母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔十個多月,已經加到每日兩餐粥仔,另外再有水果、餅仔,但係我每日都仲要埋身餵四、五次。

之前我都懷疑過自己是否太縱容仔仔。為了趕回家餵臨瞓前的一餐奶,我拒絕了所有晚餐之約。除了家人,朋友也勸我用更激進的方法幫仔仔戒奶,或逼佢用奶樽。

由於好像在孤軍作戰(對抗大家要把自己的寶寶弄哭來戒奶),最初的確有點低落。但諗深一層,這是我堅持了多月的成果。突然要改變這個習慣,相信我和仔仔都未準備好。依家我都盡量唔諗“應該“要點做啦,人家的意見也是禮貌地應對。

其實除了外在因素(如要返工)或身體狀況,影響母乳餵哺就只有媽媽的意願。希望大家都繼續加油!

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

對呀, 每晚想爭取見多D 女女 同keep 住埋身, 都謝絶了好多晚上活動, 呢樣野, 只會係母乳媽媽才能明白。

另外, 女女人踏入8月, 我發覺奶量明顯下跌了, 希望捱到去1 歲, 最怕兩頭唔到岸

宜家, 想代第二餐粥仔, 可唔可以 share 下時間表呢? 我還在十五十六, 宜家女女一日四餐奶 7, 11(粥), 3, 7。如果代左3點果餐, 我仲可以7點埋身, 其實, 大個D, 時間表係咪要轉呢?

謝謝
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

ho-liday 發表於 13-11-1 14:35
對呀, 每晚想爭取見多D 女女 同keep 住埋身, 都謝絶了好多晚上活動, 呢樣野, 只會係母乳媽媽才能明白。

另 ...
我個B食得太密,未必幫到你呢...
0630 - 0700 左右: 起床埋身20分鐘
0800左右: 早餐(水+麵包皮 OR Yoghurt+baby cereal)
1030: 埋身10 - 15分鐘
(有時埋身完會小睡1 - 2 小時)
1200左右: 午餐 (粥或BB粉)
(1300 - 1400 左右: 如果上午沒有小睡有機會扭眼瞓,有時心癮要埋身10 - 15分鐘,然後小睡1小時左右)
1500左右: 水果
1600: 埋身10分鐘
1730: 洗澡
1800: 晚餐 (粥+湯, 有時再俾少少生果)
2030: 埋身到甩嘴 (通常15 - 20 分鐘) & Zzzz

不過最近好頭痕呀,無啦啦要食返夜奶,通常凌晨兩三點要補5 - 10分鐘。有次日頭玩得太癲,又預著夜晚得我一個湊仔,嗰晚2300, 0200同0500都要補!!! 所以夜晚我多數都唔可以BB喊時去抱佢,因為佢知道媽媽喺度就想埋身嗲吓咁,唉...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊