心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地會唔會讓位比大肚婆????

今日我搭mtr, 有個大肚婆...唔知幾時上左車, 我係荔景站才見到佢, 佢個肚已經好大架喇....成個頂曬出黎....都無人讓位比佢坐....而佢距離我都有成2個身位, 咁我咪拍佢讓比佢坐law, 我自己都大過肚, 知道大住肚企係好辛苦既.....讓左比佢坐...我好開心, 幫到人

不過我真係唔明白點解D香港人咁無同情心, 愛心....正常一個後生仔女, 企一陣都唔覺係咩, 點解唔起身讓比人住呢....見到大肚婆....立即合實雙眼....扮望唔到....咁唔通佢地良心都合埋左.....

我大肚果時都唔係太多人讓我坐....唯有企....果時眼見前面坐係度D人扮瞓覺 (之前我見到佢地係睇緊報紙既), 有D就係咁 "dup"低頭....唉~ 點解架...香港人愛心係邊?

你地點? 讓唔讓比有需要人士???? 不論大肚, 包括老人家, 手抱BB既mama.....

禁止發言

好媽媽勳章

Re: 你地會唔會讓位比大肚婆????

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

越後生既越未必讓位呀.不論男或女.
反而多數讓位既會係藍領多,又或者好似我哋lee啲師奶 :mrgreen:

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

大肚婆我會讓, 但老人家就唔係個個都會讓, 因為有部份老人家成日恃住自己老就好覇道, 其實佢地爭位時跑得仲快過d後生(sorry, 只係部份老人家, 唔係全部呀) :mrgreen:

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

我大肚時又唔覺得企得好辛苦,但見到d唔讓位俾我坐ga人我會奇視佢地.坐巴士or mtr九龍line就最多人俾我奇視,港島line就少d.

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大肚時企位,D人都當睇唔到,都未試過有人讓座,有次乘地鐵,我抱住大仔果時得7個月大,反而有位出家人讓座,我見有大肚婆或抱小孩、老人家我都會讓座啦~~做個好榜樣給個仔看!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

男爵府

我大肚時(個肚已經有成8個月)搭地鐵時, 遇過一個廿幾歲的女子, 竟然同我爭位, 我地同一時間見到果個位, 但她竟快步坐左落個位, 我唯有企係佢面前, 到後來隔離果個西裝人讓位比我, 我覺得吾讓位吾緊要, 但都吾洗同大肚婆爭位law.....

男爵府

醒目開學勳章

唔只係大肚婆, 只要係有需要既人我都會讓....可以讓人係一種福氣...

複式洋房

weloveBB 寫道:

不過我真係唔明白點解D香港人咁無同情心, 愛心....正常一個後生仔女, 企一陣都唔覺係咩, 點解唔起身讓比人住呢....見到大肚婆....立即合實雙眼....扮望唔到....咁唔通佢地良心都合埋左.....

我大肚果時都唔係太多人讓我坐....唯有企....果時眼見前面坐係度D人扮瞓覺 (之前我見到佢地係睇緊報紙既), 有D就係咁 "dup"低頭....唉~ 點解架...香港人愛心係邊?

yy我同係咁話呀,我大肚既時候,搭巴士好多都扮訓,我而家見到d有需要既人咪讓坐,如果我個b4歲,(佢自己坐既)我都會抱住佢讓個位出黎,我覺得而家後生既唔會讓坐,

大宅

yy2004 寫道:
唔只係大肚婆, 只要係有需要既人我都會讓....可以讓人係一種福氣...

好同意﹐我都會讓﹐可以讓人係一種福氣。

想起自己都試過冇位坐好辛苦﹐我兩次大肚﹐有人讓俾我既次數﹐兩隻手加埋都數得到﹗ 所以大肚時我都係寧可唔搭地鐵搭巴士﹐有位坐就上﹐冇位就等下架。一次太遲出門口﹐想博一博試下企啦﹐但真頂唔順﹐想暈﹐司機見我個樣十分唔掂﹐開口叫人讓俾我坐﹐我先不致係架車倒下來。

複式洋房

我見到D老人家或大肚婆,我都有讓坐;但早兩年我大肚時,都沒有人讓位給我坐,時下D人真是無愛心,可能是香港的公民教育做得不好! :-(

子爵府

因意

yy2004 寫道:

水晶宮

2024年龍年勳章

當然會讓位啦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

同意, 好怕D老人家恃老買老.

juicypig 寫道:
大肚婆我會讓, 但老人家就唔係個個都會讓, 因為有部份老人家成日恃住自己老就好覇道, 其實佢地爭位時跑得仲快過d後生(sorry, 只係部份老人家, 唔係全部呀) :mrgreen:
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

複式洋房

一定會啦!

大宅

會~ 因為自己都生過2個, 知道駝住個b好鬼辛苦
唔豬典解而家d人無乜人性 同大肚婆爭位 @@a

禁止訪問

複式洋房

一定會啦
我試過有一次,當時差不多 7 個多月,那天搭地鐵,有人到站落車,我咪諗住行埋去坐低,點知有一對男多,即刻跑過去坐低,就算見到我過肚咁大,都唔比個位我坐,你地話呢種是不是好討厭,直至今時今日,我依然好記得呢件事

翡翠宮

會, 自己都係過來人嘛 不過我唔止讓位比大肚婆, 老人家, 小朋友或手抱既BB既人我都會讓

別墅

一定會讓比大肚婆坐,就算依家我帶住個女,都試過讓比大肚婆,有時有d香港人,真係無咩人情味,不過我大肚時會肯讓坐的大多數係中年男人同埋後生的男女人,反而中年太太同埋西裝男人見到你企佢面前,佢都當睇唔倒你!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

首頁

尾頁

跳至