意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 38|主題: 122879

跳至
[攝影] 火車博物館留影 - 新手請指教

男爵府

國民生產總值:6315

火車博物館留影 - 新手請指教

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

珍珠宮

國民生產總值:33041

好媽媽勳章

Re: 火車博物館留影 - 新手請指教

pakyuma,

d相影得好靚, 最重要係model靚. 係唔係用a16影架?

點解pakyu咁乖可以比你影到咁多靚相, 要唔要'

版主

國民生產總值:28436

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pakyuma 啲相越來越靚,係第五幅我覺得背景太多,淨要紅磚部份就夠,當然 pakyu 可以等佢拎返來受多喲光會好啲。

侯爵府

國民生產總值:23056

柏瑜媽

好靚呀~~ 係咪用a16架???? 如果係, 我諗我係時候...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

50mm F1.4

stephenietam 寫道:
柏瑜媽

好靚呀~~ 係咪用a16架???? 如果係, 我諗我係時候...

男爵府

[quote]
YanYan0116 寫道:
pakyuma,

d相影得好靚, 最重要係model靚. 係唔係用a16影架?

點解pakyu咁乖可以比你影到咁多靚相, 要唔要'

男爵府

clpapa 寫道:
Pakyuma 啲相越來越靚,係第五幅我覺得背景太多,淨要紅磚部份就夠,當然 pakyu 可以等佢拎返來受多喲光會好啲。

真係好多謝你專業意見!!
其實果張我係想個構圖係全隻window, 跟住個栢瑜o向個corner位, 不過個人會好細! 但我又唔想嘥左隻window! :lol: :lol: 我下次唔會咁貪心ka啦! :mrgreen:

男爵府

咁都睇得出真係好專業! 不過有d係用a16, 但我唔sure post出黎果幾張係咪!

clpapa 寫道:
50mm F1.4

[quote]
stephenietam 寫道:
柏瑜媽

[/quote]

複式洋房

國民生產總值:452

想請問 a 16 係 ehich brand 的鏡?
canon機用到嗎?我都是個新手
thank you

子爵府

國民生產總值:11973

好媽媽勳章

#3係咪a16? 50/1.4 收到2.8 無理由咁鬆.

pakyu 媽
其實有太陽, 可以收到f4, 咁成個人都sharp, 唔會剩得上半塊面/只係對眼sharp law
尤其#6果張, 咁晒你用f2, 應該1/4000" 係會"暫暫"下, (350d最快係1/4000"), 收番光圈呀pakyu會sharp好多.
#1 叫pakyu 坐出小小, 有小小太陽個人會無咁黑.

男爵府

astella321 寫道:
thank you

ehich brand即係咩呀?
a16 -> tamron 17-55mm f2.8

我都係canon機, 用到ka!

子爵府

好媽媽勳章

pakyu0429 寫道:
我都係canon機, 用到ka!
買canon mount 就會用到.

複式洋房

國民生產總值:452

pakyu0429 寫道:
[quote]
astella321 寫道:
thank you

ehich brand即係咩呀?
a16 -> tamron 17-55mm f2.8

我都係canon機, 用到ka![/quote]

sor.係 which not ehich
canon機都用到,咁呢支會係我下一個目標

子爵府

國民生產總值:12826

好媽媽勳章

Pakyuma,
d相好靚呀...
死喇,我睇得你d相多,自己又心思思想買部黎玩吓添

不要五十步笑一百步;不要看見人地眼中既刺而忘記了自己眼中的樑木;做人要對得住自己~

男爵府

Lok1206 寫道:
Pakyuma,
d相好靚呀...
死喇,我睇得你d相多,自己又心思思想買部黎玩吓添

衰鬼~! mug你蒲到o黎呢到!
買啦買啦! 買左一齊出黎影相啦!

男爵府

男爵府

KnN 寫道:
#3係咪a16? 50/1.4 收到2.8 無理由咁鬆.

pakyu 媽
其實有太陽, 可以收到f4, 咁成個人都sharp, 唔會剩得上半塊面/只係對眼sharp law
尤其#6果張, 咁晒你用f2, 應該1/4000" 係會"暫暫"下, (350d最快係1/4000"), 收番光圈呀pakyu會sharp好多.
#1 叫pakyu 坐出小小, 有小小太陽個人會無咁黑.

#3果張唔記得用a16 or 50mm啦, 咁可能係out focus咪鬆左law!

y你咁犀利知我用左幾多光圈? 咁係咪如果有太陽keep住用f4? 不過好多時, 如果開到f3.5以上d相就好暗, 又唔想開閃, 有咩計? 好似#6, 我冇記錯我係試左張用tv mode250, 光圈好似f7 or f8咁上下, 但成個張相係黑晒! 如果再試阿囡一定走左去, 所以av mode開大光圈影諗住冇c啦! :lol: :lol:

#1 & #6 一擺左阿囡落去就要好快咁影, 否則又唔知走左去邊!

子爵府

好媽媽勳章

pakyu媽
有exif 嗎..
你用咩測光模式?

版主

Pakyu Ma, 用跟機的software zoom browser 開放相的 Directory 用preview mode 右手邊就有shooting information (histogram 下面),會有好清楚的資料。

男爵府

KnN 寫道:
pakyu媽
有exif 嗎..
你用咩測光模式?

exif咩黎ka?
我揀menu裡面第一個測光模式(唔知咩名!)

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.