跳至

首頁

尾頁

複式洋房

戎左夜奶未?

我個b而家5個幾禮拜大, 尋晚開始幫佢戎夜奶....

大宅

Re: 左夜奶未?

其實都唔洗咁心急同佢戎夜奶..佢都會自己自自然然戎到
我個仔都係自己戎..

侯爵府

係呀, 我今日睇 "寶寶媽媽" 書都話亞b胃成熟後, 就會自自然然戒夜奶. 另外亦有6個 step 可幫助bb 戒夜奶既. 我亞b仲未得呀!!

小冬至 寫道:
其實都唔洗咁心急同佢戎夜奶..佢都會自己自自然然戎到
我個仔都係自己戎..

禁止訪問

複式洋房

複式洋房

我阿b夜晚12:00飲完到第二朝6:00先再飲算唔算介咗 ?

男爵府

請問個6個step係乜呀???可以提供ma...........

別墅

我都想知邊 6 個 step

公爵府

好媽媽勳章

我尋日見咗個助產士, 佢唔建議我地夾硬同bb戒夜奶
好似另一位mami講, bb腸胃成熟, 同埋佢開始適應外間的日與夜之後, 一般三個月至五個月, 就自然會戒

侯爵府

1. 嘗試把最後一餐奶安排係晚上11點至零晨1點的時間. 而在日間可盡量延長小朋友清醒的時間, 以免他們睡得太多而影響晚間睡眠狀態

2. 可以的話把序1提及的餵奶粉量增加 20%. 如果是餵人奶的媽咪可以嘗試在餵完一邊乳房後, 再讓寶寶吃另一邊乳房. 但是, 要必須先讓他把一邊乳房的奶吃光才吃另一邊., 因為後乳含有較多脂肪, 可令嬰兒食後更加飽肚

先打住2點,明天再打, 要去睡了. 因11點要起身當夜班餵奶!!

侯爵府

3. 不要把所有夜間的哭鬧都歸咎於寶寶肚子餓. 其他的原因可能包括在淺睡期循環中的清醒, 掉了奶咀, 面或手足比被鋪纏住, 太熱或太凍, 身體痕, 尿濕或嘔吐而濕了不舒服等. 在嬰兒期, 無論是用奶樽或是直接授乳的方法, 吃奶都會令小孩子得到慰藉, 這才令父母產生誤會, 以為小孩子一直都要吃夜奶, 才會睡得好. 所以, 寶寶飲奶後而達到靜下來的效果, 也未必一定是代表肚餓.

4. 如果小孩子哭泣了, 先不要急於去哄他或餵奶, 可以先看看孩子是否尿濕了或有其他不舒服. 如果沒有的話, 可以先觀察幾分鐘, 不要去理會, 抱或跟他說話. 有時, 可以輕輕抱孩子身體或輕撫他們的額頭來作出安撫.

5. 如果過了 5至 10分鐘孩子仍然哭的話, 就可能是餓了. 這時候, 媽媽也不應立即餵奶, 可以嘗試延遲10 - 15分鐘. 當然父母要忍耐一下孩子的不安.

6. 之後媽媽可以慢慢加長時間, 但不要期望數天便可以改變孩子的飲奶習慣, 一定要視乎孩子的個別的情況及父母們的決心而定. 總括而言, 戒夜奶是很多時是自然成事的,不能也不用強迫, 當寶寶胃部發展成熟時, 便自然不會吃夜奶了. 父母的角色也是從旁協助, 太主動的介入, 只會在原來孩子自然的睡眠習慣中越幫越忙.

打完6個 step 喇!!

男爵府

醒目開學勳章

jjwmkk,嘩~~ thank you for typing 6個steps出泥!

大宅

對我來說都幾難, bb臨訓前果餐奶約10:00-11:00食,佢已經好眼訓, 食量係平時的八成, 沉晚我試過質佢食多d, 結果仲嘔, 好煩!!無計, 真係無計!!

侯爵府

bbyl:
唔好迫佢食呀, 會嘔架! 我亞b都試過!

我亞b前晚開始只食一餐, 唔知係咪開始自己戒夜奶呢? 佢尋晚 10點食完之後, 訓到 2:30am 再食. 之後就 6:30am喇!! 所以我尋晚幾好訓!!

禁止訪問

男爵府

我尋晚同佢試左一晚,俾水佢飲,但有一段時佢真係好辛苦,好扭,因為我奶奶想幫佢戒,but anyway,我都係覺得5個星期大既人仔戒夜奶係早得濟,同埋我覺得佢都會自然戒到~我今晚都可能俾番佢食~

複式洋房

阿仔依家快將五星期,我都沒有刻意幫他戒夜奶,阿仔食了五安都只可以維持四小時,等他再大少少,再比六安佢,看看可不可以瞓耐d。佢肚餓唔俾奶佢食,好似好殘忍咁。

男爵府

係,真係好殘忍. 不過又唔知點同佢就番d時間, 依家我會同set既食奶時間係 08:00, 12:00, 16:00, 20:00, 00:00, 04:00 係唔知唔食夜奶係咪可以照跟番08:00開始食姐

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我沒有刻意同佢介夜奶, 我阿b大概40幾天大開始, 食完最夜個餐1100-1230, 已經可以睡6-8個鐘了. 當然有時都會"依依呀呀", 我們沒有即時理會他, 好快佢又睡返, 直至早上7-8點, 真正大哭至餵. 不過, 變左日間時間扭計.

侯爵府

我亞b仲係 每3小時(有時2.5小時添) 就一餐, 轉唔到4小時呀! 唔同佢戒喇, 等佢自由發展喇! 應該都係辛苦多一排既啫!!

首頁

尾頁

跳至