意見反饋
義工

自由講場 今日: 531|主題: 1004423

如果個改名師傅話你個名唔好, 你會唔會改名?

大宅

國民生產總值:1111

如果個改名師傅話你個名唔好, 你會唔會改名?

15/16...

老公唔贊成, 佢話都活左三十幾歲人, 冇穿冇爤, 健健康康, 家人齊整, 有得食有得住, 唔好攪咁多嘢喎...

阿媽就話如果真係唔好就改, 攞多個second opinion....

唔知你地有冇聽過"兄弟姐妹的名字(如果係3個字的), 最尾的那個"字"唔可以一樣, eg. 家姐叫 李嘉欣, 阿妹可以叫李嘉儀, 但唔好叫李凱欣. 話說是改名大"技".

比d意見呀, 唔該哂. Many Thanks.

伯爵府

國民生產總值:15299

Re: 如果個改名師傅話你個名唔好, 你會唔會改名?

bighip 寫道:
唔知你地有冇聽過"兄弟姐妹的名字(如果係3個字的), 最尾的那個"字"唔可以一樣, eg. 家姐叫 李嘉欣, 阿妹可以叫李嘉儀, 但唔好叫李凱欣. 話說是改名大"技".

比d意見呀, 唔該哂. Many Thanks.

有聽過~不過我唔係好介意依d野,而且我個仔個中文名,有朋友幫我計過都話唔岩我個仔,有d黑住佢喎(我個朋友個媽咪係識風水命理同幫人改名果d架)我唔係唔信佢,不過我覺得無乜所謂喇,好似佢都話如果個中文名同自己唔岩既話,就唔好比人叫你個中文名,你改返個旺你既英文名比人叫多d都得架..所以我唔會幫個仔再改名,最多咪唔叫佢個名囉
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

國民生產總值:16036

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔係唔信呢d嘢, 但係就算個名真係唔好, 我都唔會改, 因為我都鐘意自己個名, 而且睇得出我父母好用心咁同我起呢個名, 改咗個名就好似嘥咗佢哋一番心意咁, 所以我唔會改
但日後自己兩個仔大咗, 佢哋真係唔鐘意自己個名, 話要改, 我諗我都會比佢哋改, 但係自己個心就會有d唔舒服, 因為同佢哋改名時, 我同我老公都諗咗好耐

別墅

國民生產總值:828

你有無聽過: "一命二運三風水四積陰德五讀書六名七相八敬神九交貴人十養生"

命排第一, 係最重要既, 運係第二 (十年大運及流年運), 風水係輔助命運之工具排第三, 而名只排係第六, 重後過積陰德同讀書, 所以話人的名字影響力係好細既, 如果可以既找個師傅看看風水好過, 另外做多些善事或者去進修下都有幫助

況且好似你老公話"都活左三十幾歲人, 冇穿冇爤, 健健康康, " 就證明你既命同運都唔錯, 咁就無謂改名啦!

該用戶已被刪除

水晶宮

國民生產總值:71818

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得冇乜用囉, 正如師傅所講, 如果改名可以改運程or令人發達既, 咁政府駛乜用咁多錢去幫助d窮人, 不如索性請個專改名既師傅, 幫d人改晒名咪得囉!!

不過如果心理上改左會覺得好d 既, 咁咪去做囉!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

國民生產總值:12706

我就唔會立亂去改自己個名囉~
就算我係幾年前去台灣,
我去左間專門賣d風水擺設同辟邪玉石既舖頭,
個老闆就問我囝叫咩名, 我講左俾佢知之後,
佢就猛話個名唔好, 又點點咁,
佢話囝囝仲未夠3歲, 你可以去改過佢個名,
但囝囝個名係公公改既, 我都覺得好好丫,
所以, 我唔會理佢囉~

其實, 咩野名都好啦~
最緊要係自己覺得好咪得囉~
咁亞嘉城哥夠有錢啦! 唔通個個叫李嘉城都係首富咩~

禁止訪問

國民生產總值:9617

伯爵府

國民生產總值:15581

會...
唔好聽既名梗係唔好跟個bb一世~

大宅

國民生產總值:4810

下我都3姊妹最後個字一樣架喎,都冇咩事喎

珊瑚宮

國民生產總值:116125

王國長老

唔會.

你睇d明星成日改名,有幾個改左真係彈出?

我會覺得迷信而已.

別墅

國民生產總值:682

edea 寫道:
唔會.

我會覺得迷信而已.

AGREE!!!

男爵府

國民生產總值:5908

我生阿仔時, 就改定一個女名, 後來阿仔出世, 比人改, 個名我都幾鍾意, 同埋覺得個師父講得都幾好。
後來阿女出世, 無比佢改, 用o左自己之前改o個個, 但又心思思想比阿師父睇一睇, 後來師父幫佢改o左另一個, 但o個時阿女都歲幾2歲, 我都無改到, 到而家都係用番自己改o個個囉。

大宅

國民生產總值:2936

成日都聽到d好出名ga風水師傅話:
1命, 2運, 3風水, 4讀書, 5積德, 6...........
有排都味到改名ar

如果你覺得個名令到你5舒服or尷尬,
咁...改左佢都冇壞

我以前個名就令我覺得好5舒服同尷尬,
所以我就自已改左一個我自己鍾意ga名,
我都冇揾人幫我改+, 事隔咁多年, 我都
覺得幾好, 衣、食、住、行, 我樣樣都5
使擔心, 雖然5係大富大貴, 不過日子過
得好安穩, 同我未改名前冇分別
小心比人“握”
MamiBaby

子爵府

國民生產總值:10902

edea 寫道:
唔會.

我會覺得迷信而已.

大宅

國民生產總值:1111

多謝咁多位媽媽比意見我.

其實係個名的"鞋"音令我唔係好舒服同尷尬, 自小已經唔鍾意個名, 好多人聽到個名都會笑咁古怪, 所以搵左個師傅睇完咪心思思想去改左佢.

大宅

國民生產總值:2936

咁就去改啦! 我都係過來人, 我好明白你ga感受,
5使理人點睇+, 個名係你自己+ma, 最緊要自己
覺得舒服
MamiBaby

珍珠宮

國民生產總值:30256

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實我唔係好敢去睇相之類, 因為我驚聽到d唔開心gei野, 仲要係未發生既話會成日形住形住law, 所以知少d為妙
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

王國長老

國民生產總值:52144

好媽媽勳章 王國長老

我地6 姊妹最尾個字都一樣架!
個個都好吖....夫妻和睦、生活無憂喎。
唯一美中不足,唔知點解個個都生仔,
我老豆又清一色生女喎?!偏埋一邊?

該用戶已被刪除

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.