自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

患上中耳炎是否會返覆發燒的??

:-(

大宅

Re: 患上中耳炎是否會返覆發燒的??

阿囝都試過中耳炎, 又係反覆發燒, 要食抗生素, 但都唔得, 最後仲搞到肺炎入院, 我唔係想嚇你的, 但如果小朋友持續高燒(103度), 又唔肯飲水及唔想玩, 咁就要小心d處理!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

中耳炎点形成0架?唔該,因BB很多耳屎又了唔到,會導致嗎?THX!!!!!!

男爵府

黎太

咁你仔仔嗰陣肺炎,係唔係勁咳引致嗎??

該用戶已被刪除

大宅

聽e生講, 阿仔首先係由個鼻發炎開始, 但搞咗好耐都唔好, 跟住便引發中耳炎, 所以唔好睇少傷風感冒呀!
(應該唔關耳垢問題!)

醜樣豬 寫道:
中耳炎点形成0架?唔該,因BB很多耳屎又了唔到,會導致嗎?THX!!!!!!

大宅

啱啱相反, 佢無咳過呀, 只係持續高燒, 好在半夜睇急症時e生話順便照埋個肺, 咁先發現佢個肺真係花咗!

maybaby 寫道:
黎太

咁你仔仔嗰陣肺炎,係唔係勁咳引致嗎??

男爵府

黎太

冇咳個肺都花 咁你仔仔有冇耳仔痛到瞓唔好呀??

大宅

maybaby

有呀, 佢痛到瞓唔安, 食唔樂, 無晒心機玩, 成日要我抱住呀! 因平時病都唔會咁的, 所以我知佢真係好唔舒服, 所以即刻走去睇急症囉!

maybaby 寫道:
黎太

冇咳個肺都花 咁你仔仔有冇耳仔痛到瞓唔好呀??

男爵府

黎太

咁中耳炎左幾耐呀!有冇綠色鼻涕?最後怎樣才好返得哂!
我个仔由開始有鼻水→啖咳→耳痛+咳→綠色鼻涕+少啖咳到現在返覆發燒

大宅

你囝囝係咪食緊抗生素? 其實e生點講?
同你囝囝d病徵差唔多!
我囝囝由鼻開始至肺炎, 足足要2星期才好番晒!

maybaby 寫道:
黎太

咁中耳炎左幾耐呀!有冇綠色鼻涕?最後怎樣才好返得哂!
我个仔由開始有鼻水→啖咳→耳痛+咳→綠色鼻涕+少啖咳到現在返覆發燒

男爵府

黎太

剛食完抗生素,初睇e生話輕微中耳炎,仲話唔會發燒tim,剛剛佢留番透明鼻水 :-(

大宅

如果係咁, 不如睇多次e生啦, 或者試吓睇個耳鼻喉e生check清楚!

maybaby 寫道:
黎太

剛食完抗生素,初睇e生話輕微中耳炎,仲話唔會發燒tim,剛剛佢留番透明鼻水 :-(

男爵府

黎太

唯有係咁!多謝分享! thank!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

中耳炎睇極都唔好一定要轉醫生,最好轉介去政府專科門診睇!我唔係講笑,我自己就身受其害。

我讀書時可能成日游水,有中耳炎,睇私家專科睇左半年都唔好(仲話係名醫,sars死左個位),仲想要我暑假俾2萬補耳膜,次次去都要洗耳洗到出血,痛到我流馬尿都仲係流膿,我媽見唔對路同我轉第二個醫生,佢睇我兩次都即刻轉介我去政府睇,政府專科個位高級醫生一睇就即刻估我係結核菌入耳(一驗真係),再係胸肺科食左8個月藥先好,但係因為拖得耐,耳膜穿左,中耳受損,聽覺差左一半。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至