跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有咗第二胎, 但好大壓力...唉.

我剛有咗第二胎7weeks , 成日都好唔舒服, 阿仔又成日無時停, 真係好担心第日小b出埋世之後, 唔知點揍.. 又驚阿仔同小b相處的問題. 總之覺得有咗小b之後, 好多問題等住我要解決,攪到我好不安...... :cry: :cry:

洋房

Re: 我有咗第二胎, 但好大壓力...唉.

我都有bb,大仔到時入讀幼兒院,都ok 架。

bb大得好快,船到橋頭自然直

禁止訪問

睛靈勳章

複式洋房

applecarey 寫道:
我生左第2胎tim

蘋果妹妹就快3mths la

蘋果仔同佢相處都ok
我一個湊2個
辛苦就一定
不過辛苦總會過去

加油

開開心心迎接新生命吧!!

applecarey, 我真係好佩服你.. 我都係full time 媽咪, bb出世都係會自己湊的.. 不過而家諗起到時的日子有d驚啫..我怕都時攪唔掂.....

大宅

我都有了第二胎,7個星期,d人叫我不要抱大b,但我不捨得不抱.大家有冇發覺第二胎不及第一胎緊張呀?現在,望下大仔,我都仍然很愛他!
開心寶寶祉翹仔[/url]

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

恭喜哂咁多位有咗o既媽咪,我都係驚自己搞唔掂,而家仲諗緊好無生第2個,老公好想要,又唔想隔咁耐,但而家一個bb已經搞到我無咗半條命,如果有第2個,真係唔知點算好,仲有,自己心理上,因為勁o易而家個bb,如果有第2個bb,會唔會分唔到咁多時間比新bb o架,咁對佢好似唔係咁公平喎。

複式洋房

恭喜您呀!

大宅

我剛剛知道有左時,都有D唔開心;覺得相距太近,囡囡只得1歲,仲成日要我抱,亦好多憂慮。不過時間真係過得好快,我而家都38週喇,醫生話隨時生得!冇得諗咁多!
可能係第二胎,加上知道係仔,實在冇咁緊張;我成日同囡囡講;細佬bb而家口係媽咪肚裏,咁呀女就會攬住我個肚,然後錫錫,好sweet!我好錫呢個女,都驚細佬出世後,我會勁偏心,淨係錫晒囡囡!

複式洋房

munin 寫道:
我剛剛知道有左時,都有D唔開心;覺得相距太近,囡囡只得1歲,仲成日要我抱,亦好多憂慮。不過時間真係過得好快,我而家都38週喇,醫生話隨時生得!冇得諗咁多!
可能係第二胎,加上知道係仔,實在冇咁緊張;我成日同囡囡講;細佬bb而家口係媽咪肚裏,咁呀女就會攬住我個肚,然後錫錫,好sweet!我好錫呢個女,都驚細佬出世後,我會勁偏心,淨係錫晒囡囡!

如果我大B可以好似你個女咁, 知道小B係要錫錫就好lu..,我都一樣,担心自己會徧心大仔多d. 話晒第一個點都有心機湊多d...

洋房

我當初都驚自己會偏心,因為由有了到現在,我都沒有以前懷大b(第一次)般緊張,但後來想起,細b會是我最後一個bb,怕且唔再生,所以各有各寶貴。

再加上遲d大b會踏入trouble two....到時可能會地位不保了。

子爵府

Re: 我有

唔好太緊張啦~ 始終有左 bb 係件開心事黎架嘛.
壓力, 會影響到 bb 架!

講真, 除非唔生第二個架0者. 否則, 幾時生都係辛苦.
遲 d 生, 咪又係要從頭黎過! 到時大 b 又識呷醋添.
同時, 又可能要跟功課呢~

我生細仔時, 大仔先1歲4個月.
湊起上黎係辛苦架. 但多數只係同時喊的時侯麻煩 d.
一個喊, 又會嘈醒訓緊的一個, 變左兩個一齊喊.

但, 好在的係, 我大仔好鍚細佬.
未出世已經成日鍚我個肚.
出左世就更加成日走去鍚佢, 連訓左都要鍚.
(不過有時就係咁攪醒左細佬)

我都相信日子好快過!
過幾年, 佢地齊齊大左, 我地應該會輕鬆好多.
同埋, 趁後生, 辛苦都易 d 捱得過.

大宅

好媽媽勳章

我自己都同你差不多, 而家大B 19 MONTHS, 細B都 2個半月啦...當初知道有了細B都好大壓力, 但安排得好就無問題啦!

複式洋房

pingku1014 寫道:
我自己都同你差不多, 而家大B 19 MONTHS, 細B都 2個半月啦...當初知道有了細B都好大壓力, 但安排得好就無問題啦!

pingku1014 , 我哋大細b都係差唔多大喎...近排心情好返好多了..

首頁

尾頁

跳至