意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 9|主題: 127088

跳至
在港工作十年, 分別6年+4年, 好5好? 請給意見

大宅

國民生產總值:2739

在港工作十年, 分別6年+4年, 好5好? 請給意見

如題, THX

男爵府

國民生產總值:7245

Re: 在港工作十年, 分別6年+4年, 好5好? 請給意見

已成"精".........唔好諗.........請個全新既好過喇.........我之前個bun.........幫我做左6年........越做越差.........勁多電話.

大宅

Re: 在港工作十年, 分別6年+4年, 好5好? 請給意見

個AGENT話佢唔係唔好, 唔好既話, 前僱主都唔會同佢renew contract, 2nd僱主係唔想比long service姐..

我想問下如果請呢d做左咁多年既工人, 會有d咩問題&危險呢?

男爵府

國民生產總值:6375

AGENT 講嘢你都信, 梗係賣花讚花香啦

大宅

國民生產總值:2772

有好野, 一定介紹比自己朋友, 重'洗鬼'自己找僱主. 你如果想知清楚, 咪叫 Agent 比個前僱主地址你, 你寄信比佢僱主問下, 叫前僱主打你手機, 看看有沒有回應.
如我是這 Bun Bun 之僱主, 收到信一定如實告知. 我亦相信其他有責任之僱主一定都會咁做.

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:9546

一句講曬, lee D 咪叫"老史忽"囉............小心玩謝你, 一定好有主見 :tongue:

別墅

國民生產總值:639

做得耐唔一定唔好, 如果係唔係都請現成既話,
好似佢咁會穩陣d lor...(反正係唔係都成左精咯)

其實, 請現成同請海外都係"撞手神"...
分別唔係太大...

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

簡單D講,如果你第一次請工人---無咁易吃住佢,實比佢坤...

如果你兩公婆唔夠硬淨,又好人的話---蝦硬你o地...

若再唔熟外傭法例---不出半年,一定搵你o地笨十...

大宅

國民生產總值:4187

如果有人介紹我會請~
但係o係agent度搵番黎....
就真係要考慮下...因為..佢可能仲叻過agent!
都唔知邊句真邊句假.

別墅

國民生產總值:920

如果係新手, 咪掣, 比佢洒完一輪, 都未知發生咩事!呢d太"精"啦, 費事嘥精神同心機呀!

公爵府

國民生產總值:28625

2018復活節勳章 2018勳章 畀面勳章

No la, If good friend remmcond, then I will try, if not, don't try
HIMMAMA3  男爵府

男爵府

仲有.......以我自己既經驗........如果做得3個contract.........其實個顧主以預要比長期服務金.........咁........點解唔再同佢簽約.........就好似我咁........因為個工人越黎越差..........唔抵再同佢簽囉.

第2個顧主就醒喇.........唔再簽第3個約........費事比長期服務金........因為佢地只會越黎越差.

我以後就唔會同工人簽第3個約.........好極都只限2個約就bye bye.

大宅

因為我同我先生都係想找D現成本地完約工人, 有經驗唔洗教, 又唔洗等咁耐, 請海外的太冒險了, 要教SIDE時間, 言語不通... 奈何而家現成工人實在係少之有少, 想請都未必有, 我已找了幾間大的AGENT, 但仲未有心水工人比我見下, just finish one contract 個d又唔係幾好喎, 呢個6年+4年的係向d細agent找的, 我聽完你地意見好驚, 都唔知揀咩好了.. :cry:

男爵府

國民生產總值:8168

請本地的真係無需要浪費時間去教, 同埋溝通應該沒有問題, 因為你in佢時巳經知道, 至於成唔成精的話我諗好睇工人的本質, 就算海外的在香港做一年以上的都可以變成精, 冇得避免. 請海外的溝通巳經可能係問題, 但頭一年會比較純, 之後就..... :lol: 這些都是我請過海外及現成的經驗, 但如果你真係第一次請的海外會比較適合你, 唔洗比佢地蝦.

我之前搵現成的真係好難, 就算你肯請佢, 佢都未必會做, 祝你好運啦

男爵府

其實係本地完約果d...........真係唔係好........我自己最近請左個係星加坡做過5年.........真係幾好.........自動自覺.......又識煮飯.........識講英文,國語,少量廣東話,福建話及馬拉話.

海外做過既唔使點教........只係需要調校返香港人既生活需求就ok啦.

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1704

我覺得真係看工人本質,我又係覺得請海外隔山買牛怕怕。至於會唔會俾工人蝦,我覺得好看你既家庭狀況,好似我咁,日頭多數冇老人家係屋企,靠晒工人照顧BB,咁就冇辦法唔俾佢蝦喇。所以好想BB快D大啊。

mymelody2003 寫道:
請本地的真係無需要浪費時間去教, 同埋溝通應該沒有問題, 因為你in佢時巳經知道, 至於成唔成精的話我諗好睇工人的本質, 就算海外的在香港做一年以上的都可以變成精, 冇得避免. 請海外的溝通巳經可能係問題, 但頭一年會比較純, 之後就..... :lol: 這些都是我請過海外及現成的經驗, 但如果你真係第一次請的海外會比較適合你, 唔洗比佢地蝦.

我之前搵現成的真係好難, 就算你肯請佢, 佢都未必會做, 祝你好運啦

大宅

我都想問下佢會點蝦我?

大宅

國民生產總值:4007

我都係第一次請工人, 工人在港做了13年(10年 & 3年).我個人經驗來講. 你一定要聽佢先前僱主的評價, 唔好的地方係d乜.同問晒佢放假日, 幾點番, 補$, 番來會做什麼, 放假做什麼. 我初頭都有俾佢蝦, 因為我當時我家姐來我家住, 仲有兩個BB加自己BB, 所以好busy, 有好多o野都算數. 但當我家姐走後, 我馬上表態我要你點...... 唔好聽佢講佢之前係點, 種知我現在要咁.....你一定要企硬, 所有佢要求都say no先. 做得好才俾少少. 不過佢地的好處就真係唔駛teach, 自動波, 個人好清潔. 但就好smart, 同你好似講條件咁, 駁咀加有時候黑面. 我唔理佢駁咀, 仲知我就不斷話我要點....黑面要say no. 我會成日重複我的睇法話俾佢知, 煩都係咁話啦. 睇下你想要乜啦. 不過海外請都會咁的情況. 佢地最鍾意要求夜番, 出去留宿, 辦工時間分明. 要求多多, such as我個工人要求我下一間屋有無位放電視, 佢話上個僱主都有俾佢, 我話無位俾你放. 佢地問你o野唔會話好直接同你講想要. 係扮晒同你傾下計之後拿你d料, 睇下你的睇法, 所以平時同佢傾"費"話時都係好重要的一科. 得閒同佢傾下計, 表達下你想佢點的睇法就好d啦.

所以每樣o野有得必有失, 最重要係你想要乜及個人硬唔硬淨. 加油

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.