想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上個月小產, 做左吸宮, 點知今日返去覆診, 醫生話吸出黎個d組織化驗過係葡萄胎..what??? 完全無概念...佢話病理科個邊d醫生今日會我個case....what?? 唔係咁大件事阿??? 之後叫我去抽血, 之後一路keep住驗血, 直到指數正常返先好再懷孕....當時一片空白, 唔識問問題....
我拿拿聲上網查, 睇到好驚...有d 人話每星期keep住抽一次血...但點解我6個星期後先返去覆診嘅??

男爵府

什麼叫葡萄胎?

男爵府

回覆 madeinhongkong 的帖子

好似話係精子同卵子結合有問題...我都唔知, 全無概念....凈係知好驚以家...

伯爵府

Bb 細包不正常生長, 可引致嚴重問題。類似癌細胞。 葡 萄 胎 是 畸 胎 一 種 , 是 指 孕 婦 在 懷 孕 之 後 , 子 宮 內 只 有 胎 盆 , 沒 有 胎 兒 生 長 , 而 在 胎 盆 內 只 生 長 一 粒 粒 水 泡 , 好 像 葡 萄 一 樣 的 形 狀 , 所 以 稱 為 葡 萄 胎 。 但 是 直 到 現 在 醫 學 界 還 未 知 道 引 起 葡 萄 胎 的 原 因 。 幾 十 年 前 , 亞 洲 一 帶 , 每 三 百 個 孕 婦 就 有 一 個 葡 萄 胎 , 但 是 現 在 亞 洲 比 較 富 裕 的 國 家 , 有 葡 萄 胎 的 機 會 已 下 降 到 千 份 之 一 。 醫 生 亦 不 知 道 原 因 。 可 能 是 現 在 的 婦 女 營 養 比 以 前 豐 富 , 所 以 葡 萄 胎 的 機 會 減 少 。 如 果 孕 婦 懷 疑 胎 兒 有 問 題 , 應 該 盡 快 看 醫 生 作 詳 細 檢 驗 , 如 果 是 葡 萄 胎 , 只 要 用 超 音 波 素 描 , 就 可 以 確 定 , 一 旦 証 實 是 葡 萄 胎 , 就 要 做 人 工 流 產 手 術 , 是 用 真 空 吸 引 的 方 法 吸 出 不 正 常 的 葡 萄 胎 組 織 。 由 於 葡 萄 胎 是 不 正 常 的 細 胞 , 其 中 有 千 分 之 一 機 會 轉 變 成 癌 細 胞 , 如 果 手 術 不 徹 底 , 可 能 擴 散 到 身 體 其 他 部 份 , 所 以 醫 生 會 將 吸 出 來 的 葡 萄 胎 細 胞 進 行 化 驗 , 再 過 兩 星 期 後 醫 生 會 為 病 者 做 刮 宮 手 術 , 然 後 再 刮 少 許 組 織 化 驗 , 目 的 是 要 確 定 子 宮 內 完 全 沒 有 不 正 常 的 細 胞 , 如 果 還 未 完 全 清 除 , 就 要 再 進 一 步 清 除 。 曾 經 有 過 葡 萄 胎 孕 婦 , 只 要 手 術 後 完 全 康 復 , 在 一 年 後 就 可 以 懷 孕 , 因 為 患 葡 萄 胎 後 , 在 一 年 內 是 有 可 能 再 復 發 的 , 所 以 其 間 不 適 宜 懷 孕 。

madeinhongkong   多謝分享  發表於 13-11-6 19:42

子爵府

引用:上個月小產,+做左吸宮,+點知今日返去覆診,+

原帖由 cherriehahaha 於 13-11-06 發表
上個月小產, 做左吸宮, 點知今日返去覆診, 醫生話吸出黎個d組織化驗過係葡萄胎..what??? 完全無概念...佢話 ...
我7月都疑似葡萄胎,上網睇咗好多資料,好多都好快好返,得好少機會嚴重到要打針,我知叫你唔好驚同唔好擔心係多餘,但希望你正面啲,好快會好返的加油!

別墅

回覆 cherriehahaha 的帖子

我9月頭, 醫院叫我返去見醫生. 醫生都話我係葡萄胎. 之後就安排抽血 9月 一個星期抽一次, 10月 2個星期抽一次. 去到30 Oct 見完醫生後 而家安排1個月抽1次 去到1月尾先再見醫生

男爵府

引用:回覆+cherriehahaha+的帖子我9月頭,+醫院叫

原帖由 AK201263 於 13-11-06 發表

我9月頭, 醫院叫我返去見醫生. 醫生都話我係葡萄胎. 之後就安排抽血 9月 一 ...
點解你抽得咁密嘅? 我今日抽完,6個星期後先再返去喎.....

別墅

我開頭都有驚架. 不過10月覆診完之後個醫生話我身體OK, 都可以試下再懷孕

男爵府

引用:我開頭都有驚架.++不過10月覆診完之後個醫

我開頭都有驚架. 不過10月覆診完之後個醫生話我身體OK, 都可以試下再懷孕
...
唔好介意問下....你係C十定政府?你都係做完手術醫院call你返去?

別墅

我係去政府. (馬+烈) 我都唔知點解, 都係醫生安排既. 我8月中 見紅入院 當晚自然排出.
9月頭 打電話俾我話要覆診, 去到先同我講話葡萄胎. 當時好驚呀. 都唔知點好.
當日在醫院, 做了詳細檢查. 約抽血 總之醫生話 有事打電話俾我. 無事按時覆診就可以.
如果再有左. 要即刻返醫院檢查.

男爵府

引用:回覆+cherriehahaha+的帖子我係去政府.++(

你以家冇事都好.....今日個醫生又話咩病理學個邊d醫生開會傾我個case...我心諗唔使掛....臨尾又係話有事會call我...冇事就按期覆診....

大宅

回覆:葡萄胎

我4月尾小產..藥排之後拎番去check都係葡萄胎..而家過左半年暫時好番..個指數跌番零點幾..醫生話最快下年先好再試..初初果一兩個月係一星期抽一次血驗..之後兩星期一次..再之後就一個月先一次..其實葡萄胎有分完全性同部份性..我係部份性..醫生有冇話你係前者定後者?

男爵府

引用:我4月尾小產..藥排之後拎番去check都係葡萄

原帖由 kathy_kayan 於 13-11-07 發表
我4月尾小產..藥排之後拎番去check都係葡萄胎..而家過左半年暫時好番..個指數跌番零點幾..醫生話最快下年先 ...
醫生冇講阿....點解你地個個都一星期抽一次,我要隔六個星期嘅?

大宅

回覆:葡萄胎

可能你指數已經跌左好多..所以醫生覺得你可以隔耐D先再抽血驗..

男爵府

引用:可能你指數已經跌左好多..所以醫生覺得你可

原帖由 kathy_kayan 於 13-11-07 發表
可能你指數已經跌左好多..所以醫生覺得你可以隔耐D先再抽血驗..
我琴日未抽血已經叫我6星期後先覆診....淨係話有事會call我....

首頁

尾頁

跳至