嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

4個幾月BB吃糊仔,需不需要拍背?

我BB4個月零兩個禮拜,開始吃糊仔,不知需不需要拍背呢?
還有BB吃奶拍背要拍到幾個月呢?

別墅

Re: 4個幾月BB吃糊仔,需不需要拍背?

都要拍吓...因為我個女幾過嘔'糊'....

複式洋房

HoongHoong 寫道:
我BB4個月零兩個禮拜,開始吃糊仔,不知需不需要拍背呢?
還有BB吃奶拍背要拍到幾個月呢?

我都沒有幫他拍過喔,因為食糊不會入肚風。不過我次次喂佢食完都有俾水佢飲,沖下D糊不會粘住喉。飲完水再掃下風,不過我想掃風一路都要吧,如果第時會走路就好多,因為腰可以直 食的東西都會順點入胃不易嘔。
:wave: :wave: :wave:

子爵府

好媽媽勳章

agree 點 都 要拍下,因為令BB會"落格D",不會太易嘔

Venus2910 寫道:
都要拍吓...因為我個女幾過嘔'糊'....

複式洋房

多謝各位媽咪,我一定不會偷懶的。不過BB吃糊仔好扭計,一直要起身,好像不喜歡坐在car seat上(我還沒買high chair給他,因為很多high chair都是6個月以上的)

複式洋房

試下俾佢坐大脾食, 會好d. 我放左bb食糊既video在blog, 有興趣可睇下.

同埋米糊係用奶開, bb食完都有'腳'. 我會俾水佢飲, 幫佢落格.

首頁

尾頁

跳至