嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

尿布疹

係唔係好多bb都有尿布疹? 可以點處理同埋點樣避免呢種情況發生呢?

男爵府

Re: 尿布疹

我朋友送左枝mustela的預防尿疹膏, 好香, 好好用~

大宅

hialice
請問你bb有無試過呀? 咁你係唔係每次同佢換片都同佢搽呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔出牙時, 吽牙屎就成個 PAT PAT 紅過, 其餘時間就無啦! 不過, 我知 BB女 係比 BB仔 易出尿布疹既.

如果易出尿布疹既 BB, 唔好成日轉其他牌子片片, 因為佢地對一些尿片易些過敏的. 建議用一些薄身些 (唔好太厚身), 同埋換密 D 片啦!

我平時每次換完片片, 就用暖清水+棉花洗 PAT PAT, 好少用濕紙片 (除開大時, 就要用濕紙巾抹走 D 大大 或 出街時才用外), 之後會搽少許凡士林, MUSTELA 係有少少紅時用.

嚴重勁紅時, 會用 DESITIN <-- 可以在 MANNINGS 買到的, 好有效.

男爵府

我阿b未試過出尿疹, 我平時無習慣同佢擦, 不過有時換片片時見pat pat紅紅地就擦, 擦幾次後就無事, 無事就無再擦囉~
sweetiecoco 寫道:
hialice
請問你bb有無試過呀? 咁你係唔係每次同佢換片都同佢搽呀?

男爵府

畀面勳章

平時可以係清潔完後擦薄薄一層凡士林幫助皮膚隔尿
如果PAT PAT紅 可以去藥房買支叫ZINC OXIDE的藥膏擦

以前朋友送我一樽純蘆薈膠 囡囡PAT PAT一有唔妥即擦即效
但用完後買唔到相同的 見到有BK媽咪咁建議
我又用 又覺得幾有效

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hialice 寫道:

呢隻真係幾好用~
我果時有試用裝,都同仔仔用過...都ok呀~
之後阿仔係呢幾個月勁屙牙仔屎先紅pet pet囉~
但我已經好耐冇用凡士林嚕~因為佢有石蠟成份呢...就驚囉....出世到依家都係之前冬天時間驚bb面仔曝拆先搽過下...

另外平時阿仔一紅pet pet,出熱痱都會用六一散同大梅片同佢搽,可以o係藥房買到,$10已經好多...好似爽身粉咁架但係中藥黎,好快冇事~
我試過同阿仔搽過一次Johnson爽身粉...pet pet即出粒粒...

別墅

請問知唔知買一支大約要幾多錢??
同埋係邊度有得買??
我都想買一支比BB試下呀!!!
THANKS!!

hialice 寫道:

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

$6X 好大支, 50ML, 成支牙膏咁, 我係 BEBE DREAM 買, 而家百佳超級廣場都用得賣, 永安都有.

ms.music 寫道:
請問知唔知買一支大約要幾多錢??
同埋係邊度有得買??
我都想買一支比BB試下呀!!!
THANKS!!

[quote]
hialice 寫道:
[/quote]

首頁

尾頁

跳至