跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

前孕期唐氏綜合症檢查(oscar)

大家book左時間做未,我book了PHW 30/5做,要第11-13周做才準確.

洋房

Re: 前孕期唐氏綜合症檢查(oscar)

我打算係威記做,尋日上網預約左,
今朝早就有姑娘打黎到我約6月12日做,
到時大約12週5日,但我自己計個日應該係13週多D,
佢話佢地係用預產期黎計,所以冇問題喎。
其實我都唔知佢咁講岩唔岩,但我第一次,
唯有信佢啦!
[/url]

大宅

IrisK 寫道:
大家book左時間做未,我book了PHW 30/5做,要第11-13周做才準確.

我又係呢日做呀!
你預產期幾時呀?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都book左1/6做, 我預產期係12月13日

大宅

醫生話我預產期是12月10日, 但我自己在網上check是12月14日.

0206 寫道:
[quote]
IrisK 寫道:

我又係呢日做呀!
你預產期幾時呀?[/quote]

大宅

Irisk,

你last M第一日係幾時? 我醫生講既同網上check只相差1日.

大宅

Hi Toffeenut

我last M是3月6日,cycle是31日, M很準的,我上惠氏個網check是12月14日,但醫生(普通科)就話是12月10日,算啦,遲d睇婦科先再confirm個預產期.

大宅

俾我d你參考下, 我lastM就3月10日, cycle30日, 又係十分準的, 醫生話12月16日, 上網check就12月17日.
不過預產期可以到產檢時再check再準, 所以我都等到7weeks幾先去睇第一次婦產科囉. 呢排我食多好多野, 等個胎大得快d! 你都要加油!

複式洋房

Hi Toffeenut,

我預產期同你一樣係12/17日.
但我 last m就3月13日噃, 但我的cycle是31日.
你 7w 就去照嗎? 我8w才照呀, book左5月8日.

大宅

各位媽媽:

聽你地個個都book左做oscar, 我係第一胎咩都唔知,想請教下係咪醫生安排你地做?我宜家7week,睇私家醫生,但佢無提過要做oscar!我有d擔心.....係咪要係醫院做呢?幾多個星期開始可以做?

Thank you.

大宅

Hi aliali,

其實我都唔係好知預產期係點計既, 總之係12月, 豬BB囉!
我未Book私家醫生個時間架, 因為個醫生係我老公識既, 所以打電話去, 佢叫我7weeks先打去約, 我覺得8weeks最perfect呀! 因為我book左廣華6月5日(大約12weeks)做政府既第一次產檢 . 你呢?

大宅

cattylui,

我都係第一胎黎架, oscar係我個岩岩生完仔既朋友叫我早d去book, 好似有幾間大學同醫院合辦既, 我前日去廣華登記同預約產檢, 佢就俾左幾張單張我, 其中一個係中文大學+威爾斯親王醫院做既, 你可以打電話26322470"威院婦產科產前診斷組", 用電話留言講低你既姓名, 聯絡電話, 說明要做"早孕期一站式唐氏綜合症篩查", 或者上網www.fetalmedicine.org.hk做預約. 我今日先做, 唔知幾時有人call我呢.

大宅

cattylui,

唔記得講, 我就私家政府兩邊睇, 無蝕底嘛... 你未去book政府都快d去啦! 如果你都係選廣華就要快, 上次我去, 聽到有人登記10月份生, 佢都話已經full左唔收, 叫佢去瑪加烈呀.

大宅

Toffeenut,

超級thank you你! :lol:

我想請問下係咪要

複式洋房

Hi Toffeenut,

我都未book醫院呀! 我重考慮緊去聯合好, 抑或東區好.
想聽下人地點講至book.

Oscar就book左威爾斯係6月8日做檢查。

大宅

Toffeenut,

你好,我

大宅

cattylui,

文件就只需醫生信(懷孕證明書)正本&你的身份證, 我就copy左醫生信俾埋佢, 佢俾番正本我.
婦產科唔係廣華醫院主樓(正門)果邊, 係o係登打士街, 即係家樂商場, 柏裕商場再隔離, 我唔記得叫咩大樓, 你可以打電話35172501問問, 可能成日唔通的, 要勁打.

大宅

cattylui,

你幾多個weeks呀? 我好似係聽日就6 weeks, 我都唔sure d日子點計... :-P

oscar要錢架, $950係威院呢個, 聽講係最平亦幾好, 我亦有聽過有人話佢個私家醫生有做, 仲平, 不過anyway, 我只係講大機構果d黎計

係呀, 做產檢呀, d補給劑/藥呀, 就當然要埋政府架啦. 其實政府d野係咁, 我上次上去都攪左成1個鐘4個字, 我建議你最好4點3去到, 因為佢地登記時間係9am-12:30pm, 2:30-4:30pm, 我3點半去到同人地4點去到果d都係大約4點9拎到預約, 我估佢地趕收工.

大宅

6月8號... 你都應該係岩岩足13weeks喎! 香港區我就唔識lu...

大宅

Toffeenut,

你真係非常helpful,多謝哂!

今早威院有姑娘打左俾我啦,約左29/5做oscar。我宜家7week,到時就13week啦。

真係好多謝你提醒,因為我係屋企(不論男家女家)第一個大肚,所以我咩都唔知,亦無咩人有咁多資訊,好在呢度有咁多friendly靚媽媽,又有你提下我,我先知多d。

我今日下午去私家檢查,打算明天去廣華排期,我都係想做多d檢查,但講到真正生仔,我暫時都希望去私家醫院,不過人地話私家醫院可能仲多大陸人 :-x 宜家係都兩邊睇住先,過多幾個用先再決定啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至