意見反饋
義工

親子旅遊 今日: 225|主題: 149988

帶BB去旅行,日本抑或新加坡好?

洋房

國民生產總值:54

帶BB去旅行,日本抑或新加坡好?

我打算六月底去旅行,BB約有十個月大, 究竟日本和新加坡, 那裹較適合BB?
另外, 除了奶粉外, 需唔需要為BB帶備其他固體食物, 例如米糊, baby food 等,有經驗的媽咪可否教教我,我仍是十五十六諗緊好唔好帶BB去旅行,因我担心BB飲食的問題。
謝謝!

大宅

國民生產總值:2399

Re: 帶BB去旅行,日本抑或新加坡好?

我係舊年的聖誕節就帶左我個仔(1歲多d)去了日本,旅程一d都唔辛苦呀 不過食物果方面就你自己決定啦,因為上次我就帶左1罐奶粉,一枝水(因為佢本身食緊一隻mineral water係其他地方冇得買的),另外佢會食其他的東西,所以就冇再帶啦.......

但我有一個經驗想同你分享,就係起初我諗住唔帶bb平時飲開的果汁過去,因為我諗日本咁先進的地方冇理由冇得買架,結果就出了事啦 :-( 係日本係冇gerber的大枝果汁,我同老公行去好多地方都冇 :-( 咪諗住死啦,好彩我個仔都會飲"威路士"的,最後成個旅程就只好用"威路士"黎代替gerber啦

呢個係我小小的經驗比你用黎參考下,所以你自己決定啦.
至於旅程方面,其實去日本都幾好玩的,我地就去disneyland 同 disneysea,另外就去左d outlet , shopping 地方好似原宿,新宿,淺草等等 :mrgreen: 希望以上的意見可以幫到你.

大宅

國民生產總值:3342

hi snoopybb912,
我覺得2处都ok, 因為好乾凈. 我上年8月同呀仔去左日本, 今年2月去左星, 2次都係自己去唔使跟团趕到c, 不過我个仔大d, 3歲幾.
您去我个blog睇下la!!

大宅

國民生產總值:2995

我曾帶一個1.5歲BB去日本,星加坡就只係自己去過,未試過帶BB。
不過我個人覺得星加坡應該會舒服D,因為地方細,玩到倦都可以中途返酒店休息。
日本都好好玩,但因地方比較大,除非你只沿山手線玩,如果唔係中途你唔會可以返酒店比BB休息。
從relax呢方面,星加坡我相信比日本優勝,但從玩的角度,星加坡無什麼好玩。

水晶宮

國民生產總值:52141

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

I will choose Japan

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.