意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 14|主題: 127097

會唔會發起顛上黎屈我告我呢?

大宅

國民生產總值:1641

好媽媽勳章

會唔會發起顛上黎屈我告我呢?

我個賓黎左2個月唔夠就發生左好多事:

1 黎左三日到, 就問我可唔可以休息日前一晚出去過夜, 因為佢阿爸響HK做工有間屋. 我拒絕. 又話佢以前僱主比佢11.00至返屋企. 我無理到佢. 同日佢亦同意休息日9.00返屋企.
2 好喇, 到左下一個休息日, 佢9.15先返. 同我地話其實佢返唔切黎. 9.30會好D. 咁我地都算. 同意9.30. 跟住果幾個禮拜都係9.15返到.
3 上個禮拜. 我地出左去食飯. 9.30前返到屋企. 但佢到成10.15先返黎. 我地問佢發生乜事, 又搵唔到人. 佢話佢其實有打電話比我地, 但因為我地出左去, 所以無聽到佢電話. 而佢個電話因為無電, 所以我地打唔到比佢. 我地查返來電顯示, 佢真係響我地返屋企之前打過成10次電話返屋企. 咁好啦, 信佢一次.
佢亦同我地話佢同我地上手個衰賓見過面 (佢話佢阿姨係衰賓個朋友.). 衰賓當然講左好多我地既壞話啦. 但新賓一臉忠貞咁話佢唔信. 我當時係諗我唔理得咁多喇, 你要信要走我都無法.
4 岩岩呢個SUN, 佢話教會有PARTY, 同我申請10.30先返. 咁我見佢話一年先一次, 應承佢. 點知果晚成11.00先返. 一返到就話佢其實同我講10.30響PARTY離開. 所以11.00到屋企無問題. 又原來佢果日同衰賓又再見面. 仲拎D我地對`佢同衰賓不同既地方嘈. 例如我地要佢盤起D頭髮. 因為長都腰. 但衰賓以前無. (真正理由係衰賓D頭髮無咁長, 但無同佢解釋) 之類既小事. 衰賓當然講左更多我既壞話啦,話我要求高呀,完美主意呀...
我老公火起上黎話炒佢, 到佢執晒野喇, 因為無機票, 我唔比佢走, 要佢聽日先走, 費事話我無比齊機票同錢佢. 點知我老公突然改變主意, 同佢傾左好耐. 佢卒之決定留低. 之後態度亦OK.
5 今日收到封電訊公司既信, 係比佢既. 佢從來都無問過我用唔用得我個地址. 而我比封信佢果陣, 佢做左個好SURPRISED既表情我睇, 我地叫佢拆出黎睇下係乜. 封信係話多謝佢申請電話服務. 佢話佢從來無申請過. 我當然唔信, 但無篤爆. 即時叫佢去取消. 我地打去取消果陣我問個職員做乜我個工人話無申請過但你地有佢資料? 我講到鬼咁嚴重, 又話報警又盛. 搞到阿賓鬼咁驚. 問左我幾次可唔可以丟左佢. 擺明心虛. 我話我要留返, IN CASE我第時真係要報警. 仲同佢講我唔理點都好, 我唔希望呢次既事再發生.

大宅

好媽媽勳章

Re: 會唔會發起顛上黎屈我告我呢?

其它缺點包括:污糟,無記性,唔識變通(可能係因為個心唔響度,因為同我講佢D RIGHTS果陣鬼咁精靈),可以好馬虎

優點:做野快手,即叫即做,做得唔好果D重做都無乜黑面,阿女跟佢.

本來佢仲有個優點係同佢講有乜要改會好樂意改.但我發覺佢自從同衰賓見面之後,同佢講邊度仲污糟(例如去完廁所洗手就走去煲水同拎我個女d餐具準備食早餐),佢會黑面.

本來想問下大家好唔好炒佢, 但岩岩同老公決定左要炒佢, 因為越黎越唔老實, 同埋如果仲係咁樣同衰賓見面, 遲早學得壞過個衰賓.

佢之前講過除左阿爸之外, 仲有幾個親戚響hk做野. 加埋個衰賓, 會唔會告我呢? 我自問樣樣野都跟住法例黎做. 比足飯佢食, 只有佢話減肥唔食飯, , 比足覺佢訓, 只有佢自己sms到半夜唔訓. 糧又準時出.

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

文件齊,簽足無話驚佢告的,最主要睇你兩公婆會唔會驚上庭咁解,我講過,其實法官係想僱主比錢快D settle D case,所以會兇僱主,但其實係講邊個證據多同硬淨,根本無野好驚。

大宅

好媽媽勳章

補充一句, 佢係等錢洗既. 因為佢聲稱屋企仲有老公同兩個仔要養, 又想起屋.

禁止訪問

國民生產總值:8007

大宅

國民生產總值:1704

iamchowchow:想問下,你屋企住邊架,9點都返唔切?剩係看佢同你糾纏放假日返屋企既時間,就覺得你個工人蠱惑、信唔過。

男爵府

國民生產總值:8168

工人要告僱主任何理由都可以, 只要文件整就唔洗驚啦

大宅

好媽媽勳章

winnie_sh & mymelody2003
咁耐以黎出左一次糧, 出cash, 有簽收銀碼同假期. 有無其他文件?

winghw
係. 本來諗住忍得就忍, 但一次又一次遲到, 加埋我個舊衰賓. 呢個新賓真係唔走唔得.
爭在係asap, 定係我搵到人先既姐

大宅

好媽媽勳章

我住香港東區. 地鐵站行番黎10分鐘到

佢就話佢平時去石塘嘴or中環church. 其實好明顯係佢唔願返. btw, 尋晚仲同我老公講話佢d friend無curfew time.

子爵府

醒目開學勳章

賓簽齊文件都OK!(記住鎖起任何私人信同貴重野)
但最好係入票or入佢自己a/c就最穩陣囉,起碼有咩都唔使嘈,拎D銀行月結單就係證據(記得keep,唔係要銀行reprint會好貴)
呢個工人就換硬,主要都係可以見到前衰賓,不如請海外啦!我估可能你屋企附近D"老C忽"同衰賓仲有聯絡,就算請幾多個都會係咁,唉!小詠又係咁,你又係咁,點解而家D香港僱主咁慘?
而家D工人質數就係極屎,個個來到都係遊玩,無心打工,唉~~~~~~~

子爵府

醒目開學勳章

無curfew time?你話佢知你識超過100個外傭僱主,全部都係有限制,大部份由19:00~21:00,21:30後得幾個咋(我係其中一個,但我工人係好賓)
你同佢講,唔好講其他工人,一係比信你搵第二個,否則一定要跟時間返家,不會再接受任何籍口,仲有,下次放假再遲,你一定要出警告信,作用係表示你有決心比佢睇到你係好認真,唔係好蝦。

大宅

國民生產總值:4007

出cash俾佢啊..... 下一個工人最好出票or轉$入佢a/c好d啦. 你咪俾$佢走時拍定movie, 問佢我地已經依法俾$你, 已平時一日三餐有提供, 休息日已計清楚, 問佢仲有無問題, 如果無問題, 日後又告你, 你都有証明啦.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

好媽媽勳章

無錯, 我舊賓就係老c忽. 佢同其他湊放學同住我棟樓既賓講我地好衰. 新賓話我聽而家其他賓聽到住我地層樓既僱主都會搖頭.

講起戶口, 我參考左其他bk mummy既經驗, 叫佢去開戶口.佢死都話銀行要佢keep $500 minimum deposit.

我諗住暫時唔請外傭住喇.請本地part time頂住先. 等出年有全日KG就比阿女讀.

係而家對住個古惑賓個心囉囉攣姐.

諗緊叫佢即走好, 定話佢聽我辭職自己湊, and then比一個月notice 佢 ...

winnie_sh 寫道:
賓簽齊文件都OK!(記住鎖起任何私人信同貴重野)
但最好係入票or入佢自己a/c就最穩陣囉,起碼有咩都唔使嘈,拎D銀行月結單就係證據(記得keep,唔係要銀行reprint會好貴)
呢個工人就換硬,主要都係可以見到前衰賓,不如請海外啦!我估可能你屋企附近D"老C忽"同衰賓仲有聯絡,就算請幾多個都會係咁,唉!小詠又係咁,你又係咁,點解而家D香港僱主咁慘?
而家D工人質數就係極屎,個個來到都係遊玩,無心打工,唉~~~~~~~

大宅

好媽媽勳章

有呀. 我仲講到有d 6.30就返添. 佢個反應係...笑!!!

winnie_sh 寫道:
無curfew time?你話佢知你識超過100個外傭僱主,全部都係有限制,大部份由19:00~21:00,21:30後得幾個咋(我係其中一個,但我工人係好賓)
你同佢講,唔好講其他工人,一係比信你搵第二個,否則一定要跟時間返家,不會再接受任何籍口,仲有,下次放假再遲,你一定要出警告信,作用係表示你有決心比佢睇到你係好認真,唔係好蝦。

大宅

好媽媽勳章

好主意! 又學多樣野
fion2504 寫道:
出cash俾佢啊..... 下一個工人最好出票or轉$入佢a/c好d啦. 你咪俾$佢走時拍定movie, 問佢我地已經依法俾$你, 已平時一日三餐有提供, 休息日已計清楚, 問佢仲有無問題, 如果無問題, 日後又告你, 你都有証明啦.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.