母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

三個月喇﹗

小b今日(18/4)三個月大,我都做咗三個月全泵型媽媽,今日開始加到6安半俾佢,6餐6安半,一日39安,我而家一日泵4次,都仲夠佢食,好開心。

多謝各大前輩多方幫助,提供意見和分享經驗,又多謝各位戰友互相支持,大家要keep up the good job,同埋有乜心得、好嘢,要記得報料

泵奶真係無乜樂趣可言,但次次見到雪櫃既雪奶,同冰櫃既冰奶,都好有成就感 之前擔心奶量,又驚會越泵越少,又驚返工之後會唔夠奶,儲定好多冰奶,但原來有恆心泵,真係keep到奶量,冰奶庫仲有net increase,但都仲會日日計住奶量,有時都唔知驚乜。

雖然都仲有說話要聽,但我當呢樣係part of the job,見招拆招,唔啱聽既就當有陣風吹過,無嘢可以打擊我既決心,最多上黎呻下,好在有大家﹗
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

Re: 三個月喇﹗

繼續努力!!

你阿b隻脾好正

水晶宮

遲d再update佢隻肥髀(又肥咗),睇番佢d相,出世時塊面有少少尖,十日後開始漲漲地,而家簡直係肥仔﹗

大宅

等你隻"奀"脾

繼續努力!!

大宅

eeb 寫道:
小b今日(18/4)三個月大,我都做咗三個月全泵型媽媽,今日開始加到6安半俾佢,6餐6安半,一日39安,我而家一日泵4次,都仲夠佢食,好開心。

多謝各大前輩多方幫助,提供意見和分享經驗,又多謝各位戰友互相支持,大家要keep up the good job,同埋有乜心得、好嘢,要記得報料

泵奶真係無乜樂趣可言,但次次見到雪櫃既雪奶,同冰櫃既冰奶,都好有成就感 之前擔心奶量,又驚會越泵越少,又驚返工之後會唔夠奶,儲定好多冰奶,但原來有恆心泵,真係keep到奶量,冰奶庫仲有net increase,但都仲會日日計住奶量,有時都唔知驚乜。

雖然都仲有說話要聽,但我當呢樣係part of the job,見招拆招,唔啱聽既就當有陣風吹過,無嘢可以打擊我既決心,最多上黎呻下,好在有大家﹗

弓起哂,我頭先好傻以為搵倒個b同我同日生日,因為你上面括住個甘大的日期 呵呵呵

男爵府

eeb,
Congratulation!! Wait for the fatter piggy leg of your son!!

gu媽,
Happy Birthday!!
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

eeb:
可唔可以話我知, 妳係用邊款奶泵? 另外, 妳1日泵4次既時間係點安排?

水晶宮

我用bk奶媽專業推介既Avent手泵,而家每日4點10點4點10點泵(我份工可以安排到時間泵奶),不過我係由一日泵8次開始,個flow穩定之後慢慢減到一日4次,妳d嘢買齊未呀?會o係邊度生呀?

linda127 寫道:
eeb:
可唔可以話我知, 妳係用邊款奶泵? 另外, 妳1日泵4次既時間係點安排?

複式洋房

我會o係廣華生, d o野都買得8899啦, 不過未買奶泵, 因為未諗到究竟要生之前/之後買? 買手泵定電泵好?

eeb 寫道:
我用bk奶媽專業推介既Avent手泵,而家每日4點10點4點10點泵(我份工可以安排到時間泵奶),不過我係由一日泵8次開始,個flow穩定之後慢慢減到一日4次,妳d嘢買齊未呀?會o係邊度生呀?

[quote]
linda127 寫道:
eeb:
[/quote]

大宅

Dear eeb,

你都好勁喎.我個女依家2個多月, 都係飲4至5安奶,仲之係一日五餐咋, 都唔知點先可以比佢飲多d.
另我都係全pump型,一日pump 5次,但都係得30安到.希望快d好似你咁多啦

水晶宮

今日泵量同小b食量差咗一安,所以好快要開始用d儲備lu。

chong_fanfan,
女係細食d,我個係大隻仔,無得比架。
妳而家日日都有十安八安剩黎冰,都算唔錯喇,到bb再大食d時就飲通草谷下。

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

Chong_fanfan,

我個仔三個月都係一日飲五餐五安奶. 佢都係細細碼bb, 只要bb有長大, 又健康, 細碼都無問題.

大宅

eeb,

見到你bb隻肥腳仔, 影得幾好呀, 我都係餵咗三個多月了.

水晶宮

creamblue,

大家都係一月奶媽(仲有harubi, nillie, 早晨bb, yuyu, 1895, koala, hana, ying2, timyi 等等等等),餵咗三個幾月lu,親密戰友,一齊加油 加油 加油

大宅

eeb,

其實我係0612媽媽, my expected due date was mid-Jan, 但係因種種原因, 醫生話唔可以等到2007, 所以我12月29日就生了, 因為我跟開0701媽媽會所條線, 加上bb早出來, 又細碼, 都係差幾天就2007, 我就仍然以0612媽媽出現.

大宅

更正 ==> 我就仍然以0701媽媽出現

大宅

Dear CreamBlue & eeb,

剛剛今個星期返工, 但係d奶量少左好多, 每次都係得6至7安, 點算呀, 真係要飲d通草谷吓, 你地d奶量如何?

水晶宮

CreamBlue,
原來妳個係大仔,12月好哎,可以揀早一年定遲一年入學

chong_fanfan,
我返工2wk之後d奶量drop咗d,可能瞓得少同泵少一次,尋日單日跌幅係4安 ,夜晚即刻煲通草,今日都未見效,如果再drop我就試下泵返5次,睇下會唔會好d。

今晚再飲下魚湯谷一谷佢。

大宅

eeb,

或者你飲多奶茶,會好少少 

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊