夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

衰坦白??

我有個朋友同我哭訴, 佢0既老公樣樣都好, 對佢細心又好錫佢, 不過衰就衰在太過坦白, 同個老婆講: 始終最愛都係前度, 當年如果唔係被飛, 一定會愛佢一世。
咁我朋友問, 如果可以揀, 會唔會揀番個前女友, 佢話唔會有得揀, 人地都嫁左, 仲移埋民。咁佢再追問, 如果人地離左婚肯同番你一齊, 你制唔制, 佢就話, 個心就十萬個願意, 但有老婆一定唔可以不忠, 唯有飲恨。
我朋友話佢:"點解你明知一定唔會有結果, 都要咁同我講, 你唔可以講句大話(乙水)下我, 等我個心舒服0的。" 佢老公就話, 個心點諗就點講, 唔會呃老婆, 呃住老婆變左自己個心唔舒服。咁我朋友就話番佢: "你寧願我個心唔舒服, 就要自己個心舒服??" 佢就回應: "總之乜理由都好, 為責任好, 為命運安排都好, 呢世只對老婆一個好就得啦"
我朋友話, 佢只係道德上愛佢, 個心根本唔愛佢. 話留住個人留唔住個心好難受, 講到要離婚(暫時未講出口, 只係同0的朋友呻)。
我叫佢唔好咁執著, 其實佢老公表達方式差0的姐....都唔知點同佢講好.....
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

民房

Re: 衰坦白??

根本個男人個腦就生喺個pat pat度, 這不是坦白, 亦不是表達方式問題, 是on 居 !!!

複式洋房

好多時結婚果個都未必會係最愛果個,如果唔係點會有咁多人離婚...既然你朋友個老公肯放家庭第一都算係咁,反正結得婚耐都會由愛情變感情,你叫佢唔好再唔開心啦,不過佢老公又真係有點兒那個,點會咁同個老婆講野..唔知係咪所有野都咁坦白呢....

民房

siufung,

真係好可憐, d男人就係咁哀格, 係要講埋d咁嘅嘢, 咁樣講好叻咩.... 唔好埋佢啫.

幾年前, 我剛生完個仔幾個月, 我生完個仔之後, 我自己都唔知點解好敏感, 自我印象低, 小小事都懷疑我老公。 有一次, 佢同我去睇戲, 未開塲坐係餐廳同我講想分開吓, 話我迫得佢僅, 我真係好唔開心, 咁我咪反省吓點改囉....但佢係要加多幾句話:"我心目中我阿媽同阿爸係第1同2位, 我好愛佢哋, 但你同仔我都好關心, 好重視, 但唔到愛囉" 其實我真係唔介意佢放阿媽同阿爸係第1同2位, 但佢話唔愛我, 當時真是好唔開心, 令我跌到谷底, 又感得對個仔唔住, 佢阿爸都唔錫佢... :-(

之後, 我發覺佢係得把口, 我諗通咗, 原來就因為我放佢係太高呀, 先會唔開心的, 咁我咪係佢上面放番哂個仔,屋企人,自己,先到佢...

別墅

如果為了佢的 "坦白" 同佢離婚又好似講唔過去. 雖然聽了佢咁講係好唔開心, 但起碼佢知結咗婚就唔可以再揀. 要一心一意, 佢都幾可愛呀. (有d似 "我的野蠻女友"中的男主角 ,其實可能我地現在身邊個嗰都係最鐘意的並唔係自己, 而係另一個, 不過無講出口吧了.
你叫你朋友看開d, 起碼日後不用懷疑老公對自己不忠嘛!!

大宅

我老公之前話如果個妹唔係自己既話, 佢一定搵她做老婆tim啦~~ 禁點姐~~ 個妹都幻想'買', 唔通同佢嘈咩! :tongue:
露 絲  

侯爵府

悶旦巴巴 寫道:
根本個男人個腦就生喺個pat pat度, 這不是坦白, 亦不是表達方式問題, 是on 居 !!!

講得好!個男人好幼稚、無聊揾交嗌!! ?-(

子爵府

好媽媽勳章

其實你朋友唔需要太介意佢老公講咩...可能佢老公未發覺最愛個個其實係你朋友...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

從另外一個角度睇, 可以和自己喜歡的人在一起已是很大的褔氣.
我同老公認識了17年, 今年才結婚. 初相識時, 我愛他多過他愛我. 但日子耐左, 你會發現有緣能在一起, 便已是很大的福氣. 我是很單向的人, 所以我一直都傻傻地去守護住段感情.現在他很愛我! 所以唔好計較, 男人有時都唔知自己是身在福中不知福.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

對另外一半有時要講下"美麗的謊言", 太誠實有時會傷害到對方架, 夫妻(情侶)就係夫妻(情侶), 無乜可能同時成為知心朋友
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

佢咁都講得出..........無野講啦

露絲 寫道:
我老公之前話如果個妹唔係自己既話, 佢一定搵她做老婆tim啦~~ 禁點姐~~ 個妹都幻想'買', 唔通同佢嘈咩! :tongue:

複式洋房

個男人好幼稚,又唔化.
我愛鱆魚&小b~

大宅

講真,可能你地覺得個男人係無腦,唔識乙水老婆,我都覺得係

不過,從另一個角度,佢都係對老婆坦白,想深一層,其實都係一種尊重(雖然係戇居d);你地話對伴侶應該有美麗的謊言,咁係咪一d非處女拍拖時就應該呃男友之前無同人造過,而只不過係做運動破左呢?為的是不想破壞雙方關係?

禁止訪問

複式洋房

bkfans 寫道:
其實根本乜都唔使講, 連"美麗謊言" 都唔使, 你唔講野冇人話你啞.

一對夫婦, 總有好多不滿, 或者遺憾, 或者將佢同人比較, 呢d都唔會講出口, 因為知道會傷到對方.

呢d叫坦白咩? 呢d叫自私呀! ?-(

認同~~~~
我愛鱆魚&小b~

洋房

善意的謊言講也無妨,個男人坦白到呢個地步都比較蠢 (唔好意思,恕我直言),但從另一角度看,佢對佢老婆都好唔錯呀,所以叫你個女性朋友唔好亂諗太多,男人坦白在往後的日子來說是一件好事呢

翡翠宮

你朋友的而且確執著左D 但從另一個角度睇佢應該要欣賞佢老公先啱 夠坦白, 咁兩夫妻咪唔使猜疑囉 起碼佢老公好清楚知道佢愛既人响呢一生一世都無可能再起埋一齊就已經好足夠啦 佢老公都無話唔愛佢呀 不過愛前度多D之嘛 你要同你朋友講幾時都係得唔到既就係最好架啦, 隔離飯香嘛 咁簡單既道理都唔明

大宅

我覺得個男人直頭冇腦兼白痴

複式洋房

悶旦巴巴 寫道:

你朋友個老公講野真係一啖沙糖一啖屎, 一時話愛前度,一時又話今生只愛老婆一個; 一時又話恨同前度再續前緣; 一時又話唔可以對老婆不忠; 叫你個friend就當佢唔夠訓亂發'up'風啦!! 佢可能同你個friend暗示緊叫佢要珍惜老公多 d , 愛佢多 d 呀!

翡翠宮

有時d野聽過咪算囉咁認真去諗去分柝做咩呀, 盞自尋煩惱

首頁

尾頁

跳至