夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我是否很變態?我覺得我現在開始睇我老公唔順眼,

我和老公結婚10年,有3個女,現先結婚頭8年,我也很投入這段婚姻,我老公無烟,無酒,是好仔一名,出糧差不多將全份糧交給屋企,但有短點是個人好悶...好悶....個人好木訥,放假就永遠掛住行超級市場買屋企日用品.並且同埋個人轉數慢,自從第3個女出世後,我覺得我已很久沒有和他交談心事,我對佢好似好淡咁,甚至do do 也只是1個月1次,我跟本提不起勁,我知道他從來沒有變,變的只是我,傍人眼中他還是對我很好,但我覺得每逢他做任何事,我都睇佢唔順眼,總覺得他是蠢材.我仲常常問自己,點解會嫁比這個咁悶的人.因我個人性格是好動,很健談.
我嘗試有將此問題和他傾過,他的回應是:結婚久了,是這樣的啦.你哋話是否比佢吹漲.

我開始很嫌惡佢,請問大家是否覺得我變態呢?

珍珠宮

Re: 我是否很變態?我覺得我現在開始睇我老公唔順眼,

咁係你地第三個女出世前又係點呢?

有無諗過點解你會突然開始睇佢唔順眼呢?

你會唔會鍾意
好好過每一天......

別墅

我覺得是你問題多過你老公問題喎 有個好老公,好家庭就應好好去珍惜~~~可能你老公是悶左d,咁你都可以製造驚喜架嘛!!!!

別墅

其實, 對得耐都會有d憎佢, 不如一家去旅遊

複式洋房

咁你想點? 離婚? 就因為佢悶?
奇實我老公同你老公好似, 都係幾悶的人,
而我又係好好動, 多言又多朋友的那種人。
佢前妻都係因為咁同佢離婚, 話佢唔好wor!!!!

都唔知有咩唔好!? 我老公不煙不酒(間中飲紅酒唔算)不賭不嫖, 對我同個女又好好, 只係悶左D, 平日又係鐘意係屋企做家務!
我深明這類好男人的缺點就係悶, 無咩情趣, 我會成為佢唯一的朋友及親人, 因為他是不會變的, 所以我會好珍惜佢, 盡量用各種方法使到婚姻生活多姿多彩, 雖然他不主動+悶, 但他不是不動, 那麼就由我來做家庭生活中的主動者, 雖然有時會一時忘了他的個性而發了他脾氣, 但是靜下來之後, 便會記起他是老好人不懂表白罷了!!

所以, 如果你真的那麼看你個好老公唔順眼, 又唔打算珍惜這段婚姻, 咁你咪學我老公個前妻咁!
反正這類好男人本身是福氣來的, 你承受不了這福氣,
就等其他人承受吧! 香港大把好女人未有歸宿, 她們就是因為想找好男人而找不到, 所以單身到如今!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

其實, 段段關係都有高低潮....妳keep 到咁多年先有退潮的感覺,好勁就真.....點會係變態

男人前半生多數都係....主動,拼搏,爭取....人到中年樣樣都會放慢些,如非必要最好不要他出手,但不代表他不想要....如果唔係的話,點會第三者一出手就咁容易得手呢....

妳同他傾過無反應的話,可能他唔想主動處理 ,妳自己主動計劃一些大家都喜歡的活動吧

妳性格是好動,很健談.....就好辦事了

複式洋房

sulamita 寫道:

一個悶人比晒份糧你,陪你去supermarket係想幫輕你, 轉數慢即係唔識古靈精怪, 我諗有好多人羨慕緊你, 珍惜眼前人呀老友!!!

水晶宮

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

sulamita 寫道:
咁你想點? 離婚? 就因為佢悶? 完全同意.

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

身在福中不知福!

子爵府

好媽媽勳章

其實你可以搵d話題同你老公傾...或者一齊去旅行...假期你可以主動提意去邊到行街...飯後可以一齊散步...增進感情...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

我老公都同你老公似,不過我打算成世做一位幸福的女人

是福氣來的,知無

大宅

多想想佢的長處,同佢傾下啦

男爵府

梅蘭菊竹,
你不是變態, 只是你變了 .......
其實你可能受到其他因素影響而改變心態, 又或者當你在進步時你竹的另一半在沿地踏步, 或者有其他原因
講真我同你一樣, 有時寧願留在公司OT都不願回家, 寧願見少D, 因為我一見倒佢我鬱燥症會發作, 樣樣睇吾順眼, 其實係好辛苦, 係佢又辛苦我又辛苦, 吾分開係因為個仔剛跟我們住(之前個仔跟99住)我真係吾知幾時會再發作!!!!!!!!!!

複式洋房

記然你是主動形 , 真係要自已攪 d 活動同小朋友出外玩 , 你要之前 2 天通知佢作出安排 , 再相討幾點出發 . can not say no....
多 d 活動 , 慢慢增加話題 + 小朋友溝通

男爵府

我都覺得悶,但人地話平淡是福,唯有plan下去旅行,點知死佬死蛇懶sin唔願去 聖誕就話有直口拖到過年,過年又話唔去得,復活節都唔同我去,掛住死去釣魚,早幾日就係為此哎完交,踢佢出廳瞓 正死佬

禁止訪問

洋房

謝謝你們的回應,你們的意見全是善意的,真的很感動十家的關心.聽到你們的意見後,感覺好似(一言驚醒),其實自已是身在福在不知福. 

子爵府

真係要珍惜眼前人呀。
樓主果個擺明係好老公, 住家男人, 好多女人恨都恨唔到。
要知道, 針冇兩頭利, 如果有個外向, 多心思, 懂情趣, 多嗜好0既, 到時你又會嫌佢火麒麟同身癮, 好識(乙水)人, 口甜舌滑0既, 又驚佢心野出去搞搞震。
尤其係結婚耐左, 佢冇嫌生活沉悶已經係好老公0既表現, 只要大家好好溝通, 你多作主動, 關係一定會更好。
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

奇實我老公同你老公好似, 都係幾悶的人,
而我又係好好動, 多言又多朋友的那種人。
佢前妻都係因為咁同佢離婚, 話佢唔好wor!!!!

都唔知有咩唔好!? 我老公不煙不酒(間中飲紅酒唔算)不賭不嫖, 對我同個女又好好, 只係悶左D, 平日又係鐘意係屋企做家務!
我深明這類好男人的缺點就係悶, 無咩情趣, 我會成為佢唯一的朋友及親人, 因為他是不會變的, 所以我會好珍惜佢, 盡量用各種方法使到婚姻生活多姿多彩, 雖然他不主動+悶, 但他不是不動, 那麼就由我來做家庭生活中的主動者, 雖然有時會一時忘了他的個性而發了他脾氣, 但是靜下來之後, 便會記起他是老好人不懂表白罷了!!

所以, 如果你真的那麼看你個好老公唔順眼, 又唔打算珍惜這段婚姻, 咁你咪學我老公個前妻咁!
反正這類好男人本身是福氣來的, 你承受不了這福氣,
就等其他人承受吧! 香港大把好女人未有歸宿, 她們就是因為想找好男人而找不到, 所以單身到如今!

agree

複式洋房

唉, 老實講我老公都是一個勁悶, 沒主見, 現在還沒心記你講的野, 還有最重要的一點是佢在我大肚時有婚外情, 你們都不要太以為這種人不會不忠, 之前我都以為自己lucky, 但現在真不知以後點對佢數十年(如長命). 我都是看佢很不順眼, 以前鍾意佢的, 如老實, 對我好等, 現在名在但實忘, 只有以小朋友在一起, make love 都是沒feel, 因佢全沒技巧. 都是1月-2月 - 1次, 只是滿足佢及自己的生理需要而已, 你話我仲慘.

我和老公結婚10年,有1個小朋友,我老公無烟,無酒,是好仔一名,出糧差不多將全份糧交給屋企 -- 一樣, 還羡慕我, 因佢是專業人仕, 高人一工.

我忍耐與佢一起, 都是不想小朋友沒有一個完整家, 佢對小朋友都很好. 我都不知自己可以忍到何時, 回想反而那時佢決定離婚, 對我可能是一個新開始, 現在 :tongue:

首頁

尾頁

跳至