嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

急性毛細支氣管炎(嬰兒哮喘)

我兒(8個月大)今天睇趙長成話佢有急性毛細支氣管炎(嬰兒哮喘)。請問有冇媽咪聽過此病?有冇一啲良方可以減低覆發,或可以加強佢身體底抗力的食譜?

男爵府

Re: 急性毛細支氣管炎(嬰兒哮喘)

我囝試過一次又係8個月大,咳咗成個月都唔好,條氣好喘,睇極醫生都唔好,後轉去睇趙醫生,診斷出急性毛細支氣管炎(嬰兒哮喘),佢話囝囝係早產BB好容易有氣管問題,要到2歲氣管問題先會減少,我問佢有咩方法,佢就介紹善古寧(青蛙丸),話可以幫助氣管擴張,每晚要壓碎藥丸放落奶到比囝囝飲,雖然我買咗一盒,但唔禁比囝囝試,諗住好反先算啦
食咗一個星期藥,條氣冇咁喘,再去覆診,佢話囝囝條氣已經好好多,唔係好喘,諗住會好快好反,點知個晚就發高燒,我立即帶囝囝去急証室,醫生話囝囝感染副流感病,見到囝囝真係好辛苦,條氣好喘要嗅氧氣,定時又抽啖嗅氣擴張氣管,食完奶又咳到死,真係好心痛,個次足足住咗兩星期醫院
出院後仲有小少咳未清,我就轉睇另一個兒科,佢都建議囝囝食善古寧,但唔好長期食,如食一個冬季就停,醫生仲話有藥粉藥粉,唔洗自己壓碎咁煩,仲用藥粉同我換咗個盒

食咗已有7個月,幾有效成過冬季氣管都冇事,咳都少咗,天氣轉時就有幾聲咳,我立即用鮮百合煲飯比囝囝食,如果止唔到仲有咳,我會比侯棗未(100%侯棗)好見效,到目前冇因咳或氣管而睇醫生

你BB情況點好反未,可以問吓醫生這隻藥,睇吓佢的意見"

大宅

多謝你的經驗。我仔仔現在好返好多,重有幾聲咳、小小鼻涕。佢在2個月左右已經有咳同流鼻水,當時趙醫生已經叫小心D唔係好容易變為嬰兒哮喘。但有時好難避免,因為佢係婆婆照顧,佢又喜歡去飲茶,好多時早上都帶佢去。我又晤想限制住阿媽唔好去。現在為有叫佢帶小D仔仔去啦!

其實鮮百合有咩療效? 婆婆有好多時都落鮮百合煲粥仔比佢食,佢話脂滋潤。

侯棗未(100%侯棗) - 是否余仁生?可以幾多個月開始食?咩情況食?我只係比過保嬰丹佢食,在開始有幾聲咳時食都OK!

有冇一啲食材可以平時作你保健呢?

別墅

我仔仔都係呢幾日發燒同咳!最初私家醫生仲話肺炎!去左威記入院,好彩唔係肺炎,但有機會係哮喘!而家仲係醫院留醫,仲有咳同喘氣.唉.........唔知d藥係邊度買呢?thx!

男爵府

jenny22fung

我囝食保應丹唔得,未試吓余仁生猴棗末,可以清痰塞,止久咳順氣,三個月以下半樽,三個月以上一樽
新百合可以止咳,初起咳我就用鮮百合煲飯
沒有什麼特別保健食療,但每日都會比湯囝囝飲和煲飯時會放陳皮,可以止咳化痰

joeyhome

你囝囝出了院嗎?藥可以係兒科醫生都買,我都係每個月係醫生都買,藥丸同藥粉都係$10,一盒有28粒/包,每日食一次或者可以叫醫生寫紙去藥房買,價錢我就唔清楚

大宅

陪月勳章

今日去見醫生話氣管炎...好擔心... 有什麼注意 thx

男爵府

pochi

你bb幾大呀!要唔要聞氣,要留意佢條氣是否好喘,由其飲奶時,條氣好辛苦所以飲奶會好慢同唔肯飲,飲完奶會好咳,所以要小食多餐,要留意BB精唔精神或發燒,有咩快去急症室,BB細會優先睇

平時不要給凍水BB飲,就算是夏天好熱都要給暖水,生冷嘢對氣管唔好,冬天最好穿高領內衣保護氣管
希望你BB快些好反無事

大宅

陪月勳章

amon28

THX, HE GET WELL SOON THX

首頁

尾頁

跳至