跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶 話湊 bb辛苦 想唔湊

好煩 都唔知點算好 我地有要返工
奶奶 話湊 bb辛苦 想唔湊 :-(

男爵府

Re: 奶奶 話湊 bb辛苦 想唔湊

請工人湊囉...我原先都諗住比亞媽湊...
後來都有問題, 請左工人湊...
而家好輕鬆...係初初一定要教工人...同埋要工人跟你o個套咁做...仲有工人一定要識湊bb先ok...
我乜都唔識...所有野都係工人教o家咋...
之前奶奶湊左20日, bb只係重左1.3磅...
到工人湊左30日, bb已經重左4磅多喇...
我4月尾番工, 黎緊會o係間屋裝兩部IP camera...
咁第時番工就可以隨時上網睇到工人點對bb, 同成日見到bb啦...

禁止訪問

大宅

vantam
我case同你差唔多,但係我媽話辛苦,同埋困身!!
所以我都有d亂陣腳
而家唯有急請工人(but一定要揍過同識揍nb),未有工人嘅日子,就靠自己,如果到我返工都未請到工人,阿b就早出晚歸,返工前放係阿婆處,放工要揍走,希望咁好d,等阿媽唔會太困身
其實真係好頭痕 同火火地 :evil:

大宅

如果你信唔過得工人同Bb, 就請個工人幫你99手, 因為湊住亞bb真係好困身, 落街買野都買唔到ga!

男爵府

唔好話你99啦,我地自己咁後生湊都覺辛苦啦,遲d亞b大小小,會行會走,你99更加睇唔到。

同你99講下,請工人湊,幫輕下你99,我諗會好好多既。起碼開奶,洗野,準備野沖涼li d都唔洗你99做先啦,但千萬唔好比bb工人湊住,始終bb太細啦。

我同我d客都係咁講,bb唔夠6個月都盡量唔好比工人單獨湊住 (如果可以既話,有老人家睇住。如果無人幫到,都無計)同埋一定要安camera,重要同個工人講喎但唔洗同佢講安左係邊,等佢唔好做一d對你bb唔好既野。

如果請工人有咩問題你可以問我既,我做左li行差唔多10年架啦,睇下我幫唔幫到你啦。

唔好擔心咁多啦,好好地同你99溝通下先啦,有時d老人家都係講下呻下架咋,到你話請工人時,佢地又話唔好架啦。

別墅

請工人大約要幾多$ :-P

男爵府

人工︰$3400.- (咩國家既工人都係這個價,政府定既)
保險︰$300 - $550 一年 (depands on邊間公司)~家傭合約係2年既。
levy︰$2400 x 4 = $9600 (6個月比一次政府)
hk body check (一次性)︰$750-$1000 (depands on邊間公司)
agency fee (一次性)︰幾佰至三仟幾蚊都有 (depands on邊間公司同埋間公司係咪有認可牌照,無牌既收平d因為可以拍拍patpat走人。另外都會睇下你請咩國家既工人同埋咩性質既,本地可以即時上工既經驗女傭既agency fee一定貴過係overseas申請來既。)

別墅

工人係咪有 d 平 d

複式洋房

princess_mama,

什麼是levy?
請問印印定賓賓好d?
同埋有冇平d的工人?
thanks!

男爵府

levy係僱傭既tax。

無話咩國家既工人好d既,衰起上來就咩國家都有衰。bunbun係香港有咁多年既history但印印都係近5-10年先開始興起,但佢地係香港既人數直迫yanyan,咁點解呢?主要因為佢地肯用人工來replace休息日(即係一個星期放一日假)而bunbun就一定要放sunday (其實labour law係休息日由僱主定,唔係工人話事既)。而且一般來講,印印既服從性高d因為係印尼,女人係無地位既同埋佢地學歷低。另外,phili有新例,phili agency唔可以收個工人$$ (包括佢地既training fee,ticket,bodycheck‥‥),所有費用要僱主比 (大約$6000左右),所以而家小左好多人請佢地。

男爵府

平人工個d係inlegal架,有好多工會教d工人告僱主架,到時付出更多。而且agency fee貴好多$8000-$12000

首頁

尾頁

跳至