跳至

首頁

尾頁

大宅

請問上水育嬰院是否很難入 ?

請問上水好似得一間育嬰院, 是否很難入 ? 我5月底預產期,
7月尾就要返工, 現正考慮將BB 放係育嬰院,
請問是否任何時間送去或接走也可以 ??
是否沒有過NIGHT 服務 ?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 請問上水育嬰院是否很難入 ?

上水係無育嬰園 ... 最近要去粉嶺華明村...

唔可以話任何時間去接...最早返7:30最遲放8:00...
8:00前返 6:00後接就叫延展$13/每小時 包晚飯

旺角保護兒童會就有夜托服務...你可以係yahoo ! 搵保護兒童會資料...就介紹得好詳盡...

大宅

MRS SO,

粉嶺華明村個間, 我應該何時去申請 ??

公爵府

其實你而家都可以去參觀環境, 同聽薛園長既介紹, 打去問下有無位先啦...電話26822245

公爵府

保護兒童會 - 利黃瑤壁

呢個係利黃瑤壁既web-site...你參觀下

大宅

mrs. so

謝謝

公爵府

唔好客氣啦...希望幫到你...有問題再post出黎...

大宅

LUEN WO HUI have one also~

公爵府

kittynleo ,

請問係咪新開架...係邊樹呀...?我朋友就係諗住過黎華明...但係而轉車好煩好遠...大埔搭小巴直達聯和墟會方便好多...

大宅

露比媽媽,

恭喜, 原來囡囡就做家姐喇, 係細佬定細妹???

你唔考慮請保母??? 育嬰院好似無得過夜.

大宅

露比媽媽,

恭喜.
我都覺得保母係一個幾好嘅選擇,育嬰院小朋友會比較容易病.
我囡囡細個時都係保母湊.佢重肯幫我湊過夜.不過保母現在年紀大咗,收山唔湊.如果唔係可以介紹俾你.

大宅

Yatyat & 朗媽 :

多謝, 我個小b 係囡囡, 其實放係育嬰院只是暫時之計, 因為我未決定是否做全職媽媽 , 我現在好矛盾, 好多人都話我應該要選擇做全職媽媽 , 但我都唔肯定自己是否搗得掂兩個-- 大囡的功課我都發覺力不從心, 到時上三年班, 可能都要請補習, 而細囡我自己都唔知攪唔攪得掂 ?? 因為個大囡由細到現在都係由我親戚帶(到今天為止都係) , 所以到時可能又要請補習, 又要請人帶細囡, 咁咪要好多錢 ,所以我想繼續返工,
做得多久得多久, 找多個錢旁身, 希望最少都捱埋今年.

大宅

真係恭喜晒...
衷心佩服d媽咪, 再生多個BB~ 因為我自己生完一個, 都無 "勇氣" 再生多個咯... 湊已經不易, 教更加難!!!

你真係要計劃/考慮清楚呀... 因為聽d家長講-- 三年班d功課深好多呀...

大宅

其實我都唔知何來 "勇氣" 去生多個?? 可能成日見到個大囡好似傻妹咁對住的公仔講野, 好似好淒涼咁, 而我老公係好錫她, 所以咪話不如生多個等將來有何事都有人同個大囡相量....點知真係話中就中, 六合彩又唔見咁易喎

其實我都有想過請保母, 因為可以湊埋過夜, 而且我份工係要返大陸過兩晚夜, 有時又未必咁啱找到合心水的保母, 所以暫時找些育嬰院參考下.
而我就每天即日來回, 我都唔知自己可否支持得住 :cry:
又或者到時我老闆唔接受即日來回的我.....

大宅

露比媽媽,

以你嘅工作情況, 似乎請保母好d喎. 其實你生完頭幾個月都唔好咁操勞呀, 同老闆傾吓得唔得??

好多返開工嘅媽咪轉全職湊仔都話湊仔辛苦過返工, 你要好好考慮.

大宅

露比媽媽,

我同你諗法好相似,真係好驚阿囡將來得一個人,但又冇勇氣生多個,最好意外有咗,咪唔哂諗咁多,生咗先算.
你會唔會考慮請工人?雖然有好多唔好嘅工人,不過好嘅都有嘅,
加上你有大囡睇住,啲工人唔敢太過份.

大宅

del

大宅

yatyat :

我一向都有工人的, 但工人年紀比較大(40+) 唔係咁放心比小b 她全日帶, 可能到時她什麼也做不來 有時又唔想她帶住個小b 女走來走去 (買餸, 煮飯, 送飯, 送返學, 接放學..... )
同埋我發現個大囡開始要爭取自己本身的權益, 因為我同她講, 可否在學校吃飯盒 ?? 點知她話 : no way, 的同學個個話唔好食, 一係你早上cook 好我帶番去下午才吃(不過係講得好唔鐘意的語氣)
她的爸爸話 --- 唔好攪到個細囡出世就剝削大囡的褔利喎
, 一陣又話我地徧心, 真係比她兩父女氣死
:evil:
所以, 我都未知到時會如何做?? 可能請保母or 交去育嬰院 ??
如有好保母(要過夜) , 請介紹一下, 我大約7月20 要返工, 謝

大宅

露比媽媽,

我都覺得要送飯好麻煩,就算有工人我都冇要佢送,加上阿囡都接受訂飯.
你囡囡接唔接受有個妹?如果佢都好鐘意,就要考慮俾心理準備佢都要幫手.

大宅

露比媽媽,

其實爸爸講嘅都值得考慮, 之前同葉老師傾開, 佢話班內有個男同學多咗個細妹, 話媽咪錫哂細妹, 個男同學好唔開心.

話哂你囡有7至8年時間做獨生女, 一下子有個細妹, 佢都要去適應同接受, 唔同o個d兩三歲就做家姐阿哥嘅小朋友, 佢地可能只係覺得多個人同佢地玩, 同佢地爭玩具, 唔需要太多心理輔導.

至於學校d飯盒, 除咗雞翼之外, 我仔都唔鐘意食. 一星期我仔帶三至四日飯, 我盡可能都有一至兩日送飯俾佢, 到天氣太熱時, 我會訂飯. 其實由你生到個囡放暑假, 你囡都可以唔洗訂飯, 呢個問題可以遲d至諗啦.

首頁

尾頁

跳至