意見反饋
義工
[2006年] 你地個BB是否食固體食物食得好好?

別墅

國民生產總值:815

你地個BB是否食固體食物食得好好?

我個囡食緊糊仔同果蓉,佢唔係幾中意食,食少少之後,就不停用手撥開支匙羹,有時合埋口唔肯食,好頭痛!

洋房

國民生產總值:109

Re: 你地個BB是否食固體食物食得好好?

我仔仔食糊仔&雪梨蓉都ok. 佢比較喜歡食糊仔, 因他而家都食唔到7oz奶, 有時食剩2-3oz, 比佢激死. 咁我就會將食剩d奶開米糊, 每餐最多食1-2湯匙, 我亦會將食剩d奶用匙羮餵埋比佢食, 好彩個百厭星都肯食.
妳可試o下開稀少少d糊仔比囡囡食, 不過唔駛擔心我有朋友話佢o地d bb都唔係好肯食糊仔. 咁妳慢慢o黎啦, 加油.

子爵府

國民生產總值:10762

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

shirleyng5 ,

要有恆心慢慢train BB自己吞野食ka,初時BB一定會嫌煩寧願飲奶....
努力持之以恆就OK KA LA

複式洋房

國民生產總值:461

hello shirleyng5,
我囡囡開始吃了幾天蘋果和雪梨蓉,初初小b未識,我都有D"滕"但試多幾次就ok。你用什

洋房

國民生產總值:233

曈曈好鍾食蘋菓蓉同香蕉蓉嫁, 大大啖咁食, 但提子蓉就用脷仔頂番出o黎,試過整薯蓉唔夠細粒,佢都識用脷仔頂出吞唔到o既粒粒薯
我用PIEGON匙,一SET兩支,一 支係食固體,一支係飲液體,前頭用軟膠質料,有時佢用牙肉咬實我都唔驚. 我響萬寧買,唔記得幾錢la,好似唔OVER $30.

複式洋房

國民生產總值:227

我bb 6個半月, 食4oz奶, 1餐糊仔8oz, 佢好鍾意食糊仔, 呢兩日比佢食香蕉, 蘋果, 結果一啖都唔食, 仲嘔

洋房

國民生產總值:151

間唔中一次狀態好好果陣時先至肯食粥仔或糊仔.
佢好鍾意食飯, 尋晚食o左足足2湯匙o甘多!

大宅

國民生產總值:3972

Sophia 呢個星期剛剛開始食米糊,都ok。開始的時候比個碗同spoon佢當玩具咁睇下同舔下,跟住就開始比糊仔佢食。佢初初以為個spoon仲係玩具,用個咀去舔,但發覺有米糊唔多對路即刻扁咀,但後來妹下妹下又ok。仲要食完每一啖都讚佢叻叻。而家個spoon都未到咀已經張大個口,食得津津有味。
我覺得小朋友都係鐘意人讚同玩,你慢慢黎。比d時間佢學習。

男爵府

國民生產總值:5028

hi!我個晴晴已開始吃粥,米糊及果蓉,但慢慢她開始不喜歡飲奶,昨晚更破新低點,平時飲6安,昨晚只飲1安,於是我用奶攪糊仔比bb食,晴晴居然食哂!她正常上午一餐奶,十點一餐粥,二點一餐糊,晚上再吃奶,(每日共4餐咋)若晚上又改為吃糊,得一餐奶有冇問題.我怕她遲d連早上個一餐都唔食就閉呀! :cry:

民房

國民生產總值:27

我囡囡一向都唔鍾意飲奶, 開頭比粥佢食佢都好like ga, 食到um um 聲, 好滋味!!但係呢幾日就唔知點解, 一食粥就又嗌又喊......粥又唔食, 奶又唔飲, 唔知佢想點, 唉......救命

男爵府

國民生產總值:5028

您煲什麼粥呀?我煲d唔甜粥初時晴晴都唔食,但慢慢希望她習慣啦!有時bb會係唔係好想食嘢!醫生話好似大人一樣有時開胃d有時會胃口冇咁好的,所以順其自然啦!

大宅

國民生產總值:1076

我女女都開始食粥了,每天兩餐粥、三餐奶!
七點半食6安奶,
十二點食一碗粥,
二點鐘食4-5安奶,
五點鐘生果時間,
六點半食一碗粥,
十點半食7安奶!
工人姐姐好好,好有心機煲粥仔,時常用魚加肉、南瓜或蔬菜,有好多味道!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.