跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝學校打嚟話安排下月面見日,我問係咪要面試,佢話唔使面試,打得電話比我,都係會收我小朋友。
其實我當時係申請N班,所以依家offer K1,我應該唔會讀啦,留返個位比其他小朋友啦。

別墅

回覆:東華三院方麗明offer

我都收到電話,請問佢話K1係唔係9月先返學?因為已經有心儀學校收左亞囡,但係下午班,而方麗明係全日班又非常吸引,攪到宜家十五十六添!!

大宅

回覆:shanjar 的帖子

我侄女讀緊K2,每年8月頭就開學,暑假只有5日,好少假期。如果想小朋友學多啲書本知識,就唔太建議呢間
還有唔使著校服,只有學校書包

大宅

CKLAM15 發表於 13-11-22 17:39
我侄女讀緊K2,每年8月頭就開學,暑假只有5日,好少假期。如果想小朋友學多啲書本知識,就唔太建議呢間:qui ...
舊年收我囡囡讀N班我都放棄左,原因就係“唔使著校服”

大宅

回覆:ylcyvonne 的帖子

我比較鐘意“著整齊校服”嘅學校,咁先似個學生。
侄女入學時,校長話包保小朋友畢業時學識26個英文字母

大宅

CKLAM15 發表於 13-11-22 18:05
我比較鐘意“著整齊校服”嘅學校,咁先似個學生。
侄女入學時,校長話包保小朋友畢業時學識26個英文字母m ...
me 2

大宅

我嗰時貪佢近屋企, 為囡囡報N班。夠20M先至准許遞交表格, 當我交表之時, 居然話冇位, 連後補都冇機會, 直接輪候K1。差不多一年後, 打電話嚟話有學位, 我囡當時讀緊N班, 無謂轉校。
(交表時, 覺得裡面勁嘈。平時返工經過, 見到好多大陸家長, 對學校印象麻麻!)

大宅

WinnieP 發表於 13-11-25 13:21
我嗰時貪佢近屋企, 為囡囡報N班。夠20M先至准許遞交表格, 當我交表之時, 居然話冇位, 連後補都冇機會, 直接 ...

的確係好嘈

複式洋房

可能我比較西化
我喜歡給小朋友自由的環境
我大女讀方麗明讀得好開心
今年升小一15分入賽小適應都ok

要求精英教育就不要楝方麗明
呢間真係唔會谷D學生
但是我就真係感覺校長同老師有心
我都好怕蝗蟲
但呢三年我見到嘅係同胞
可能D怪獸同蝗蟲都驚呢間學校唔夠勢利功利
我反而樂得可以避開呢D物種
我個細女下年都會入佢K1

大宅

回覆 sobey 的帖子

其實我細仔現在讀緊N 班, 我都想了解多D 依間學校, 可否講詳細小小?
之前我家姐的仔及女都讀依間的, 我家姐都話依間嘢淺, 不過畢業已5年了, 之前選依間因為
我想找間服務長D 的學校, 因我還有大仔要照顧, 大仔已讀小二, 據我所知, D 嘢深左, 好似
請人教普通話及外籍老師教英文, 對嗎?

原本k1 都想轉番我大仔個間( 大仔個間收k1), 但見細仔讀方麗明好開心, 好like 番學, 老
師也很好, 所以我都15,16.

痳煩可否回覆我?

複式洋房

kingkingpui 發表於 13-11-29 22:10

其實我細仔現在讀緊N 班, 我都想了解多D 依間學校, 可否講詳細小小?
其實你也差不多講左全部情況她就像我小時候的幼稚園一般
用心教小朋友應該學的東西
例如自理溝通禮貌
功課實在不多
當升小一前一年才增加小朋友適應課程
我不知這是否活動教學
老實講我都有擔心
但我自己都係甘教出尼

到升小一
好好彩派到間活動教學(賽小)
我老婆十分緊張
日日教功課
小女寫字係慢D
默書仲唔係好得
但我覺得佢追得好快
而且勁開朗
到上個月佢評測(而家唔叫考試)
佢英文數學都過90分

我覺得方麗明係適時教育
冇偷歩谷學生寫字認字
你肯教小學至學冇問題
我個女冇補習冇學琴
淨係我老婆全職教育

大宅

吾好意思, 可否答我以下問題:
據我所知, D 嘢深左, 好似
請人教普通話及外籍老師教英文, 對嗎?

大宅

回覆:kingkingpui 的帖子

今日問我侄女,佢話未見過外籍老師教英文

複式洋房

kingkingpui 發表於 13-11-30 09:35

吾好意思, 可否答我以下問題:

我唔覺深(但冇得比較)我個女成日請假都追到
有西人
每星期一日外來老師
教普通話或英文

大宅

回覆 CKLAM15 的帖子

你侄女N2 定K2, 因要N3 開始先有.....

大宅

回覆:kingkingpui 的帖子

讀緊N3

複式洋房

我都幫囝囝揀左呢間,但太小人討論呢間幼兒園,只係知道唔使著校服,功課淺
因為我覺得學自理重要過學功課,小朋友幼稚園生活應該開開心心,多謝有人提供有關消息

首頁

尾頁

跳至