自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

成日都聽到獨留幼兒在家係犯法, 其實獨留幼兒在街相信都係違法.

話說今朝返工, 離遠見到對面馬路行人路旁有個細路女, 著住校服, 揹著書包,
但身邊卻冇大人.
我等左一陣, 又四圍望, 都唔見有疑似佢家人的物體出現, 於是唔忍心行埋去....

我: 小妹妹, 你家人呢?
妹妹: 佢行開左

我: 咁, 佢去左邊呀?
妹妹: 返左屋企拎野, 佢叫我企喺度等佢喎!

我: 哦?! 咁佢係你邊個呀? 媽咪? DADDY?
妹妹: 佢係我爸爸, 我地住對面架. (指住斜對面的大廈)

但我見佢家人未黎, 我又唔放心, 陪佢等左一陣, 見佢爸爸黎了.
小妹妹飛奔埋去, 佢地便急步走了, 我都追唔切呢~

唉~ 個小妹妹應該得K2咋, 真係危險左少少.
想提醒各位家長, 要小心看顧兒童.

davywm    發表於 13-11-19 16:57

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解唔帶埋翻屋企拎野, 有時有D野後悔就太遲.

伯爵府

畀面勳章

回覆:獨留幼兒在街

我一定唔敢,萬一出意外就大獲

wcpcelia    發表於 13-11-19 14:12
AAwing  贊成  發表於 13-11-19 13:17
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

kck811 發表於 13-11-19 13:15
咪係囉,咁都有既,返去攞野都可以帶埋佢返去架嘛

男爵府

回覆:yau_grace 的帖子

我都見過啦,k3 女仔自己一個係公園玩,我望望下又無其他大人係身邊或者坐係度忍唔住問下佢,佢話爸爸去左買馬。。。無錯!係買馬!為左賭馬連個女都唔理!

伯爵府

回覆:yau_grace 的帖子

啲大人成日入馬會,經常見有小朋友係馬會門口等,見過最細既係一歲以下,坐係bb車度狂喊,佢屋企人都吾出黎

子爵府

引用:++點解唔帶埋翻屋企拎野,+有時有D野後悔就

原帖由 kck811 於 13-11-19 發表
係囉,唔見咗喊都無謂!!!

伯爵府

環保接龍勳章

以前做零售, 有人獨留個幼稚園小朋友幾個鐘係鋪頭. 小朋友話成日都係咁, 佢屋企人一定會接返佢咁, 好乖GA.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我都見過啦,k3+女仔自己一個係公園玩,我

原帖由 @Ting@ 於 13-11-19 發表
我都見過啦,k3 女仔自己一個係公園玩,我望望下又無其他大人係身邊或者坐係度忍唔住問下佢,佢話爸爸去左 ...
我細個時 老豆都試過好多次 走左去買馬 叫我係街等佢

子爵府

BK Milk勳章

吾怕一萬,只怕萬一! 真係俾人拐左,吾見左個小朋友包你會後悔一世。

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

爸爸貪方便啦....諗住自己快D上去, 帶埋個細既回去拎野,行得耐....
男人真係粗枝大葉! 咁細個, 跑出馬路點算? 俾人捉了點算?
就算放係自己樓下, 管理員看住一陣, 都唔好信啦.....呢個世界太多壞人﹑變態佬。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我都有試過放阿女係公園玩, 我去買餸, 但我唔覺得有咩問題

珍珠宮

伯爵府

畀面勳章

我真係唔敢。一秒都唔敢。一陣比人抱走左真係唔知點算

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔見咗小朋友仲大件事呀

珍珠宮

好媽媽勳章

無事無幹咪無問題囉, 到有事發生, 真係喊都喊唔番呀!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至