自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Cola Zero

今日收到集咁既貓,唔知真定假呢

(轉載)

Cola Zero

最近上市的可樂Zero一推出即成年青人吹捧的對像。但專家指可樂Zero內含致癌物質,專家呼籲勿飲。

大生圍食物安全光子力研究所陳仲康所長指出,可樂Zero含有一種名為阿斯巴甜(Aspartame)的甜味劑。

此甜味劑在動物研究發現會引致腦部出現腫瘤。陳所長指出,可樂Zero比可樂更加危險,呼籲各界停止飲用。

阿斯巴甜在八十年代艱辛地才獲得美國食物及藥物管理局批淮使用。當時阿斯巴甜、甜菊糖和糖精在蔗糖代用品市場出現競爭。現在甜菊糖和糖精因為健康問題紛紛在各國被禁用,只有阿斯巴甜未被禁用。

此消息一公佈,網民即時反彈。網友陳師奶指:「估唔到可樂咁大間公司會呃人!以後唔會再飲!」

記者訪問超級市場購物的市民,對於可樂Zero有毒感到愕然。育有一名仔女的陳太指,可樂Zero太危險,不會買給子女飲用:「以前聽過話減肥糖有毒,不過估唔到而家可樂都有。我唔會比仔女試架!」

禁止訪問

Re: Cola Zero

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

所有標明無糖既氣水, 都唔方好野ga啦, 小飲為妙

男爵府

THX!!!

公爵府

版主

零糖可樂.....靈堂可樂....呀

子爵府

醒目開學勳章

無益既垃圾食物

子爵府

所有話無糖, 但又甜的東西, 都有阿斯巴甜(Aspartame)的甜味劑或類同的甜味劑。 我寧可飲有糖的飲品及食品, 也不願要這些人工合成劑。

食少多滋味,一般份量的甜品無所謂啦! 又唔係有糖尿病要戒,搞乜鬼zero。 其實, 我見好多無糖飲品都有這類假糖, 我真係覺得好唔掂囉!

D人懶健康, 但又要味覺享受甜味, 有d 無糖飲品和食物,入口的甜度比真正含天然蔗糖的還要甜一倍, 真係痴痴地!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至