意見反饋
義工

自由講場 今日: 465|主題: 1004991

跳至
好驚呀!!仔仔中耳炎隻耳仔流出膿液+血水,係唔係耳膜已穿,好驚呀?

男爵府

國民生產總值:5823

好驚呀!!仔仔中耳炎隻耳仔流出膿液+血水,係唔係耳膜已穿,好驚呀?

:-( :-( :-( :-( :-( :-(

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 好驚呀!!仔仔中耳炎隻耳仔流出膿液+血水,係唔係耳膜已穿,好驚呀?

有無去再睇醫生呀,快同佢去睇la

超級版主

國民生產總值:53327

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 狗年勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 好驚呀!!仔仔中耳炎隻耳仔流出膿液+血水,係唔係耳膜已穿,好驚呀?

唔駛咁驚,盡快同佢睇專科啦!
細路仔就算耳膜穿都好易埋口,唔好咁擔心住。
如果睇左3、4次都唔好就要轉醫生或要求醫生轉介政府專科睇,有其他菌入耳係政府專科度一驗就知。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

我今早發現,已拿拿林再睇兒科,e生話可能表面有膿泡,爆左流番出嚟嘅膿,但睇唔倒係唔係已穿,要定時要追縱耳膜! :cry:

男爵府

國民生產總值:8502

好媽媽勳章

點解唔睇耳鼻喉科??

男爵府

睇開嘅兒科專科唔係包括埋小朋友睇耳仔嘅咩!

男爵府

好媽媽勳章

我諗兒科既儀器係基本既, 或者佢有埋耳鼻喉科既資格又另計(不敢評論妳既醫生); 之前我仔仔懷疑有中耳炎, 睇開既2個兒科醫生都話無事, 後睇耳鼻喉科話一耳有積水, 我見佢用既儀器唔同.

男爵府

IRON

咁你仔仔初發到康復有幾耐呀?食左幾多日抗生素?持績反覆發燒嗎??

公爵府

國民生產總值:28353

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我細仔幾個大時...都試過幾次耳仔流血水及好似鼻涕既液體...我都立即帶佢入急症室...而家入院檢查...食抗生素7日之後...就無左流...不過我有帶佢去睇耳鼻喉專科...佢話因為小朋友鼻既位置倒流左由耳仔出...所以引起發炎...仲有7歲前唔可以游水/沖涼盡量唔好比耳仔入水...

你唔好太擔心...你叫兒科醫生轉介你去專科啦...或者唔放心就入去急症室...檢查下...

公爵府

公爵府

我細仔幾個大時...都試過幾次耳仔流血水及好似鼻涕既液體...我都立即帶佢入急症室...而家入院檢查...食抗生素7日之後...就無左流...不過我有帶佢去睇耳鼻喉專科...佢話因為小朋友鼻既位置倒流左由耳仔出...所以引起發炎...仲有7歲前唔可以游水/沖涼盡量唔好比耳仔入水...

你唔好太擔心...你叫兒科醫生轉介你去專科啦...或者唔放心就入去急症室...檢查下...

男爵府

國民生產總值:5671

maybaby,
我有一個很好的耳鼻喉專科, 係Jordan 既嘉賓大廈, 要contact 的話, 請pm 我! 小朋友穿ear drum 會痛, 但會自動生回的, 不用太擔心...hope everything goes well.

超級版主

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 狗年勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

兒科專用儀器有限,專科好好多,政府專科就更全面同updated,我自己以前有中耳炎,睇左3個專科都唔好,有個拖左我半年添呀! 最後睇政府一驗先知結核菌入耳,食左8個月藥,耳膜仲穿左。 :cry:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

IRON 寫道:
我諗兒科既儀器係基本既, 或者佢有埋耳鼻喉科既資格又另計(不敢評論妳既醫生); 之前我仔仔懷疑有中耳炎, 睇開既2個兒科醫生都話無事, 後睇耳鼻喉科話一耳有積水, 我見佢用既儀器唔同.

請問你仔仔係睇邊個醫生ka,係邊區ka仲有大約幾錢ar

超級版主

召藥師 寫道:
兒科專用儀器有限,專科好好多,政府專科就更全面同updated,我自己以前有中耳炎,睇左3個專科都唔好,有個拖左我半年添呀! 最後睇政府一驗先知結核菌入耳,食左8個月藥,耳膜仲穿左。 :cry:

我自己睇開個位政府高級醫生葉醫生而家自立門戶,好彩當年多得佢,睇一次已經估到我隻耳有結核菌。

男爵府

好媽媽勳章

hi all,

我地係好機緣巧合識到個醫生.......

仔仔2歲幾時覺得佢講野唔正, 搵左香港聾人促進會(非牟利機構)做言語治療, 做左幾堂個治療師話好奇怪, 如仔仔好留心睇佢口型講好多音都講到, 似乎係耳仔有問題, 果度有聽力學家, 測試後懷疑有中耳炎, 即去睇兒科但話無事; 後治療師話果度有個耳鼻喉科醫生做義診, 係前"瑪麗"高級醫生, 醫生一睇話佢鼻內腺樣體過大(腺樣體位於鼻和耳管交接位置), 引致耳內壓力不同, 耳水不能流出, 聽覺就好似係飛機上一樣, 另扁桃腺亦大(訓教時好大聲), 於是一次過做左耳鼻喉手術, 而家ok晒.

做前都1516, 因又唔識個醫生, 手術又差不多2粒鐘, 好彩一切順利, 後黎至知個醫生原來好出名(許由醫生), 係我地唔識, 佢係中環畢打行7樓, 同楊重光教授一間醫務中心.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

IRON

我想問睇一次大約幾錢到ar,
我仔而家同你仔仔之前病徵差唔多

男爵府

好媽媽勳章

hi kellyly,

我諗普通睇$800/次, 因我地第1次係會果度睇(佢義診), 後黎去佢診所睇, 聽佢護士講收我地半價$400, 可能佢諗住當初去得乜乜會都係窮等人家收平d卦.

大宅

國民生產總值:2815

許由醫生是前"瑪麗"***顧問***醫生呀,我亞女2歲時因扁桃腺發大而有睡眠窒息和缺氧,都由許醫生幫她做手朮,那時他還在瑪麗。

他很好人的, 沒有架子

男爵府

好媽媽勳章

sorry, 講低左許醫生tim~~~

因之前問個治療師同會門口既工作人員, 佢地都話個醫生好高級架, 以前係瑪麗做架.......因我地真係唔識佢嘛, 同老公商量左好耐要唔要搵個多睇, 但又諗搵左如意見唔同又要唔要搵第3個, 終於都係無搵, 好彩無信錯人.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.