懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 waiwai8890 的帖子

我在post都講了,我沒有話佢斷錯証, 不過佢的「同理心」確實有d問題當然,你地覺得滿意的個案,我亦無意反駁,反正人人的經歷、接收都不同。

但同樣道理,上面的姊妹提到的「非禮」事件,你地亦無法否認
發生響兩年前的事,或者,佢試過又接過投訴,所以改善左或收歛左呢??
但若真有此類事情發生過,大家真的要小心了。

所謂的「醫者父母心」,就是從病人的角度出發
而不是,我日日見好多呢d病例,濕濕碎啦!
呢個係我的經歷同真實感受,大家有得揀的話自行判斷去唔去睇佢啦!

大宅

Mandyfufufu 發表於 13-11-23 22:42
我係自然流產去到仁安李醫生幫我攪嘅,我喊哂佢都有安慰我同我老公,之後都係搵佢覆診,我話覺得周身唔舒務 ...
其實係佢無咩人睇(個個都唔駛排就即刻有得睇)所以唔趕時間
所謂醫者父母心,呢個醫生就真係無了~

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:Mandyfufufu+發表於+13-11-23+22:42+

原帖由 mcesther 於 14-09-24 發表
其實係佢無咩人睇(個個都唔駛排就即刻有得睇)所以唔趕時間
所謂醫者父母心,呢個醫生就真係無了~
...
你都真係好憎這個醫生喎,成年前的post 都push返上來.

其實醫生都係人醫生每日對咁多個好壞個案,真係好難下下替人開心或替人難過.

而胎兒初初的發展又真的不是休息或食藥可以控制到的.

希望你睇開D,做人都會開心D

伯爵府

樓主,我都好明白你的氣憤,因為我經歷過咁既不愉快事件 但醫生唔係你個位。

我好認同你既說法,做醫除左醫術,更重要既係醫德,病人巳經受生理和心理壓力中,點解唔安慰下病人,仲要踏多2腳呢???

大宅

引用:由於好的婦產科醫生,預約期個個都最少要1

原帖由 mcesther 於 13-11-21 發表
由於好的婦產科醫生,預約期個個都最少要1。5月,
但我BB生長情況欠佳,所以急著要睇,
唯有去荃灣中心 ...
我有個朋友同你差唔多case 我勸你真係一定要停薪留職去休息生BB因為你份工壓力都大為左想有下一代要認真安排好:dadday:希望你同BB平安

大宅

VvTara 發表於 14-9-24 12:54
你都真係好憎這個醫生喎,成年前的post 都push返上來.

其實醫生都係人醫生每日對咁多個好壞個案,真係好難 ...
去年11月,到宜家點會是「成年前」的事?我並不是好憎佢,宜係想其他jm留意,唔好中招。
除左我自己一單之外,呢到仲有幾個jm的經歷,係我分享時先知的
其實醫生的責任並不需要替人難過,只是不要在別人難過時一味只顧推銷做生意
小x食藥、瞓床不一定救得返,只是醫生盡人事,盡量幫忙
如果係咁崇尚天然,為甚麼還要去睇醫生呢?還需要醫生嗎??

政府都立即寫一星期病假我在家卧床觀察
佢私家收我千幾蚊診症,一粒藥都無,假又唔想開,但只想我幫襯幾萬蚊的「流產服務」
呢個先係問題~
你明白嗎?

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:VvTara+發表於+14-9-24+12:54+你都真

原帖由 mcesther 於 14-09-24 發表
去年11月,到宜家點會是「成年前」的事?我並不是好憎佢,宜係想其他jm留意,唔好中招。
除左我自己一單之外,呢 ...
明白, 大肚時不要太激動

禁止訪問

回覆:仁安李X醫生,態度欠佳,大家小心

洋房

係啊,我都覺得李醫生好Pro,好敬業。完全冇遭遇過前面jm講的果d事,從產檢到生產再到產後檢查,一路都搵的李醫生。李醫生份人好nice,內檢好輕手、不粗魯。不會hardsale我地開刀,到最後一個禮拜,無特別原因突然水腫八斤,他都無sale過我說開刀幾好,只是給予專業的意見,話「擔心有其他併發症,但目前一切狀況良好,如果堅持順產也可以再等一等。」事實上,開刀之後發現我確實有併發症的風險,並且第一時間解除左風險。李醫生開刀手勢好好,術後傷口恢復情況令人超乎想像的滿意。同埋係每個細節上,李醫生都做得好好。開刀前還親自用梘液幫我除戒子「孕晚期手指水腫,不能自行取出」,還講說話幫我放鬆情緒,住院期間每日兩次巡房,親力親為,貼心到教會如何自己配戴腰封,幫我按壓子宮幫助子宮收縮,換傷口防水布也特別小心翼翼、怕弄疼傷口,等等⋯真的好感恩能夠遇上妙手仁心的醫生!

大宅

所以政府醫生唔一定係唔好,而私家醫生唔一定係好
我一路都冇去私家check,健康院啲姑娘好好,威院醫生姑娘都好好,所以唔係想攞相留念,我都唔會去私家

複式洋房

回覆:mcesther 的帖子

有醫德的醫生真係唔易揾

大宅

利申:我睇仁安,但不是睇依兩位醫生。

我兩個小朋友,一個已出世,一個陀緊。我份工要体能的,要搬一綑綑的招股書30本,(大約30磅)上上落落。我兩胎5,6wk都有見紅,但未有閃閃(心跳),無論政府同私家都唔肯開懷孕証明,我第一胎時仲搵多個私家照,想寫紙避heavy work。最後我都請自己假等照到有閃閃,先拎到証明番公司。

洋房

唔係嘛⋯我從產檢到生產、產後檢,同Dr.Li相處成年⋯完全無嗰d咩抽水啊,講話不合適啊,等等。我都好理解作為一個女人,對婦產科男醫師基本職業操守的要求。亦都好認同Dr.Li 擁有良好的職業素養。亦都無知頂會出現嗰d誤會。但係,有一點值得幫Dr.Li講一句公道的說話:係好似我老公或者Dr.Li個d專業人士眼裡,根本冇男女老嫩之別,返工果陣時佢地睇到d係有病亦或冇病地样本。成日見幾十上百的女人下體,做幾多檯手術,邊有咩feeling啊,換妳都會厭倦啦⋯邊有動機抽水啊⋯而且,Dr.Li都有自己的family,太太同兩個仔女。為人夫為人父,份工也鍾意,佢亦都冇理由做d出格的事,講d好hurt的說話……

男爵府

好恐怖

洋房

goodpoooh 發表於 14-12-6 22:40
好恐怖

Dr.Li其實真係好好人,好Pro。我地都係佢葛Client,托BB、生BB亦或定期檢查都一路搵拒。睇到上面d攻擊Dr.Li的說話,都好替佢難過同埋不平⋯

洋房

goodpoooh 發表於 14-12-6 22:40
好恐怖

Dr.Li其實真係好好人,好Pro。我地都係佢葛Client,托BB、生BB亦或定期檢查都一路搵拒。睇到上面d攻擊Dr.Li的說話,都好替佢難過同埋不平⋯

別墅

回覆:mcesther 的帖子

我小產流好多血時,政府都係俾4日假我咋(五丶六丶日丶一)

首頁

尾頁

跳至