嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

這令我很有挫敗感!

我係全職媽咪, BB一向都好跟我, 但近日不知為何每當我哄他睡覺總是不肯睡, 但工人哄他又ok? why? 這令我很有挫敗感! :-(

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 這令我很有挫敗感!

又真係好少聽呢種case發生o係全職媽咪身上bor....會唔會因為平日你將有關bb既野都交比工人所致呢?冇架....bb好現實,邊個接觸佢多d佢就"痴"邊個多架喇....

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

不要太上心, 你係全職媽媽, 已經比起其他在職媽媽好嫁喇, 你只要於 day time, 爭取主力湊bb, 無論暗訓覺 or 喂飯, 你都要親力親為, 工人只不過係幫你做 d "下欄" 野嫁咋, 家務就有佢份做......初初開始, bb 未必慣, 佢喊你都唔好心軟, 唔係個工人就會得戚, 慢慢調節返bb既心理. 一定要堅持呀. 一定掂嫁.

DaoDaphne 寫道:
我係全職媽咪, BB一向都好跟我, 但近日不知為何每當我哄他睡覺總是不肯睡, 但工人哄他又ok? why? 這令我很有挫敗感! :-(

複式洋房

i hv the same problem. i finally found out why.........my maid always swings my baby to sleep and my boy likes her frequency.

複式洋房

你bb幾大呀? 可能佢大個左, 開始又識多d野, 只因為見到係你所以"唔願訓"啊. 工人抱, 覺得唔好玩又唔會同佢玩...所以反而叠埋心水訓覺. 都有可能架. 唔好灰心!

別墅

唉!! 點都好我哋啲在職媽咪啦....我個女直頭當佐我個工人係媽咪....

洋房

唔洗灰心呀!

我個b都係鍾意工人抱訓覺,但我反而覺得咁樣幾好,等佢唔成日痴住媽咪(媽咪平時已經好多野做,如果佢下下要跟你,你都幾難甩身),我都試過好多次抱個b訓覺,抱成個鐘佢都唔肯訓,到我工人一接手,唔洗5分鐘就訓著左,其實bb唔訓既原因係佢想你陪多佢一陣,佢好少時間見到你,成日見住個工人,佢只係想你多d抱佢既感覺o者,到個工人抱返上手,佢已經覺得呢件事唔新鮮,唯有乖乖咁訓著囉!

洋房

好正,英雄所見略同!
glow 寫道:
你bb幾大呀? 可能佢大個左, 開始又識多d野, 只因為見到係你所以"唔願訓"啊. 工人抱, 覺得唔好玩又唔會同佢玩...所以反而叠埋心水訓覺. 都有可能架. 唔好灰心!

[quote]
[/quote]

侯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

好多時工人一抱阿b就收聲,我都唔開心
放工想多些照顧阿b,又唔得,因為家姐仔快六歲,識野,唔照顧佢仲大件事

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實bb可以唔多痴你,其實真係好事,好似我咁有時想去個toilet都唔得,就算去開奶奶,bb都喊到七彩,真係想死呀,行開下都唔得,就連爸爸都唔肯跟呀,都唔知點算,我真係唔敢諗第時我有咩事,要行開幾日,bb點算呢??

洋房

Thanks for all your sharing. My son is now 11 months old and I always handle his daily work like feeding, playing etc. We don't have problem in our bonding and he is very close to me. However, I got this problem recently. I hope he just want to stay longer with me, so that he resists to sleep when I let him sleep.

Actually, my son also doesn't like to stay with Daddy that he always crys when I am away. I think the problem is that Daddy doesn't use his heart to play and stay with him, and our smart baby can feel.

I decided to be a full time mom becasue I don't want my son to treat my maid as mummy and I really want to build up strong bonding with him.

thanks again.

民房

其實你都唔使咁灰o既, 我諗係一排o既姐, 遲d又會痴返你ga la, 因為你始終係佢媽咪, 又長時間對住佢, 所以你放心la, 比自己relax一輪好好丫......我都唔知幾想我個b痴下其他人!!

別墅

dororex 寫道:
i hv the same problem. i finally found out why.........my maid always swings my baby to sleep and my boy likes her frequency.

真係有可能係bb鍾意工人"暗"佢瞓嘅方法多d!
我的case都近似, 自從將暗bb瞓嘅習任交左比工人後, 阿仔宜家會同我say goodnight後就推我出房
不過呢樣野完全無影響我地之間感情, 放假時都會自己or老公暗仔仔同佢一齊喺我地張床瞓晏覺, 佢好like同我地瞓, 平時仔仔都跟我地兩公婆多過工人, 所以我唔覺得仔仔goodnight完推我走有問題!

首頁

尾頁

跳至