家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

是甘的,三星期前

大宅

引用:是甘的,三星期前 +

原帖由 cssmandy 於 13-11-16 發表
是甘的,三星期前
禁錯制
是甘的,三星期前第一次喺屋企張床發現木蚤喺度爬,一見到已經第二日就即刻揭起床褥搵同出sofa搵,淨係床裖有,大大小小有10幾隻,我同我老公都無俾野咬,真係這粒都無咬到,但捉到的都有血!屋企兩公婆住兩隻貓住,bb仲喺我個肚未出世,我地諗會唔會咬左我地兩雙貓咪呢?於是我地密切留意住。
一星期後,見至一隻又喺床爬,即刻揭起再搵過張床,捉左幾隻!好奇怪,都係有血的,但我地好肯定無咬過我地,亦無見貓有特別r痕喎!甘佢地d血係吸邊個嘅?會唔會隔離屋走過黎?
今日第三個星期,暫時無見到有本蚤爬出黎,今晚或者聽晚會揭起床褥再睇睇有無!我地繼續無俾野咬!
哩幾個星期好努力搵資料殺木蚤!BB過三個月出世喇!要喺bb出世前搞掂佢!想問DE粉詳細用法係點?我見有人話噴,但係d粉應該好輕,一噴咪飛到周圍都係?同埋每次份量幾多?如果落喺床應該落喺床單上?甘訓覺咪hi到自己全身都係囉?
如果真係隔離屋走過黎我諗搵滅蟲公司都無用,木蚤有腳識走返返黎!有無啲咩木蚤喺怕嘅?我可以放喺屋企門口附近同窗台等佢地唔好再黎!我有G6PD,bb又就黎出世,想搵d天然d嘅方法,thx!

ps,我試過喺某大型傢私舖睇野,馬明做代言嗰間,見到display sofa上有隻木蚤快速走過,大家去買野小心!

大宅

回覆:cssmandy 的帖子

在你的床犮现,血一定是你们的,有些人对朩蚤叮咬不过敏,所以不痕痒。正常木蚤居住的地方不会离开食物超过六米的。

大宅

回覆:求DE粉詳細用法and我屋企d木蚤唔咬人?thx!

Jm,我都系啊!!我個bb仲要2個月左右就出世,我地搞左9個月都仲未搞掂!由於有bb關係,我張床唔敢拆,只系拆我6299果張,d蚤係佢地張床多,我地買埋蒸氣機噴床,de粉都搞唔掂,系少左,但間唔中仲有2,3隻出現係我6299 張床度

大宅

回覆:求DE粉詳細用法and我屋企d木蚤唔咬人?thx!

D人話床蚤好難搞架,我煩左差不多1年啦bb又就來出世,都唔知點算有冇人最終搞掂啊???

大宅

MommyPanel勳章

引用:D人話床蚤好難搞架,我煩左差不多1年啦bb又

原帖由 NANCYSW 於 13-11-17 發表
D人話床蚤好難搞架,我煩左差不多1年啦bb又就來出世,都唔知點算有冇人最終搞掂啊???

...
我阿b還有一個月就出世,搵了滅蟲公司,還未攪掂,加油呀!

大宅

回覆 Sandy_lcy 的帖子

Sandy 不是來了三次,再没发现及咬吗?

大宅

引用:回覆+Sandy_lcy+的帖子Sandy+不是來了三次

原帖由 roytai 於 13-11-17 發表
回覆 Sandy_lcy 的帖子

Sandy 不是來了三次,再没发现及咬吗?
今個星期做多一次,瞓咗兩日俾野咬左啖,唔肯定係唔係,還好擔心

伯爵府

cssmandy 發表於 13-11-16 17:17
禁錯制
是甘的,三星期前第一次喺屋企張床發現木蚤喺度爬,一見到已經第二日就即刻揭起床褥搵同出sofa搵, ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8032072&extra=page%3D3

頭post有寫

另外有一份有埋鋪頭既詳細d既。如果要就pm問我拎

伯爵府

NANCYSW 發表於 13-11-17 12:17
Jm,我都系啊!!我個bb仲要2個月左右就出世,我地搞左9個月都仲未搞掂!由於有bb關係,我張床唔敢拆,只系 ...
你6299可以係唔寫得掉佢自己d野。可能除左床上,衣物、衣櫃、物品都可能有竇。

大宅

引用:Quote:NANCYSW+發表於+13-11-17+12:17+Jm,

原帖由 哈哈媽咪 於 13-11-17 發表
唉,真系好煩好唔開心,搞d咁既嘢,因為蚤既問題搞到我同佢地關係都唔系幾好啦!佢地老人家又唔捨得掉嘢,搵滅蟲公司又嫌貴

伯爵府

NANCYSW 發表於 13-11-17 16:15
唉,真系好煩好唔開心,搞d咁既嘢,因為蚤既問題搞到我同佢地關係都唔系幾好啦!佢地老人家又唔捨得掉嘢, ...
我資料頭一間姓翟果間口脾幾好冇平過莊臣。

伯爵府

NANCYSW 發表於 13-11-17 16:15
唉,真系好煩好唔開心,搞d咁既嘢,因為蚤既問題搞到我同佢地關係都唔系幾好啦!佢地老人家又唔捨得掉嘢, ...

大多數老人家都係咁架啦!

大宅

回覆:哈哈媽咪 的帖子

我就系搵左佢,佢話8千元,後尾屋企人話唔好拆我張床,之後佢就教我地自己買部機整,佢話佢都系用一樣方法同我整。

tammy2046  8千真系幾貴,   發表於 13-11-18 15:32

大宅

回覆 NANCYSW 的帖子

同臭虫打仗,掉野才能战腥,我主人房除电视电脑外,全掉了,客房也掉了一半,今年穿的衣服都要新买。

大宅

引用:在你的床犮现,血一定是你们的,有些人对朩蚤

原帖由 roytai 於 13-11-17 發表
在你的床犮现,血一定是你们的,有些人对朩蚤叮咬不过敏,所以不痕痒。正常木蚤居住的地方不会离开食物超过六 ...
其實唔止無痕,連紅點腫脹都完全無,我係好惹蚊的,仲要係俾蚊咬左痕成個星期嗰種,我諗如果有俾木蚤咬唔會一啲痕跡都無掛
另外,我住橦大廈戶同戶之間好近,未必有六米。

大宅

引用:+本帖最後由+哈哈媽咪+於+13-11-17+16:10+

原帖由 哈哈媽咪 於 13-11-17 發表
哈哈媽,想問其實用咩儀器去\'噴\'DE粉呢?thx!
我三星期前第一次發現有10幾20隻,上星期就搵到8至10隻,尋晚搵到4隻,都係喺床褥搵到!其實唔掉張床褥得唔得?訓左唔夠1年
所有衫同衣櫃都放喺隔離房,無發現到有木蚤,廳sofa都無呢!

大宅

引用:我就系搵左佢,佢話8千元,後尾屋企人話唔

我就系搵左佢,佢話8千元,後尾屋企人話唔好拆我張床,之後佢就教我地自己買部機整,佢話佢都系用一樣方法 ...
想請問你買左部咩野機?可以pm資料俾我嗎?好唔好用?thx

伯爵府

cssmandy 發表於 13-11-17 19:51
哈哈媽,想問其實用咩儀器去\'噴\'DE粉呢?thx!
我三星期前第一次發現有10幾20隻,上星期就搵到8至10隻, ...
比左資料你。千其唔好用滅蝨蛋。另外床玉你可以落左de粉搵搬屋用既膠模[文具鋪有]響床玉面底側落晒de粉包實密封。
另一方法係買一個床玉套都係落左de粉響床玉度將成張床玉套實晒,唔好開
我份資料有你睇睇先唔明再問

大宅

引用:Quote:原帖由+哈哈媽咪+於+13-11-17+發表唉

其實真你好貴,我都好唔捨得,不過無計,但求快快攪定。十卜十卜

首頁

尾頁

跳至