少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1.5 year 已開始自瀆 ,怎麼辦

我女兒在 1.5 year 已開始"扒"在床磨下體 , 成個人震晒咁 , 亦有問過醫生 , 佢話有 d 小朋友很早會有咁情況 , 此類小朋友是比較聰明的 . 唉 ! 現女兒已超過 2 year , 現成日很多時都磨床 , 已成日輕輕拍打 , 已每次都同佢講"不可以" 不對的 , 我己成日抽起佢個身 stop 佢 , 她重會扭計 . 都不知如何是好......... :-(

水晶宮

Re: 1.5 year 已開始自瀆 ,怎麼辦

女仔就係無聽講過喎...或者可吾可以用男仔既方法呢,俾佢着厚底褲加厚褲,等佢無咁易整到,佢整既時候就若無其事咁即刻抱起佢俾佢做第二d野分散佢注意囉!耐左佢又長大左就吾會有呢d嗜好架喇!吾駛咁擔心啦~

子爵府

小朋友會探索自己身體各部位一d唔出奇, 就等於玩下自己腳趾, 頭髮咁, 出發點都只係好奇同探索, 也是學習. 你的反應不應該太強呀, 阻止她更不該, 她會更加奇怪為什么大人會阻止她這行為, 而且兩歲開始有自己主見, 你叫佢東佢偏要西; 愈阻佢愈做得多.
見她這樣做時, 家長應該冇可冇不可, 想她不再做就叫她去做一些別的事情, eg. 和她玩她愛玩的玩具, 叫她去吃水果...之類, 好分散她的注意力.
記住囉, suppression會影響她的心理的, 可以有好長遠的影響架. 你也可以去學一下如何教小朋友性知識.
I support autism acceptance!

複式洋房

我都有試過由得佢望住佢 , 看佢攪幾耐 . 唉 , 成幾分鐘都係咁 , 好 enjoy 咁 . 我就頭暈...
穿厚 D 褲 我想不 OK , 因佢穿尿片都係咁磨 .
佢是知我不 like , 有很多時候 , 老豆同佢玩, 佢又磨老公就同佢講 mama 出來 , 佢有 d 怕都會 stop . 有很多時候抱起佢 1 次又1次佢就開始哭 , 扭計 .
我都怕咁細過就懂得攪 d 咁野 , 大 d 什麼算

男爵府

可唔可以同佢講禁做好易令下體受傷
去尿尿果陣會痛痛架..

複式洋房

我囡囡亦曾有此問題, 佢不是磨, 是用椅邊或床邊頂著下體, 會成個人定晒及面紅. 我無好責罵佢, 只係同佢解釋咁樣會整親佢嘅私人地方, 會痛痛. 之后佢間唔中都偷偷試, 唯有再解釋囉. 直至有次可能小便部位清潔唔好, 有少少紅腫, 便乘機借題發揮. 暫時都未再發現了.

珍珠宮

好媽媽勳章

唔係睇住佢整,係你見到佢整時,就'的'起佢,咋弟話同佢睇書/搵d佢鐘意既野引下佢搞其他野,整整佢就會唔記得架啦,你特登叫佢唔好,佢仲得戚整多幾野,反而注意力仲集中左係果度
wingwingkam 寫道:
我都有試過由得佢望住佢 , 看佢攪幾耐 . 唉 , 成幾分鐘都係咁 , 好 enjoy 咁 . 我就頭暈...
穿厚 D 褲 我想不 OK , 因佢穿尿片都係咁磨 .
佢是知我不 like , 有很多時候 , 老豆同佢玩, 佢又磨老公就同佢講 mama 出來 , 佢有 d 怕都會 stop . 有很多時候抱起佢 1 次又1次佢就開始哭 , 扭計 .
我都怕咁細過就懂得攪 d 咁野 , 大 d 什麼算

複式洋房

咁就係自瀆...我個仔每次瞓之前都係咁樣..大約分零鐘就瞓著..但係平時就吾會....我成日以為係自然反應..因為小朋友鐘意陏黎陏去...咁我係未由得佢定要點做呀...

複式洋房

謝謝意見 ! 等我返居企試下 . 但佢差不多間日就有呢個動作 . 真係唔知要攪到幾時 ?

複式洋房

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個個小朋友都係咁,唔需要過份擔心,我仔仔由歲幾做到5歲,哈哈~~問過醫生是沒有問題的,只要發現佢做時,要停止佢,講比佢知這個行為是不好的,會弄傷下體,不過當然佢地唔會理,一有空就會靜靜地係床都磨,出晒汗果隻...有次幼稚園老師投訴,學校火警演習(每月一次),次老師話佢唔肯走,坐係到搖到出晒汗,後來老師知佢發生咩事,教過佢唔好再做,但有時係屋企,睇小眼佢又就去磨床,因為佢太得閒了,幼稚園無咩功課,又沒有默書/考試,所以精力過多,就會心思思想去做,現在讀小一功課多到想死,邊有精力磨床,一上床都訓左啦,所以想解決問題,都係安排多些活動比佢,減少精力就會忘記這樣野。

伯爵府

我反而覺得唔係佢地想去自瀆

而係下體唔清潔而有痕癢所致
1. 如果包住尿片太耐都會令皮膚痕癢 = 女仕用護墊太耐一樣
2. 小朋友去厠所時下體接觸到厠所圍邊感染到 d 菌

OR
佢地太無聊. 被迫困係 BB 床入面唔知做物好

以上係本人既禺見, 希望大家唔好忽略係清潔既問題
特別係天時暑熱既時候

:wink:

超級版主

超級版主

N年前,聽過新城電台節目"醫情醫性",主持都有提及有些小朋友喜歡撫摸或磨擦下體

我又扮下專家講下

1.唔好用"自瀆"這個字眼,應用"自慰"

2.小朋友唔知乜係自慰,係大人強加上去的用語

3.小朋友唔會得閒,無事做,撫摸或磨擦自己下體

4.好大可能係偶然接觸到自己下體,發覺有一種好舒服感覺
所以先會咁做

我既建議係唔好罵打小朋友,無須氣沖沖阻止佢,同佢約法三章,叫佢係私人空間先好做(eg:自己房),唔好係廳,學校,公共場所做,咁係無禮貌表現,等同換衫一樣,同理安排多d戶外活動比佢,分散佢主意力,當佢覺得有另一樣野更好玩,佢會自然減少磨擦自己下體

複式洋房

我仔4歲几,我就沒見過佢"磨床"等行為,但又係由1歲左右開始,朝朝早睏醒佢都"一柱擎天",我問佢係咪要"尿尿",佢又話唔係,我都好擔心佢係咪太早熟,但平時唔多見佢掂自己"個度"哦!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

專家講得唔錯呀

bktcc 寫道:
N年前,聽過新城電台節目"醫情醫性",主持都有提及有些小朋友喜歡撫摸或磨擦下體

我又扮下專家講下

1.唔好用"自瀆"這個字眼,應用"自慰"

2.小朋友唔知乜係自慰,係大人強加上去的用語

3.小朋友唔會得閒,無事做,撫摸或磨擦自己下體

4.好大可能係偶然接觸到自己下體,發覺有一種好舒服感覺
所以先會咁做

我既建議係唔好罵打小朋友,無須氣沖沖阻止佢,同佢約法三章,叫佢係私人空間先好做(eg:自己房),唔好係廳,學校,公共場所做,咁係無禮貌表現,等同換衫一樣,同理安排多d戶外活動比佢,分散佢主意力,當佢覺得有另一樣野更好玩,佢會自然減少磨擦自己下體

大宅

我有個同事佢個囡囡都係咁,鍾意摸自己下體,佢當時就冇好大反應咁制止佢,跟住個同事問佢囡囡點解咁呀?係咪痕呀?定係有其他原因呀?跟住佢個囡同佢講咁樣好舒服,佢頭都大晒

複式洋房

唉, 情況並沒有改善 . 現常常在床 , sofa . 就磨 .每日指定動作 . 抽起佢同玩分散佢注意 . 但夜晚上床睡覺時, 又要磨 一輪才睡 , 怎可再起身同佢玩呢

首頁

尾頁

跳至