自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

D應徵信厚疊疊好唔環保!

D人以郵寄方式寄應徵信嚟個個都attach埋十幾廿頁紙嘅學歷/工作reference letters 嘅copy! 成份文件成50mm咁厚! 好浪費紙張! 其實哩D野清楚列明係CV度咪得囉! 到真係請你時先補返D證書啦! 呢D人下世應該做樹!
我都係prefer d 人send email 嚟apply!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: D應徵信厚疊疊好唔環保!

有時send email又怕僱主覺得唔專重........
不過我都唔會attach cert copies, 一封covering letter+cv已經夠晒.......
僱主覺得適合, 上去見工都俾copies都唔遲丫!

別墅

下次只登email address咪得囉, screen 過啱先 print 出來, 不過 成本就會轉嫁咗比自己.

其實可以suggest 申請人不用寄 cert copy , 只需信+cv.

珍珠宮

何止應徵信, 升小學/中學, 班家長/學生寄去學校o既profolio一樣咁誇張

珍珠宮

仲有個d 招股書呀, 本本都好似電話薄咁呀

首頁

尾頁

跳至