論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以?

其實我真係唔敢肯定,但我印象中入境處都係咁講。因為visa既日期係工人最後留港日期,如果僱主真係用到工人最後一日,咁工人就冇時間搵工。會唔會係法例保障佢地可以提早出來搵工啊。不過我都係估估下,真係打上去入境處問喇。

wan-wan-ma 寫道:
其實係咪兩年約滿,提早放十四日大假兼其他未放 o既假,計計埋埋,僱傭相方都覺得早幾日完約可以接受。其他唔知法例同情況 o既人睇落去以為可以提早一個月完約無問題,傳下傳下以為得乍!

我諗個誤會係咁黎架!

子爵府

醒目開學勳章

Re: 如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以?

o拿!唔好話係我講o架!

有些Agent提早係僱主到收番個妹之後,個封入境處通知書係未交去入境處的...時間上可以慢慢使下隻妹做黑市/試工/見工...

呢種情況僱主係未知好大鑊的,如果係呢段期間隻妹出事...

我無講過o野啞!

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma 寫道:
其實係咪兩年約滿,提早放十四日大假兼其他未放 o既假,計計埋埋,僱傭相方都覺得早幾日完約可以接受。

記住,係正式勞工法入面,一定要完約前七日,完約後七日,一係就完約後放哂...

好彩o既咪無事,唔好彩隻妹走去勞工處玩o野的話,僱主要比多七日工人 :evil:

複式洋房

咁即是最正確都係要比埋最後一個月人工叫佢走啦!

水晶宮

如果想早一個月工人走,但又唔想比埋個月糧,可唔可以?

完約前40日(唔確定請查入境處確實日數), 在雙方同意下release工人, 入境處檔案記錄是完約.
若工人不同意提早走一個月, 法例上樓主應要出埋果個月糧.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

唉,而家d工人吾同當初個d啦.好多人係背後攪野.我都怕左有後顧之憂,雖然好想個工人呢一刻係我面前消失,都決定死忍到9月中完全約滿,8月中依足規舉同佢講吾再續約.到時俾一張機票同埋大假錢佢.因為法例真係好含糊,係香港,係無人保障到我地呢種僱主.我2年前已經認左命啦...

大宅

咁即係可以提早一個月俾工人走,唔使補錢,等於完約喇。我就係記得入境處都係咁同我講既。

CINDYC 寫道:
完約前40日(唔確定請查入境處確實日數), 在雙方同意下release工人, 入境處檔案記錄是完約.
若工人不同意提早走一個月, 法例上樓主應要出埋果個月糧.

別墅

見到咁多版本, 打左去immigration問:

immigration係負責接"通知", 只要係30日內收到信(即使唔係雙方同意), 佢地就會close file, 當個工人係完約.

但officer亦指出, 如果唔係"白紙黑字,雙方同意", 個工人一樣有可能去勞資庭索取一個月通知金, 因為約本身係2年, 僱主一方無緣無故係未完約前提出"解約"而事前工人不知情下, 都會係一個比佢地入既"靚位"...

officer好強調: 佢地同勞工處既職務唔同, 佢地負責計算工人是否乎合做完約工人既資格, 佢地接受唔代表呢個做法係唔會引起勞資糾紛, 所以佢建議要相方同意之餘, 一定要白紙黑字, 咁就唔會有麻煩啦, 當然, 最好就係做滿佢啦.

清楚晒, 呀...呢個officer一各都絃有禮貌同有心檮答野ga...如果一宜keep住, 真係要寫封e-mail去政府到表揚下佢sin...

首頁

尾頁

跳至