.
patsm 可吾可以send 張醫生個電話比我呀? 因我搬咗屋, 之前我睇元朗廖醫生要等好久和貴囉, 都幾串, 但好多人睇. 預約都要等成2hrs, 好辛苦. 應該會係TUEN MUN 醫院生, 你地邊間呀? 有冇人知 Tuen Mun醫院裝修好未?上次計預產期:16/7/04,吾知邊個快D呢?

E-mail : [email protected]    

大宅

hoosc30,張医生的电話是24593483,你可打去預約,我都是住在tuen mun,又喺tuen mun hospital做,不過應該唔会喺tuen mun 生,因屯門医院只有大房,好多大陸人生及順產都會用硬線,生完第5日仲要拆線,but d姑娘都ok桇,其實用硬線d伤口会埋得好d,不過就痛d,如果你諗住方便自己,屯門医院都唔錯!而我諗住会喺qeh or法国生,因是staff,所以可以排staff產檢隊and住私家房,而老公、奶奶and朋友就叫我在法国生,所以暫時未決定!

民房

Thanks! 因我是第二胎, 好似吾要剪, 好怕住醫院, 人多D覺得好D, 不過就冇得訓, 吾習慣係其他床訓, 所以如果有我這情況, 不妨帶些令自己容易訓覺既嘢一齊去, 但我今次要住至少24小時, 好快過, 生完落得床後, 便很忙, 希望大家一路順順利利, 直到生完為止.

大宅

点解無準媽咪上嚟傾嘅?快d上嚟啦!你地点呀?我今日6week了,仲未嘔呀?点算?昨天同屋企人及朋友商量了,決定在法国医院生,老公唔想我在政府生,但我又唔捨得d錢!

男爵府

我唔想在政府生, I guess either St. Paul or Canossa (but all depends on my doctor). Well, I like Canossa very much, the nurse and the helper are very nice.

So far 仲未嘔 but alway 口啖啖, need to eat 話梅

Right now busy checking the web site to get more information on 順產, 無痛分娩 and 開刀. At this moment, I have more perfernece on 無痛分娩 but I am quite afraid of the side effect.

Any comment?

男爵府

patsm,
我生承承時嚮威院生,外面個傷口都係用硬線,不過唔使拆喎!十日左右條線會自己甩o架!唔通威院同屯門醫院的聯線方法有唔同?
我想返威院生,不過我依家住鑽石山,我怕威院唔俾我返去生呀!

大宅

其實d線都有分溶及唔溶,tuen mun hospital用的是不會溶,所以要拆,次次見d媽咪拆到鬼叫咁,真係好驚!

首頁

尾頁

跳至