嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

BB食日本奶粉

我bb7個多月大,一向食A+.平均2日1次便便,但D便便較硬,一粒粒.最重要係每次佢痾得好辛苦,大咸,"老"好耐

別墅

Re: BB食日本奶粉

我個女轉左森永兩個禮拜, 啲便便好左...之前食A+, 啲便便會開頭硬...跟住爛爛哋....依家啲便便全程軟硬啱啱好...

民房

你個女女好可愛呀.幾個月大?
你點解轉森永?係咪又因為便便問題呀?

複式洋房

我仔仔之前都便秘,試過好多辦法,之後都是轉左森永先搞定。便便好軟,不過即使沒有便秘,BB五個月之後就要喂D果汁,也要養成飲水的習慣,半安都好,飲完奶之後沖下口 大個時都不會易蛀牙啦

:wave: :wave: :wave:

民房

Thanks!
I will try 森永.

別墅

你地bb的皮膚點架?

我bb由1個月開始面上時常生粒粒, 紅到一"達達", 依家諗緊轉唔轉奶粉好?

大宅

我個B以前食牛欄牌,但兩至三日先有一次便便,面仔生粒粒同一撻撻紅色,個身仲有濕疹!

之後轉食香港雪印,情況都係差不多。

後來轉食日本雪印後,D粒粒同濕疹明顯少o左,皮膚滑o左,每日都便便。
不過有一排買o吾得閒去買日本雪印,咪食住香港雪印先o羅,點知D粒粒“標“番出o黎。

聽人講話和光堂係日本最好,最多日本人食,咪試下o羅!

食緊大仔和光堂,變番靚靚,面仔白內透紅!!

其實7個月o既BB可以食紅蘿蔔/日本番薯/南瓜/番茄 (是但一款),磨蓉煲粥食;另外每日餵BB食半個萍果蓉。都可以改善腸胃!!

別墅

多謝!! 我個女五個半月大 佢轉奶係因為'厭奶', 咁我諗住比第二隻奶粉佢飲, 睇吓會唔會好啲囉... 點知真係飲得好左 !!

ma.ma.me 寫道:
你個女女好可愛呀.幾個月大?
你點解轉森永?係咪又因為便便問題呀?

複式洋房

我bb一出世食a+, 但發覺d便便有粒粒(唔消化)同有濕疹, 後來有同事介紹日本和光堂, 食咗之後d便便慢慢開始無晒d粒粒, 同皮膚開始滑滑, 我覺得lee隻奶粉都幾好, 仲有價錢方面係比其他日本奶粉平好多, 仲平過食a+, 不妨試下.

男爵府

gloria_9232 寫道:
我bb一出世食a+, 但發覺d便便有粒粒(唔消化)同有濕疹, 後來有同事介紹日本和光堂, 食咗之後d便便慢慢開始無晒d粒粒, 同皮膚開始滑滑, 我覺得lee隻奶粉都幾好, 仲有價錢方面係比其他日本奶粉平好多, 仲平過食a+, 不妨試下.

想請問, 你bb濕疹多不多?我仔仔現在一歲, 想在歲半時想同佢試下其他奶粉, 和光堂和森永那隻會好些?
Don't worry!Be happy!

大宅

我bb之前都食A+和人奶,試過5日才有便便,嚇死,而且痾得好辛苦,但姑娘依然話正常,即使2星期唔便便都正常,激死,之後朋友介紹食森永,我都係3個月才轉,現在即使不日日有便便,第二日都會有,幾好呀,擔心少一樣,我在綱上訂購,價錢同A+差不多,而且味道淡d,沒A+甜和濃味,bb都會健康d.

複式洋房

duckykong 寫道:
我bb之前都食A+和人奶,試過5日才有便便,嚇死,而且痾得好辛苦,但姑娘依然話正常,即使2星期唔便便都正常,激死,之後朋友介紹食森永,我都係3個月才轉,現在即使不日日有便便,第二日都會有,幾好呀,擔心少一樣,我在綱上訂購,價錢同A+差不多,而且味道淡d,沒A+甜和濃味,bb都會健康d.

但姑娘依然話正常,即使2星期唔便便都正常

過份喔,大人兩個星期唔便便都好慘啦。何況是BB仔
我仔仔之前食s26 後來轉香港雪印,便便硬 面上長一些好似脂肪粒的東東。現在食森永三個月了,皮膚好嫩好滑,又白。
:wave: :wave: :wave:

複式洋房

我bb濕疹較少, 因平時都有同佢搽cream, 如果有少少濕疹都會同佢搽藥, 所以算是輕微, 可以控制得到, 其實日本奶粉是好好的, 因為日本對奶粉ge檢驗係好嚴謹, 可以絕對放心.
另想問點解要半年後先轉奶粉呢

男爵府

gloria_9232 寫道:
我bb濕疹較少, 因平時都有同佢搽cream, 如果有少少濕疹都會同佢搽藥, 所以算是輕微, 可以控制得到, 其實日本奶粉是好好的, 因為日本對奶粉ge檢驗係好嚴謹, 可以絕對放心.
另想問點解要半年後先轉奶粉呢

O! I see!其實囡囡都食緊明治 ~ 但細佬要食低敏奶粉先得, 所以我想等仔仔大些先同佢轉
Don't worry!Be happy!

大宅

我個仔1歲開始食日本雪印,便便OK,其實便便粒粒,是因隻奶粉營養高得濟BB吸收吾到,如要食同一牌子可轉細一號奶粉,便能有靚便便了,所以不可一既而論話邊隻奶粉好吾好,話事果個係BB啊!我個仔食日本雪印食左二年(因佢是至到3歲)坦白講吾覺有咩好與吾好,可能是心理因素多D食隻甘貴點都好D,但我有個日本朋友話因日本多數比BB食人奶,故奶粉牌子無香港甘多種,但日本奶粉是最靚,(好)

大宅

bb 2 個月開始食日本雪印,真係唔到你唔信, d 便便同d皮膚都好d, 人都開心d, 成日對住爸媽笑
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

民房

我剛買了森永今晚就比bb試.不過我有D擔心日本奶粉有時會缺貨.係你

男爵府

日本雪印 better or 森永 ?? My bb boy 4.5 months old... had 森永 for a month... the skin problem seems not improving a lot.. but better than the time he was taking a+1~

if I change to 日本雪印 ... will the skin problem gets better (rash very easily... and 'head soil' still here)

how long would it usually take to see the skin gets better if switch to 日本雪印?????

民房

hi 200012,
我想問, 我個女1 year old la..咁我轉反細仔有無問題? (佢食緊森永) D 大便一粒粒呀..次次"呵"都cry 呀 !!其實佢每日都係2餐milk, 3餐飯啦...

男爵府

我囡囡依家歲半, 之前食A+, 試過三日先有便便, 後來轉左日本雪印, 真係有改善, 差不多日日都有便便, 食奶仲快左....

首頁

尾頁

跳至