想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

終於睇了西醫

之前MC已經70日冇黎﹐結果3月中去睇了中醫﹐還連續飲了14日中藥。結果等到前日都未黎﹐所以今日去了睇西醫。情況唔系好好。。

醫生幫我照卵巢和子宮。子宮情況理想﹐只系因為80幾日冇MC所以子宮壁有D厚﹐但可以接受。但卵巢裡面就有好多未成熟排唔出的卵子﹐所以系PCOS。而且因為我飲了14日中藥﹐谷到個卵巢有D腫大。哎。。
醫生話唔開藥俾我食﹐因為話怕增加我的雌激素。佢要我呢3個星期每隔一日跑步45分鐘﹐多食salad和每日吃葉酸。我身高大概164CM﹐130磅(本來系124磅﹐結果呢3個月肥了6磅﹐醫生話MC唔黎﹐體重好易增加 )﹐所以要用運動調節。醫生吩咐話千奇唔好節食。keep住運動就得啦。

下一次見醫生﹐系3個星期後。到時再睇情況如何。醫生話我一定會有BB﹐只要我勤力D運動﹐按佢說話去做﹐就可以。但要我俾佢半年時間。

哎﹐真系好後悔﹐早知道如此﹐就早D去睇西醫啦。我今年8月就27歲啦。好擔心啊。不過真系好貴啊﹐換番港紙今日就要 $1200,下次就唔知要幾錢啦。。不過為了有BB﹐無計啦﹐邊個叫自己身體有問題。

黎呢度講下話﹐個心都舒服好多。又唔可以同父母講﹐怕佢地擔心。所以只可以同老公講﹐但老公就唔覺得系咩大問題。可能佢比較樂觀吧。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: 終於睇了西醫

恭喜你踏出第一步, 加油呀

支持你

男爵府

洋房

多謝啊。。
我會俾心機﹐聽醫生話。。哈哈哈。。大家加油

複式洋房

你27都好後生啫,慢慢黎調理好身體先啦